Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Böbrekte Zararsız Tümör Olur mu?

  • 11 Haziran 2011
  • 2.823 kez görüntülendi.
Böbrekte Zararsız Tümör Olur mu?

Böbrekte Zararsız Tümör Olur mu?

■ 61 yaşında ev hanımıyım. Yüksek tansiyon ve şekerim var. Bel ağrısı nedeniyle çekilen MR filmlerimde sol böbreküstü bezimde tümör bulundu. Pek çok tetkik yapıldıktan sonra bunun zararsız bir tümör olduğu söylendi. Zararsız tümör olur mu? Beni bilgilendirirseniz sevinir
Cevap:
– Ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve magnetik rezonans (US, BT, MR) gibi ileri görüntüleme yöntemlerinin yaygın olarak kullanılmaya başlanması ile birlikte, vücudumuzun çeşitli organlarında tesadüfen fark edilen ve klinik olarak anlamlı bir fonksiyonu olmayan kitlelere rastlanma oranı artmıştır. “İnsidentaloma” adı verilen bu tümörler, genellikle iyi huyludurlar. Böbrek

Böbrekte Zararsız Tümör Olur mu?

Böbrekte Zararsız Tümör Olur mu?

üstü. hipofız, tiroid ve pankreas gibi; çeşitli düzenleyici hormonları üreten iç salgı bezlerinde görülebilirler. Sizde olduğu gibi, başka bir nedenle istenen MR’da böbreküstü bezinde tesadüfen rastlanılan bu kitleye “adrenal insidentaloma” diyebilmek için bu kitlenin hormonal yönden aktif olmadığının çeşitli testlerle gösterilmesi gerekir.

İki Soruya Cevap:
Nadir olarak bu kitleler, adrenal bezde kanser veya vücudun başka bir yerinde (örneğin akciğerde) bulunan bir kanserin metastazı olarak karşımıza gelebilirler. Bir insidentaloma ile karşılaşıldığında iki soruya yanıt aranmalıdır:
– Bu kitle habis midir?
– Bu kitle hormonal olarak aktif midir?
Eğer öykü ve muayenedeki bulgu ve belirtiler (gövdesel tipte şişmanlık, yüksek iyon atakları, ciltte çatlaklar gibi) fonksiyonel bir tümörün varlığına işaret ediyorsa, biyokimyasal testlere başvurulur. Fonksiyonel testler normal ise tümörün boyutu ve özelliklerinin tecrübeli bir radyolog tarafından değerlendirilmesi gerekir. Tümörün kötü huylu olduğundan veya bir metastaz olduğundan kuşkulanüıyorsa, uygun koşullarda iğne biyopsisi yapılabilir. Tümörün boyutu 4 cm’den büyükse veya zamanla büyüme göstermişse ameliyat ile çıkarılması gerekir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ