Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Beyindeki Kitlelere Her Zaman Kanser Teşhisi Konulmaz

  • 19 Haziran 2011
  • 3.930 kez görüntülendi.
Beyindeki Kitlelere Her Zaman Kanser Teşhisi Konulmaz

Beyindeki Kitlelere Her Zaman Kanser Teşhisi Konulmaz

■ Babam 69 yaşında. Yakın zamana kadar hiçbir şikâyeti yokken birkaç gün önce epilepsi atağı geçirdi. Acile götürdük. Beyin MR’ı çekildi ve iki adet kitle bulundu. Epilepsinin nedeni bunlarmış. Bu kitleler kanser midir?
Cevap:
– Beyinde ortaya çıkan kitlelerin ilk belirtisinin epilepsi olduğu durumlar az değildir. Gerek kitlelerin kendisi, gerekse çevrelerinde oluşan ödem, epilepsi ataklarına neden olabilir. Bu tür hastalarda ilk yapılması gereken, anti-epileptik Maçlarla epilepsiyi kontrol altına almak olmalıdır. Beyinde bulunan kitlelerin her zaman kanser olması gerekmez. Bazen tüberküloz, mantar gibi enfeksiyonlara bağlı oluşan ve “granülom” denen yapılar da beyinde kitleler şeklinde ortaya çıkabilir.
Beyin MR bulguları ve hastanızın klinik durumu beyindeki kitlelerin tabiatı

Beyindeki Kitlelere Her Zaman Kanser Teşhisi Konulmaz

Beyindeki Kitlelere Her Zaman Kanser Teşhisi Konulmaz

hakkında fikir verir. Bu aşamada yapılması gereken, vücudun diğer bölgelerinin de taranarak başka organlarda benzer bulgulann olup olmadığının tespit edilmesidir. Daha önceden önemli bir yakınması olmayan bir hastada beyindeki kitlelerin kötü huylu olma ihtimali yüksektir.
Farklı  Uzmanlara  Başvurun
Babanızdaki kitlelerin kötü huylu bir hastalığa bağlı olduğu düşünülüyorsa farklı uzmanlık alanlarından oluşan bir ekip tarafından değertendirilmesi gerekir.
Babanızın bu aşamada radyoloji, nöroloji, beyjp cerrahisi, radyasyon onkolojisi ve tıbbi onkoloji bölümleri bulunan bir klinikte görülmesini öneririm. Kitlelerin kötü huylu olduğu düşünülüyorsa, orijin ve tedavi açısından birbirinden çok farklı üç ayrı durumdan biri söz konusu demektir. Bunlardan birincisi beyin dokusundan kaynaklanan tümörler, ikincisi beyin lenf dokusundan orijin alan beyin lenfomaları, üçüncüsü vücudun başka kanserlerinin beyne metastaz yapmış olmasıdır. Vücudun diğer yerlerinde de kanser var ise bunlann beyne yayılmış olduğu düşünülür. Bu durumda vücuttaki orijinal kitleden biyopsi alınır ve tanı konur ya da beyindeki kitleler cerrahi olarak çıkarılıp hem tanı hem de tedavi yapılmış olur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ