Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Ak amber

  • 03 Nisan 2010
  • 4.053 kez görüntülendi.
Ak amber

Ak amber
(Ambra Grisea, Physeteridae)

Diğer adları: Amber olarak da bilinir. Ancak aktarda Ak amber adıyla satılmaktadır.

Kimyasal Özellikleri: Ak amber (Amber), Physeter macrocephalus L (Physeteridae) adlı hayvan (kaşalot balığı) dan elde edilen bir maddedir. Bu madde kaşalot balığının gıdası olan kefalopod (cep-halopoda) türlerinin iyi sindirilmemiş olan artıklarıdır. Çin ve Japon Denizleri ile Uzakdoğu’nun tropikal denizlerinin kıyılarından toplanır.

Kül renginde, balmumu kıvamında ve içinde sarımsı lekeler bulunan bir madde olan akamber, suda çözünmez, organik çözücülerde çözünür. Dumanlı bir alevle yanar, kokusu hafif olup tadı hafif acıdır. Amberin denilen bir kolesterol türevi taşımaktadır.

Kullanılışı: Akamber halk arasında eskiden beri kalp kuvvetlendirici, afrodizyak (cinsel

Ak amber

Ak amber

arzuyu arttırıcı) ve iştah açıcı olarak kullanılmaktadır. Bu doğal ilacın kullanılışı ilkçağlara dayanır. Örneğin eski Mezopotamya’da Materİa Medica adlı ilaç kitabında vardı. Yine İslam tıbbında, beyin ve kalp hastalıklarında kullanıldığı gibi, ortaçağda Dr. Trotula (XIII. yüzyıl), De Morbis Mulierum adlı kitabında bu maddeyi kozmetik ürünlerde kullandığını belirtir. 19. ve 20. yüzyıllarda Düstürü’l Edviye (1874) ve Kamus-u Tıbbi (1911) adlı kitaplarda ten tür ve hap halinde kullanım şekilleri yazılıdır.

Bu doğal ilaç ayrıca bugün parfümeride koku verici ve sabitleştirici olarak tanınmıştır.

Geleneksel Halk Reçeteleri:

1) Ak Amber, bugün halk arasında, özelli! Kuvvet Macunu adı verilen bir cins afrodizy (cinsel gücü arttırıcı) macunun bileşiminerer. Bu macun aynı zamanda iştah açıcıdır. Bugün bazı aktarların bileşimini bir sır gibi sakladıkları ve droğun da içinde bulunduğu macun formülleri aşağıdadır.

a)   Darüfülfül (Piper Longum) (1 kahve kaşığı), Udül kahir (Radix Pyrethri) (1 kahve kaşığı), Tarçın (Cortex Cinnamoni) (1 kahve kaşığı), karanfil (Caryophyllus) (1 kahve kaşığı) ve amber (ambra) (1 kahve kaşığı), beraber dövülür ve 5-6 çorba kaşığı balla karıştırılarak, macun şekline getirilir ve hergün bir tatlı kaşığı sabah akşam yenir.

b)  7 gr. Ak amber azar azar emilerek 10 günde bitirilir.

2) Deriyi zenginleştirici bir akamber reçetesi ise şöyledir:

1 tatlı kaşığı ak amber, 2-3 çorba kaşığı gülsuyu ile karıştırılır ve bu karışımdan bir pamukla temizlenmiş yüze gece yatmadan önce sürülür.

Modern Tıptaki Yeri: Ak amber bugün modern eczacılıkta, parfümeri endüstrisi alanında koku vericiliği nedeniyle bilinir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ