Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Diyabette Beslenmeye Yönelik Tedaviler

  • 11 Eylül 2011
  • 2.987 kez görüntülendi.
Diyabette Beslenmeye Yönelik Tedaviler

Diyabette Beslenmeye Yönelik Tedaviler

Doğal Besinler Yiyin.
İnsanlar, hazır ve yüksek şekerli yiyecekler tüketme yönünde bir evrim geçirmemişlerdir. Günümüzdeki ideal beslenme, eskiden atalarımızın karnını doyuranla aynıdır: lif açısından zengin tam tahıllar, taze meyve, sebze, bakliyatlar -zeytinyağı, ketentohumu yağı ve omega-3 yağları gibi “iyi” yağlardır.
Geçmişte, diyabetli insanlara tatlılardan ve diğer şekerli gıdalardan uzak durmaları öğütlenirdi. Beslenme uzmanlarının bu konuda hala endişeleri vardır, ancak araştırmalar diyabeti kontrol etmedeki ana rolün dengeli beslenme olduğunu göstermektedir. Beslenmeniz sağlıklı olsun; kek, bisküvi, şekerlemeleri çok seyrek ve sadece küçük porsiyonlar halinde yiyin.
Uzmanlara göre olması gereken bir diyette günlük alman kalorinin yüzde 10 ila 20’si proteinden gelmelidir; toplam kalorinin yüzde 30’u yağlardan gelmelidir (ancak bunun yüzde 10’undan da azı doymuş yağ olmalıdır) ve geri kalanı çoğunlukla meyve, sebze, fasulye ve tahıllarda bulunan kompleks karbonhidratlardan gelmelidir. Eğer LDL kolesterolünüz 100 veya üstüyse, doymuş yağ alımınızın yüzde 7’nin altında olması için fazlasıyla özen göstermelisiniz.

Diyetinize Daha Fazla Lif Dahil Edin.
Yapılan bir çalışma, günlük lif tüketimlerini yüzde 24 gramdan 50 grama Diyabette Beslenmeye Yönelik Tedavilerçıkaran kişilerin kan şekeri düzeylerinde önemli ölçüde bir gelişme gözlendiğini ortaya çıkarmıştır. Aslında, yüksek lifli beslenme bazı diyabet ilaçları kadar etkili
olmaktadır.
Farklı gıdalarda ne kadar lif olduğunu hesaplamaya çalışmak yerine, basitçe günde toplam 13 porsiyon meyve, sebze, fasulye, esmer pirinç, kepekli makarna, kahvaltılık gevrekler ve ekmek karışımını deneyebilirsiniz. Optimal glikoz kontrolü için, eşit karışımlar halinde çözülebilir lif (portakal, greyfurt, kuru erik, kantalup kavun, kuru üzüm, yulaf ve müslide bulunur) ve çözülmeyen lif (bazı yeşillikler, sebzeler, bakliyatlar ve tam tahıllarda bulunur) almayı deneyebilirsiniz.

Şekerli İçeceklerden Uzak Durun.
Ağzına kadar şekerle dolu olup, diğer besin öğeleri açısından fakir olmadıkları sürece meyve sularını veya asitli içecekleri arada sırada tüketmenin sakıncası yoktur. Şekerden çok fazla kalori aldığınızda, sağlıklı ve besin değeri yüksek yiyeceklerden yeterli kalori alma ihtimaliniz düşecektir.
Şeker hastaları ana içecek olarak suyu tercih etmelidirler. Canınız bir bardak meyve suyu veya asitli içecek istediğinde, şekersiz olan ürünlere yönelin ve bu ürünleri günde bir kereden fazla olmamak kaydıyla orta karar için.

Takviyeleri Düşünün.
Geçen birkaç senede, araştırmacılar bir takım önemli besin maddesinin diyabeti kontrol etmede güçlü bir rol oynayabildiğini ortaya çıkarmıştır. Buna karşın, bu besin maddelerini gıdalardan yeterli miktarda alamazsınız, bu nedenle kalan miktarları takviye şeklinde almanız gerekir.

E Vitamini.
Bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonları önlemede anahtar rol oynar. Bu önemlidir çünkü diyabetli kişilerin, diyabeti olmayanlara oranla çok daha fazla enfeksiyon kapma riskleri vardır. E vitamini ayrıca, diyabetin sık görülen bir sonucu olan kalp hastalığını da önlemeye yardımcı olur. Diyabet risk faktörü altında olan kişilere günde 400IU E vitamini almaları önerilir. Hastalığa zaten sahip olanlara ise, tavsiye edilen doz günde 400 – 6OOIU’dur.
C Vitamini. Kandaki glikoz seviyelerini düşürür ve insülinin daha etkili çalışmasına yardımcı olur. Günde 500 gram C vitamini alın.
P Alfa lipOİk asit. Bu, vücut hücrelerindeki parçalanmış glikozu enerji üretmek için kullanılacak olan bir şekle çeviren enzim için bir yardımcı faktördür. Aynı zamanda, hücrelerin insüline dirençli olmasını engellemeye yardımcı olur. Bazı uzmanlar, şeker hastalarına günde 400 ila 600 miligram alfa lipoik asit almalarını önermektedir. Hastalığı önlemek içinse, günde 100 miligram alın. Önemli bir konu ise, eğer diyabet için ilaç kullanıyorsanız, diyetinize alfa lipoik asit takviyesini dahil etmeden önce doktorunuzla görüşmeniz gerektiğidir.
B kompleksi vitaminleri. Alfa lipoik asit alıyorsanız bu vitaminleri kullanın çünkü alfa lipoik asit vücuttaki B vitaminlerini tüketir. Tüm B vitaminleri için tavsiye edilen günlük alım miktarının yüzde 100’ünü karşılayan bir takviye araştııınız

Multimineral Takviyeleri.
Krom, magnezyum, çinko ve selenyum içeren bir ürün araştırın. Krom ve magnezyum insülinin etkisini arttırır, çinko vücuttaki insülin üretimini arttırır ve selenyum böbreklerin zarar görmesine engel olur. Şeker hastaları için önerilen doz, eksiklik tanısı konduğunda 400 mikrogramdır. Aksi taktirde, şeker hastaları krom seviyelerini, yağsız et, sakatat (özellikle ciğer), istiridye, tam tahıllar, bira mayası, fındık, çekirdek, sebzeler ve bakliyatlar gibi besin kaynaklarını tüketerek de en iyi düzeyde tutabilirler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ