Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Balık Yağı Prostat Kanseri Yapar mı?

  • 07 Ağustos 2013
  • Balık Yağı Prostat Kanseri Yapar mı? için yorumlar kapalı
  • 3.343 kez görüntülendi.
Balık Yağı Prostat Kanseri Yapar mı?

Balık yağı prostat kanseri yapar mı?

OMEGA-3'ün yangı (iltihap) giderici, kansere, kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu, bunun tersine omega-6'nınsa yangıyı artırıcı etkisini gösteren birçok araştırma var. Yeni yayınlanan bir araştırmanın sonucu herkesi ürküttü ama bu doğru değil. Öncelikle bu araştırma bir gruba balık yağı verip diğer gruba vermeyip sonucunu izleyerek yapılmamış. E vitamini ve selenyumun prostat kanseriyle ilişkisini araştıran bir çalışmadan gözlemsel bir sonuç çıkarılmış. Çalışmanın başlangıcında alınan kan örneklerinde Omega-3 fazla olanlarda hızlı ilerleyen tip prostat kanseri daha fazla, Omega-6 ve trans yağ (rafinerize yani yanık, bozuk tip bitkisel yağ) fazla olanlarda daha düşük bulunmuş. Doğruysa balık da yemeyelim Omega-3 de (balık yağı) tüketmeyelim, trans yağ içeren bitkisel katı yağlarla beslenelim demek lazım (!)
Çalışmadaki belirsizlikler şöyle: Katılımcıların diyet yapıp omega_3 balık yağı prostat kanseri yaparmıyapmadıkları, sağlık açısından yaşam tarzları, balık mı yoksa balık yağı kapsülü mü tükettikleri, ne kadar süredir, hangi dozda ve kalitede (ağır metaller içeren, yüksek ısıyla üretilen, kolay bozuşan, plastik esaslı kapsülleri olan yani kanserojen olabilecek) balık yağı tüketildiği de belirsiz. Kandaki yağ asitleri miktar olarak değil sadece 8 adet yağ asidinin yüzdesi olarak ölçülmüş ki son derece eksik ve yanıltıcı. Örneğin çeşitli araştırmalarda düşük yağlı diyet yapanlarda Omega – 3 yüzdesi, bol miktarda Omega-3 takviyesi alanlardaki gibi yüksek görünüyor. Balık yağındaki EPA ve DHA denen faydalı yağ asitlerinden sadece DHA'nın yüzdesi kanda fazla çıkmış. Asıl bunun araştınlması gerekiyor. PSA'nın hangi sıklıkta bakıldığı, nasıl yorumlanıp kimlere nasıl biyopsi yapıldığı belirsiz. Biyopsisi temiz çıkanların hangi kriterlerle nasıl takip edildiği de bilinmiyor. Kontrol grubu güvenilir değil çünkü prostat kanseri bulunmadığını gösterecek şeklide biyopsi yapılmamış. Biyopsilerde yavaş veya saldırgan seyirli kanser sınıflaması standartlara uygun değil.
Çalışmada net olanlar şunlar:
1. Prostat kanseri olanların yüzde 53'ü sigara içicisi.
2. Yüzde 64'ü düzenli alkol kullanıyor.
3. Yüzde 30'unun birinci derece akrabalarından en az birinde prostat kanseri var.
4. Yüzde 80'i fazla kilolu veya obez.
Sözün özü: Batı ülkelerinin 20 katı kadar Omega -3 tüketen, prostat kanserinin düşük oranda görüldüğü Eskimolar yanılıyor mu dersiniz?