Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Bebeğim Sürekli Kusuyor’

  • 19 Mart 2012
  • 2.847 kez görüntülendi.
Bebeğim Sürekli Kusuyor’

Bebeğim Sürekli Kusuyor’

■ 18 aylık bebeğim doğduğundan itibaren sürekli kusuyor. Televizyon karşısında, oyuncaklarla yedirmeye çalışıyorum. Tüm besinlerini blendırdan geçirmeme rağmen kusuyor ve yaşıtlarına göre zayıf. En küçük purtüklü besin ve gıda parçacığı bile onu kusturuyor. Ne yapmalıyız?
■ Sağlıklı bebekler, yaşamın ilk aylarında fazla miktarda yedikleri besinleri kusarlar. Özellikle “gazlı” bebeklerde kusma sorunu ve karın ağrısı daha belirgin olur. Her beslenme sonrası ve gaz çıkarmaktan bağımsız olarak kusan ve kusması hortumdan fışkırır gibi olan bebeklerde bu durum hastalıklara bağlı olabilir. Patolojik kusma, çocuğun beslenme durumunu olumsuz etkiler, büyüme yavaşlar. Bu tür bebekler yaşıtlarına göre daha zayıf olurlar. Zayıflık ve kötü beslenme uzun sürdüğünde boy uzaması da yavaşlar. Bebek ve Bebeğim Sürekli Kusuyor'çocuklarda sık görülen kusmanın önemli bir nedeni “gastro-özo-fajial reflü”dür. Reflü, mide içindeki sıvı ve besinlerin yemek borusuna doğru, yukarı kaçması anlamına gelir. Eğer mide içeriği ağıza kadar gelirse kusma ile sonlanır. Ancak çoğu zaman besinler ve mide asiti sadece yemek borusu içine doğru yer değiştirir. Bu nedenle kusma olmaksızın reflü oluşur. Yemek borusu mide asitine dirençli yapıda olmadığı için kolaylıkla hasarlanır.
Önemli Hastalık  Nedeni
Sürekli olarak tekrarlayan reflü atakları yemek borusunda kronik iltihaba ve yaralara neden olur. Bebeklik döneminde karın ağrısı ve huzursuzluk şeklinde belirti veren reflü, büyük çocuklarda göğüs ve karında yanma ve aa seklinde tipik yakınmalara yol açar. Reflü sorunu olan hastalarda sık tekrarlayan boğaz enfeksiyonları, karın ağrısı, ses bozukluğu, ağız kokusu, kulak iltihabı, astım benzeri solunum şikâyetleri, kronik bronşit ve zatürree görülebilir. Reflü. çocuklarda demir eksikliği anemisi de yapar. Kansızlık dikkati çekmeyen bir bulgu olarak uzun süre devam eder. Reflü sorununun teşhisi uzmanlık gerektirir. Radyolojik incelemelerden daha hassas olan pH monitorizasyon ve impedans testleri yapılarak reflünün varlığı belirlenebilir. Endoskopik yöntemle yemek borusu, mide ve bağırsağın incelenmesi ise en faydalı yöntemlerden biridir. Bebek ve çocuklarda sık görülen bir sağlık sorunu olan kusma, diğer hastalıklara ve beslenme bozukluklarına yol açtığında önemsenmeli ve araştırılmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ