Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Ardıç Kozalağı

  • 05 Şubat 2010
  • 10.146 kez görüntülendi.
Ardıç Kozalağı

Ardıç Kozalağı

Ardıç kozalakları idrar ve ter söltürücü safrayı arttırıcı tansiyon düşürücü hazmettirici metabolizmayı kuvvetlendirici kandaki şekeri düşürücü etkiye sahiptir.

Hazırlanışı:
Ardıç kozalaklarından 10-15 tane demliğe koyun.Üzerine kaynar su ekleyin.10 dakika demlendikten sonra süzerek için.

Botanik ve Kimyasal Özellikleri: Ardıç tohumu Juniperus communis L. (Cupressaceae) türünün olgun kozalaklarıdır. Bu bitki 1-7 cm. Yükseklikte olup kışın yaprağını dökmez. Meyva 7-9 mm. çapındadır ve 3 tohumludur. Orta Avrupa’da çok bulunur. Ülkemizde yalnız Trakya’da vardır.

Kozalak, 6-8 mm. büyüklüğünde olup küre şeklinde ve siyahımsı mor renklidir. Kokusu reçinemsi, tadı ise baharlıdır.

Ardıç tohumunun bileşiminde şekerler (glikoz, sakkaroz), organik asitler, reçineli bileşikler, acı madde ve uçucu yağ (% 0.5-2) vardır.

Ardıç Kozalağı

Ardıç Kozalağı

Kullanılışı: Ardıç tohumu eskidenberi halk arasında uyarıcı, midevi, tonik, böbrek kumu ve taşına karşı yani antilitik olarak çok kullanılır. Ardıç bitkisi eski Mezopotamya’da, Roma’da, ortaçağda ve sonraki dönemlerde çok revaçta olan bir bitkiydi. Özellikle Roma’da ardıç meyvası Romalı kadınlar tarafından çok kullanılırdı. Çünkü meyveler içerden alınınca idrar menekşe kukusu kazanır. Ortaçağda Salerno’lu Dr. Trotula (XI. yüzyıl) bu droğu öksürüğe karşı kul-andı.

Geleneksel Halk Reçeteleri:

1) Böbrek kumunu ve taşını düşürücü olarak 30 gr. ardıç tohumu 1 litre su ile günde 2-3 bardak kaynatılır ve soğutularak hastaya içirilir. Bu formül sanlık ve bel soğukluğu tedavisinde de kullanılır.

2) İdrar söktürücü olarak, 30 gr. ardıç tohumu, aynı miktarlarda mısır püskülü (stylus maydis) ve ayrık kökü (Rhizoma Graminis) ile beraber kaynatılır ve elde edilen infüzyonu hastaya günde 2-3 bardak içirilir.

3) 250 gr. ardıç tohumu 1 litre suda kaynatılarak bir kaba konur, üzeri bir bezle örtülerek romatizmalı yere buğusu yapılır.

4) Ardıç meyvalannın suda ezilerek fermantasyonu sonucu elde edilen kanşımın distilasyonu sonucu Gin denilen içki hazırlanır. Bu içki hergün özellikle Kuzey ülkelerinde (İngiltere) kullanılır.

5) Ardıç meyvalarmda bulunan uçucu yağdan 10 gr. alınır ve 100 gr. zeytinyağı ile kanştırılarak bu karışımla ağrıyan yer ovulur.

Modern Tıptaki Yeri: Ardıç meyvası adıyla Türk kodeksinde kayıtlı olup idrar armncı etkisi modern tıpta da kabul edilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ