Avokado

Avokado (Persea Araericana)
ARMUT ŞEKLİNDE VE YEŞİL KABUKLU MODA!
Armuda benzeyen şekli ve yeşil renkli kabuğu nedeniyle, avokadoya “Amerikan Armudu” da dendiğini biliyor muydunuz?
Hikâvesi Nedir?
Avokado ismi, Meksika Kızılderilileri dilindeki, “testis ağacı” anlamına gelen “Ahuacuatl” kelimesinden gelir. Bu isim meyvenin şeklinden (doğru okudunuz… Sebze değil.) ve sahip olduğuna inanılan afrodizyak özelliklerinden kaynaklanır. Dünyada, avokadonun. 500’ü aşkın türü yetişir ama Kaliforniya’da ticari olarak sadece yedi türü yetiştirilir. Bacon, Fuerte, Gwen, Pinkerton, Reed, Zutano ve Hass, Birleşik Devletler’deki çoğu markette görülen ana türleridir. Birleşik Devletler’de tüketilen avokadoların küçük bölümü Meksika, Şili ve Karayiplerden ithal edilir veya Florida, Hawaii, Louisiana ve Teksas eyaletlerinden gelir ama Amerika’daki avokado tüketiminin yüzde doksandan fazlasını Kaliforniya (özellikle de Hass) karşılar.
Avokadonun Tarihi
Avokado, M.O. 7000 ila 5000 yılları arasında bir zamanda, merkez güney Meksika’da ortaya çıkmıştır. Peru’daki arkeologlar, M.O. 750 yılından kalma Inka mezarları içme gömülmüş avokado tohumlan buldular. Avokado tohumunun, ölüm sonrası yaşamda, afrodizyak özellikler sunabileceğine inanılırdı. M.O. 500 yılı kadar eski bir zamanda, Meksika’da, avokado ekimi yapıldığına dair kanıtlar vardır. 1833 yıllarında, Amerika eyaletleri içinde, Florida, avokadonun görülmeye başladığı ilk eyalettir. 1871 yılında, Kaliforniya’da, avokado, ana mahsul haline geldi. Rudolf Hass, kendi adı verilen hibrit bir avokado türünün ekimini, meyvenin hâlâ yetişmeye devam ettiği, Kaliforniya, La Habra’da yaptı.
Avokado Nerede Yetişir?
Meksika, Şili ve Birleşik Devletler en büyük avokado üreticileridir. Meksika, toplam avokado üretiminin üçte birini sağlar. Bütün Kaliforniya avokadolarının yüzde kırkım üreten San Diego ilçesinden, genelde, ülkenin avokado başkenti olarak bahsedilir.
Neden Avokado Yemeliyim?
Avokadolar esasen kalbe yararlı mono doymamış yağ açısından zengindir. Diğer meyvelere oranla, avokadolar daha çok protein, potasyum, magnezyum, folic asit, B,E ve K vitaminleri içerir. Ayrıca diğer besin öğeleri ve kolesterol düşürücü özellikleri olan, prostat bezesinin boyutunu küçültmeye ve prostat kanseriyle de savaşmaya yardım edebilecek bir fıtokimyasal olan betasitosterol; makuler dejenerasyon ile savaşmaya yardım eden ve prostat kanseri büyümesini önleyen bir fıtokimyasal olan lutein; vücudun, yağda çözünebilen besin öğelerini emmesine yardım eden ve kansere, göz problemlerine ve kalp rahatsızlığına karşı koruma sağlayan karotenoidler gibi bitki kimyasalları açısından zengindir.
Avokadonun her bir parçası, şu ya da bu zaman hayatın bazı zorluklarıyla başa çıkmak için kullanılmıştır. Karayipler, Meksika ve Güney Amerika’da avokado özel yöntemlerle kullanılmaktadır. Avokado tohumlarından yapılan toz, kepeklenmeyi kontrol altına almakta kullanılmaktadır. Bazıları, tohumları diş ağrısını azaltmak için çiğnemektedir ve meyvenin kabuğu bile bağırsak parazitlerine ve dizanteriye karşı antibiyotik olarak kullanılmaktadır. Meyvenin eti, kuru saçları nemlendirmek için ve yumuşatıcı tıraş kremi olarak uzun yıllardır kullanılmaktadır.
İŞETİ İLTİHABI VE DIGER DİŞETİ HASTALIKLARI:
insan dişeti dokusuyla yapılan bir deney tüpü çalışmasında, avokadonun, dişeti iltihabı ve diğer periodontal (diş çevresi) hastalıkların oluşumunu azaltmaya yardımcı olduğu keşfedildi.
CİLT HASTALIKLARI: Dermatoloji Dergisi ‘ndeki 2001 yılına ait bir çalışma, B12 vitamini ve avokado yağı içeren bir kremin, alışılmış D vitamini kremine oranla, sedef hastalığı oluşumunu daha uzun süre engellediğini gösterdi. Avokado ve B12 kremleri reçetesiz satılıyor.
YÜKSEK KOLESTEROL: Yüksek kolesterollü hastalar, yedi gün boyunca, avokadonun bol tüketildiği bir diyete sokuldular. Bu hastalar toplam kolesterol, kötü kolesterol ve trigliserit oranlarında belirgin bir azalma gösterdi. Ayrıca bu hastalar, iyi kolesterol oranında belirgin bir artış gösterdi.
DİYABET: Bir randomıze insan çalışması, çoğunlukla avokadodan oluşan, mono doymamış yağ alımı yüksek olan bir diyeti uygulayan diyabetli deneklerin, düşük yağlı ve yüksek karbonhidratlı bir diyet uygulayan deneklere oranla, kan şekeri ve triglıserit (yüksek trigliserıt kalp hastalığına katkıda bulunur.) oranlarını çok daha iyi kontrol altında tuttuklarını gösterdi.
KİREÇLENME: Soya fasulyesi ve avokado yağı karışımından yapılan bir beslenme takviyesi, osteoartrit semptomlarını azaltabilir. İyi kontrol edilmiş dört çalışma, bu yağ karışımının etkisini kanıtlamıştır.
PROSTAT KANSERİ: UÇLA İnsan Beslenme Merkezi yöneticisi. Dr. David Heber, avokado özünün, prostatlı kanser hücrelerine eklendiğinde, hücre gelişimini yüzde altmışa kadar engellediğini gösrerdi.
Avokado ile ilgili ipuçları
SEÇİM VE SAKLAMA:
1 Ellendiğinde yumuşak olan ama çok da yumuşak olmayan avokadoları seçin.
1 Hass avokadoları olgunlaşmca siyaha döner.
1 Diğer türlerin olgun olup olmadığını anlamak için biraz sıkmak gerekir.
• Olgun avokadolar buzdolabında saklanmalıdır.
• Avokado ham haldeyken alındıysa, olgunlaşana kadar kağıt poşette saklayabilir veya birkaç gün oda sıcaklığında bırakabilirsiniz.
HAZIRLAMA VE SERVİS ÖNERİLERİ:
1 Avokadoyu dikine kesin ve ikiye bölmek için bükün. Çekirdeğini çıkarmak için ortasını bir bıçakla oyun. Meyvenin etini çıkarmak için bir kaşık yardımıyla oyun.
1 Avokado hemen kullanılmadıysa, kararmasını engellemek için biraz limon veya misket limonu suyu ekleyin.
1 Doğranmış avokadoları salatalara koyun.
• Dilimleyin ve sandviçlere ekleyin veya biraz peynirle kraker
lerin üstüne yerleştirin. 1 Tereyağı veya mayonez yerine ekmeğe sürün.
• Brezilyalılar, avokadoyu dondurmaya eklerler.
• Filipinliler, avokado püresi, şeker ve sütten bir çeşit içecek ya
parlar.Lüks Guancamoleuancamole (Avokado Sosu)
Rick Bayleyss’in Gündelik Meksikalı Tarifleri’nden adaptasyon
Senns: 6 kişilik
• Hazırlama Süresi: 15 dakika
Bu tarifi, ilk olarak, Chicago’da, Rick Bayless’in restoranı Frontera GrıU’de denedim. Tek kelimeyle mükemmel! Bu tarif 6 adet enerji deposu yiyecek içerir.
MALZEMELER:
2 olgunlaşmış avokado
1 diş sarımsak, ince kıyılmış ya da sarımsak eziciyle ezilmiş
Vz çay kaşığı tuz (damak tadınıza göre daha az ya da çok)
V4 küçük beyaz soğan, ince doğranmış
¥2 orta büyüklükte domates* küp şeklinde doğranmış
1 serrano( Meksika acı biberi) veya Ve Vıjalapeno ince kıyılmış
(isteğe bağlı)
Taze kişniş(Çin maydanozu) ile süsleyin
HAZIRLANIŞ:
Avokadoları yarıya bölün. Çekirdeğini çıkarın ve meyvenin etini bir kaşık yardımıyla orta boy bir kâseye aktarın. Avokadoyu, büyük bir çatal veya patates eziciyle ezin. Bu sırada, avokado sosunun tadım bastırmasını önlemek için, doğranmış soğanları sudan geçirin. Nemini almak için. soğanları bir kâğıt hafifçe havluyla kurulayın. Soğanları, sarımsak, tuz, biber ve domatesle birlikte avokadoya karıştırın. Hemen tüketilin ey ecekse, sosun direkt olarak üstüne yapışacak şekilde streç filmle kaplayın ve buzdolabına koyun tercihen birkaç saatten fazla bekletmeyin.
BESİN OGELERI:
Kalori: 120; Toplam yağ: lOgr. ; Doymuş yağ oranı: 2gr. ; Kolesrol: Omg. ; Sodyum: 230mg. : Toplam karbonhidrat: 8gr. ; Lif: 6gr. ; Seker: ler. ; Protein: 2er.