Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Alabalık

  • 11 Nisan 2010
  • 9.146 kez görüntülendi.
Alabalık

Alabalık (Salmonidae)
Hem çiftlikte yetiştirilen hem de doğada bulunan alabalardaki yağ bileşimi ve kirletici maddelerin balıkların türleri ile geldikleri yerlere bağlı olarak geniş çapta çeşitlendirilebildiğini biliyor muydunuz?Pişirdikten sonra yüzeydeki deriyi ayırmak bile bu zararlı maddeleri %50 oranında azaltıyor.
Alabalıkların Hikâyesi Nedir?
Alabalık Salmonidae ailesine ait birçok farklı balık türünü içeren genel bir isimdir. Bu aile içindeki bazı balıklara somon balığı denir­ken bazıları alabalıklardır. Bazı Atlantik Okyanusu türleri Atlantik alabalığı, kara alabalığı ve somon balığıdır. Bazı ortak Pasifik Okya­nusu türleri sockeye, şinuk, pembe, kambur, coho, kiraz ve dosttur. Alabalıklar genellikle tatlı suda doğarlar ve okyanusa göç ederler; tek­rar tatlı suya üremek için dönerler. Pasifik alabalıkları genelde yu­murtladıktan birkaç gün ya da hafta içinde ölürler.

AlabalıkAlabalığın Tarihi
Araştırmalar alabalıkların en az yüzde doksanının doğdukları akıntıda yavruladıklarmı göstermiştir. Alabalık su kültürü çiftlikte üretilen balıklar ile Birleşik Devletlerde yılda 1 milyar doları temsi eden dünya ekonomisinin önde gelen yardımcısıdır.

Alabalık Nereden Gelir?
Alabalık Atlantik ve Pasifik Okyanusunda, Büyük Göllerde ve dünyadaki diğer sollerde yaşamaktadır. Doğu Rusya’da ki Kamchatka Peninsula dünyanın en büyük alabalık mabedine sahiptir. Günü­müzde Atlantik alabalığının çoeunlueu çiftliklerde yetişmektedir(yüzde doksan dokuz), öte vandan Pasifik alabalığı vahşi doğadan yakalanmaktadır (yüzde seksen). Alabalık çiftliği Türkiye, Norveç, Is\reç. Iskoçya. Kanada ve Şili’de yaygındır; bu tıp alabalıklar Birle­şik Devletlerde ve Avrupa da en çok tüketilenlerdir. Birleşik Devletlerdeki konserve alabalıkların çoğu vahşi Pasifik alabalığıdır; Alaska alabahaı her zaman vahşidir.

Neden Alabalık Yemeliyim?
Alabalık sağlıklı dolaşım sistemi kadar düzgün beyin fonksiyon­ları içinde gerekli olan omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Ala­balık A vitamini ve protein bakımında da zengin bir kaynaktır. Eti sahip olduğu karotenoidler yüzünden genelde turuncu ya da kırmızı­dır. Alabalık derisinde bulunan ana karotenoıd, astaxanthin ve canthaxanthindır. Alabalık bu karotenoidleri diyeti sayesinde kazanmak­tadır; vahşi alabalık krıl ve küçük kabuklu deniz mahsulleri yer ve çiftlik alabalığı ise yemleri sayesinde elde eder Astaxanthin çiftlik alabalıklarına renk vermek için kullanılan doğal bir antioksidandır, verilmediği takdirde çiftlik alabalıkları eri olarak kalmaktadırlar. Alabalık aynı zamanda kalsiyum, fosfor, potasyum, demir, magnez­yum, selenvum ve çinko 2ibi önemli mineraller içermektedir.

Başka Bir Balık Hikayesi?
Vahşi ya da ehli? En besleyici olanı lütfen yüzgecini kaldırabilir mi? Çiftlikte üretilen alabalıklar vahşilerden daha az egzersiz yap­maktadırlar bu nedenle yağlı olmaya daha yatkınlardır. Ve daha yağlı olanlar vahşi akranlarından daha çok omeça-3 yağlan içerirler… Ama çok da fazla değil. Her ıkı seçimde diyetinize uyar.
Tam Bir Hayat Kurtaran.

Kapsamlı  Sağlık:
Gözden geçirilen çalışmaların önerisi­ne göre meyvenin, sebzenin, tahılların, fındıkların ve tohumların ya­nma alabalık gibi yağlı balıkların dâhil edilmesi kanser, kalp krizi, caroıntı ve seker hastalısı nskmi azaltmaktadır. Alabalıkta bulunan omega-3 yağlan aynı zamanda kalp sağlığını düzeltmeye ve depres­yon, astım, kanser ile savaşmaya yardımcı olur.

Alabalık ile ilgili ipuçları
Seçim Ve  Saklama:
Alabalık taze, donmuş, konserve ve tütsülenmiş olarak bulunur.
Taze vahşi yakalanmış alabalıklar yılda sadece birkaç ay mev­cuttur. Çiftlik alabalıkları ise bütün yıl bulunmaktadır
Taze alabalıklar alındıktan iki gün içinde ya tüketilmeli ya da dondurulmalıdır.

Hazırlama Ve  Servis  Önerileri:
• Derisi kemiği boyunca çıkarılmalıdır
• Alabalığı çok fazla pişirmemeye dikkat edin,
• Omeaga-3 vaeları havava, ışıea ve ısıva maruz bırakıldığında yok
olabilir ama donmuş alabalık en az kayba neden olur.
• Alabalık fırınlanmış, ızgarada kızartılmış, tütsülenmiş ya da
sushi için çiğ olarak servis edilebilir.
Alabalığa tamamlayıcı olarak biberiye ve dereotu ekleyebilir­siniz.
Yabanmersinî ve Kiraz Salsası ile Izgarada Alabalık

Şef Michel Stroot
Servis: 4 kişilik Hazırlama ve Pişirme Süresi: 20dk
Bu ailenin en sevdiği tariftir. Bu yemeği evde ilk pişirdiğimde iki kızımda dakikalarca sordular bu bir ilkti! Alabalığı sevmelerine rağmen yabanmersini salsa sosu onlar için balığı daha özel yaptı. Michel Stroot harika lezzet ve mükemmel sağlık özelliklerinden do­layı yabanmersini ve kirazlarla evlenmiştir. Bu yemek alabalığın özel­likli içerikleri, yabanmersini, kirazlar ve zencefil ile harika bir enfeksi­yon karşıtıdır. Bu tarif 7 adet enerji deposu yiyecek içerir.

Zencefilli Yabanmersini Ve  Kiraz  Salsa Sosu İçin

Malzemeler:
2 kâse şekerli kuru yabanmersini
2 yemek kaşığı şekerli zencefil, kıyılmış
2 kâse kiraz, çekirdekleri çıkarılmış
1 çay kaşığı portakal kabuğu
2 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı elma suyu

Alabalık İçin Malzemeler:
-4 adet alabalık filetosu
-%2 çay kaşığı karabiber, arzu edilirse
-1 çay kaşığı kekik, kurutulmuş
-12 frenk soğanı, arzu edilirse
-1 çay kaşığı tuz, arzu edilirse

Hazırlanışı:
Izgarayı önceden yüksek derecede ısıtın. Yabanmersinini, kiraz­ları, şekeri, elma suyunu, şekerli fesleğeni ve portakal kabuğunu orta büyüklükteki bir tavada ora ateşte 5dk ya da yabanmersinleri yumu­şayana kadar kaynatın. Salsayı ateşten alın ve soğutun. Arzu ederse­niz alabalık filetolarını kekik, tuz ve karabiberle çeşnilendirin. Her iki tarafını da 3 ila 5dk kaynatın ya da kızartın, (pişirme süresi fileto­ların kalınlığına göre değişebilir) 1/3 kâse salsa sosunu tabağa koyun. Alabalık filetolarım tabağın ortasına koyun; arzu ederseniz Frenk so­ğanları ile süsleyin. Kalan salsayı hava almaz bir kapta 3 güne kadar saklayabilirsiniz.
Besin Öğeleri:
Kalori: 260; Toplam yağ: 12g; Doymuş yağ: 3,5g; Kolesterol: 55mg; Sodyum: 640mg; Toplam karbonhidrat: 16g; Lif: lg; Şeker: 14g; Protein: 23g.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ