Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Anne Karnındaki Bebeğin Aylara göre Gelişimi

  • 21 Ağustos 2010
  • 8.312 kez görüntülendi.
Anne Karnındaki Bebeğin Aylara göre Gelişimi

ANNE KARNINDAKİ BEBEĞİN İLK UÇ AYI

İlk Ay: Embriyon ilk oluştuğu zaman disk şeklindedir. Hücreler 3 yaprak halindedir. Bu yapraklar bebeğin organlarını meydana getirirler. Dış yaprak (ektoderm) deri, tırnak, tüy ve sinir sistemini (omurilik beyin); orta yapraklar (mezoderm) kaslar, iskelet ve kan damarlarını; iç yapraklar (endoderm) ciğerleri, sindirim sistemini ve buna bağlı bezleri yaparlar. Bu hücre faaliyetleri, dış yaprakla iç yaprak arasında bir merkezden yöneltilir. (Bunu ilk keşfeden Alman Hans Speerman’dır ve bu keşif ona Nobel ödülünü kazandırmıştır.)

Embriyonda, hücrelerin rollerini yüklenmeleri, 15 gün içinde tamamlanır. Embriyon, 18. gününe doğru disk şeklinden yumurta şekline dönüşür. Bu dönem başlangıcından sonra, sinir sistemi, omurlar, kaburgalar, kaslar ve sindirim sisteminin ilk parçaları bağırsaklar şekillenmeye başlar. 21. güne doğru büyüklüğü 2 mm. küpü geçer. Ucunda bir şişkinlik belirir, bu baştır. Başın içinde beyin gelişmeye başlamıştır. Dördüncü haftada kalp oluşur, boy 1 cm. kadardır. Kalp, iki kan damarının birleşmesinden meydana gelir ve embriyon kendi kanını yapmaya başlamış ve kalp taslağı da atmaya başlamıştır. Önce, başın şişkinliğini ve karında çıkıntı halinde kalp şişkinliği ile yüzü olmayan, kolsuz ve bacaksız bir oluşum görünümündedir.

İkinci Ay: İkinci ayın başlangıcında olaylar hızla ilerler. Gelişim ve oluşum süratlenir. Tomurcuk şeklinde iki yanda kollar ve bacaklar meydana gelmeye başlar. Sonra yüz şekillenir, gözler iki küçük çukurcuk şeklinde, kulak virgül görünümünde, iki delik şeklinde belirmeye başlar. Ağız ve burun için bir büyük yarık oluşur. Büyüme, daha da hız kazanır. İkinci ayın ikinci haftasında baş, iki misli olur. Gövdeden yavaşça ayrılır. Boyun, burun, kulak ve çene şekillenmeye başlar. Omurlar teşekkül eder. Yedinci haftanın sonuna doğru iskelet kurulmaya başlar. Bu olay doğuma kadar devam eder. 15 gün içinde kemikler meydana çıkar. İkinci ayın sonunda, boy 4 cm’e kadar yaklaşır. Eller karın üzerinde, bacaklar büküktür. Yüz şekillenir. Burun yassı, göz kapakları gelişmiştir ve ağız çok geniştir. Artık embriyon, kuyruğunu kaybetmiştir. Ağırlığı ise, 11 gram kadardır. Bütün organların taslağı şekillenmiştir.

Üçüncü Ay: Üçüncü aynı başında embriyon cenin adını alır. Kız mı, erkek mi, olacağı belirlenir. Cinsel organlar oluşur, ses telleri gelişir, gözler birbirine yaklaşır, göz kapakları meydana çıkar ve gözü korumak için tamamen kapalıdır. Burun delikleri, çok aralıklıdır. Kulaklar, iki küçük yarığa benzer. Dirsek ve kollar gelişir. Parmaklar, görünmeye başlar. Karaciğer tamamen oluşmuştur. İlkel bir böbrek taslağı belirir. Bağırsak kıvrımları meydana çıkar ve uzar. İlk tüyler, gözlerin üst kısmında belirmeye başlar. Cenin, kol ve ayağını hafifçe oynatır ama anne bunu hissetmez. Ağzını açıp kapatır. Başını çevirir. Üçüncü aynı sonuna doğru boy yaklaşık 9 cm, ağırlık 45 grama ulaşır.

bebek gelisimi

ANNE KARNINDAKİ BEBEĞİN DÖRT, BEŞ VE ALTINCI AYLARI

Dördüncü ay: Dördüncü ayda deri, kırmızı renktedir ve şeffaftır. Kan damarları oluşmaya başlamış olup çıplak gözle görülebilir hâldedir. Cilt üzerinde ince tüyler vardır. Yağ ve ter bezleri, vazifeye başlamıştır. Kalp, çok hızlı çarpar. Karaciğer çalışmaya başlamıştır. Safra kesesi ve mide bezleri, harekete geçmiştir. Safra akıntısı, çocuğun ilk kakasını oluşturur. Böbrek, ilk idrarını yapmaya başlar. Başta ilk saçlar çıkar. Boy yaklaşık 16 cm. ve ağırlık 225 grama çıkar.

Beşinci Ay: 4-5 aylığa doğru küçük varlık, kendini ufak darbelerle belli etmeye başlar. Çocuğun kalp sesleri, anne karnından duyulur. Röntgen ışınlarıyla bütün iskelet net olarak görülür. Deri buruşuktur. Kırmızı rengini kaybeder. Beşinci aynı sonuna doğru bebeğin hareketleri çok artar. Yüksek sesleri duyabilir. İçinde bulunduğu sıvıdan, bir iki yudum içer. İlk yutkunma hareketleri başlar. Akciğerler gelişir. Ama çocuk dünyaya gelirse, ortama intibak edemez ve ölür. Boyu ortalama 25 cm., ağırlığı ise 400 grama yaklaşır.

Altıncı Ay: Bu aylarda bütün vücut adaleleri gelişir ve kuvvetlenir. Beyin ve beyincik süratle büyür. Kaş ve burun ortaya çıkar. Bebek uyur ve uyanır. Boy 30 cm., ağırlığı ise 800 grama yaklaşır.

ANNE KARNINDAKİ BEBEĞİN YEDİ, SEKİZ VE DOKUZUNCU AYLARI

Yedinci Ay: Altıncı ayda iyi bir gelişme gösteren adalelerden sonra yedinci ayda ise, sinirler ve merkezi sinir sistemi gelişir. Cenin, kendi çevresinde döner. Gözler meydana çıkar. Görünüm bir ihtiyarı andırır. Boyu 35 cm. ağırlığı ise 1700 gramı bulur. Erken doğum olursa yaşama şansı yüksektir.

Sekizinci Ay: Mide, bağırsaklar ve böbrekler, çalışmaya başlamıştır. Deri, yağ dokusundan zenginleşir. Kırışıklıklar kaybolur. Rengi açık pembedir. Deriyi kaplayan kıllar ve göz bebeğini örten perde kaybolur. Boyu 40 cm., kilosu 2400 grama ulaşır.

Dokuzuncu Ay: Ayın sonuna doğru cenin, doğuma ve dış dünyayla temasa hazırdır. Boy 45-50 cm., kilosu 3300 grama ulaşmıştır.

Ceninin Rahim İçi Beslenmesi:

Anne rahminde çocuğun beslenmesi, son ve göbek kordonu vasıtasıyla olur. Bunlar, çocuğa ait değildir, geçici organlardır. “Son” gerekli oksijen ve gıdaları anne kanından alır. Ve göbek kordonu vasıtasıyla bebeğe ulaşır. “Son”, yumurtanın çıkardığı ilk liflerin gelişmesi ve anne rahminin beraber oluşturduğu bir organdır. Anne kanı, ve embriyonun kanı “son”da buluşur. Bu buluşmada kan birbirine karışmaz, oksijen ve gıda alışverişi, bir ozmotik olay neticesi kan damarlarının geçirgenliğiyle olur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ