Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Arap Zamkı

  • 04 Nisan 2010
  • 15.333 kez görüntülendi.
Arap Zamkı

Arap Zamkı

(Gumni Arabicum, Leguminosae)

Diğer Adları: Arabistan Zamkı olarak da bilinir. Botanik ve Kimyasal Özellikleri: Arap zamkı, acia senegal Willd (Leguminosae) ve buna yakın yerin dallarının yaralanmasıyla olan zamktır. Bitki, m. yüksekliğinde bir ağaç olup, pennat yapraklardır ve sarı çiçeklidir. Kuzey Doğu Afrika’nın Su-Bölgesi’nde yetiştirilir.

Beyazımsı san renkli, yuvarlak şekilli parçalar halinde olan Arap zamkı kokusuzdur. Bu drog, arabik asidin, kalsiyum, magnezyum ve potasyum tuzundan yapılmıştır.

Kullanılışı: Arap zamkı, halk arasında göğüs yumuşatıcı, koruyucu ve karın ağrılarını dindirici olarak kullanılır. Ayrıca yapıştırıcı madde olarak da çeşitli alanlarda yeri vardır.
Eski dönemlerden beri yukarıdaki kullanımları için revaçta olan arap zamkı İslâm tıbbında susuzluğa karşı kullanıldı. XVI. yüzyılda Türk hekimi Nidai droğun sirkede ezilmiş şeklini deri hastalıklarında deriye sürdüğü gibi, XVII. yüzyılda yine diğer bir ünlü

Arap Zamkı

Arap Zamkı

Türk hekimi Salih bin Nasrullah da arap zamkından “Öksürüğü keser, mideye kuvvet verir. Gül yağında kavrulup yenirse göğüs ve akciğerden gelen kanı keser. Gülsuyu ile eritip göze damlatılınca göz ağnsı ve kepeğe iyi gelir” diye söz eder.

Geleneksel Halk Reçeteleri:

1) Göğüs yumuşatıcı ve mi devi olarak 5 -10 arap zamkı 50 gr. şekerle birlikte suda eritilir ve bu eriyikten sabah akşam birer bardak içilir.

2) Basur ve ishal tedavisinde 5 gr. arap zamkı, 10 tane mazı ile birlikte dövülür ve iki saatte bir birer tatlı kaşığı yenir.

Modern Tıptaki Yeri: Arap zamkı Türk kode sinde kayıtlı olup tıbbi preparatları zamklı posyon zamk şurubu olarak bilinmekte ve modern tıptî yukarıdaki etkileri onaylanmaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ