Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Çiftlerde Kısırlık ve Tüp Bebek

  • 07 Kasım 2010
  • 2.571 kez görüntülendi.
Çiftlerde Kısırlık ve Tüp Bebek

Çiftlerde Kısırlık ve Tüp Bebek

Sağlıklı bir çiftin, bir yıl boyunca düzenli ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamaması kısırlık olarak adlandırılıyor. Kısırlık hem kadınlar hem de erkeklerde görülebilir. Kısırlık teşhisi ve tedavisi belirli aşamalar içerir, bunların en başında jinekolojik ve ürolojik muayene gelir. Kısırlık ve tüp bebek tedavileri uzun soluklu bir süreçtir. Bir yıllık süreçte çocuk sahibi olma olasılığı, yüzde 90’lara kadar çıkmaktadır. Adana BSK Metropark Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op, Dr. Selen
Sezginsoy tedavinin
Op. Dr. Selen Sezginsoy
basamaklarını şöyle anlattı: ‘ilk olarak jinekolojik muayene; rahim ve yumurtalıkların ultrasonografik incelenmesi, daha sonra ise kadm hastamn adetinin üçüncü gününde yapılacak tetkikler ile yumurtalık rezervinin değerlendirilmesi, hormon profilinin değerlendirilmesi, rahim ve yumurtalıkları anatomik olarak incelenmesi geliyor. Bunlar doktorun tedavi için hastaya uygulayacağı ilk basamaklardır.

Çiftlerde Kısırlık ve Tüp Bebek

Çiftlerde Kısırlık ve Tüp Bebek

Çiftlerin ortak sorunu

Kısırlığın çiftlerin ortak problemi olduğunu vurgulayan Dr. Sezginsoy, çiftlerin bu süreci birbirine destek olarak geçinnesinin önemine dikkat çekti. Dr. Sezginsoy, kadm hastalarda yumurtaları hormon tedavisi ile büyütüp gerekirse yumurtayı ilaçla çatlatarak çiftlere o süre zarfında ilişkiyi önermenin ilk öncelik olarak kullanıldığım söyledi. Dr. Sezginsoy, “Çünkü bu dönem gebeliğin olma olasılığının en yüksek olduğu dönem. Aşılamada yumurtaların hormonlar la büyütülerek çatlatılması sağlanıyor, daha soma ise spermin laboratuvar ortamında hazırlanarak rahim içerisine enjeksiyonu yapılmakta. Bundan sonraki basamak, tüp bebek: Bu tedavi hastamn tetkikleri ile saptanan durumuna ve isteğine göre belirleniyor” dedi.
Aşılama sonucunda, gebelik oramnın yüzde 20 civarmda olduğunu belirten Dr. Sezginsoy şöyle devam etti: “Aşılama için gereken şartlara uygun olan hastalar için ilk basamak üremeye yardımcı tedavi tekniğidir. Üç aşılama denemesi sonucu negatif sonuçlanırsa tüp bebek veya mikroenjeksiyon yöntemine geçilir. Çiftler aşılama ile vakit kaybetmek istemeyebilirler, doğruca tüp bebeğe yönlenebilir. Bazen aşılama tedavisini üçten fazla deneyen hastalarda karşımıza çıkmaktadır.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ