Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Doğacak Bebek İçin Yapılacak İşler

  • 21 Ağustos 2010
  • 8.570 kez görüntülendi.
Doğacak Bebek İçin Yapılacak İşler

DOĞACAK BEBEK İÇİN İÇİN YAPILACAK İŞLER

Yeni doğan bebek dünyaya geldiği dakikadan itibaren korunmak, giydirilmek, barındırılmak, beslenmek, yıkanmak, temizlenmek ve gezdirilmek ihtiyacındadır.
Bu bakımdan çocuk doğmadan önce yapılması gereken önemli işler vardır. Bunları özetleyerek bilgileri tazelemek, unutulanları hatırlatmak faydalı olur.
Bebek Eşyaları: Çocuğu doğduktan hemen sonra giydirmek gerekir. Çocuk çabuk büyür ve ağırlaşır. Onun için lüzumsuz elbiseler alınmamalıdır. Bebek, ilk aylarda, soğuğa ve ısı değişikliklerine çok duyarlıdır. Bunun için iyice örtünmesi gereklidir. Giyeceklerin içinde rahat olmalıdır. İçine giyeceği zıbının yumuşak patiskadan veya ince pamukludan yapılması lâzımdır. Kalın dikişli ve katlı olursa çok hassas olan bebeğin cildi tahriş olur.
Bazı çocuk eşyaları, gömlek ve zıbınları suni maddelerden olabilir. Fakat süt çocuklarının bu maddelere karşı alerjileri olabilir ve çok zor durumlara girebilirler.
Bebek eşyaları çok dikkatlice temizlenmelidir. İlk altı ay içinde çocuk eşyaları geniş, yumuşak, kolay yıkanabilir, kolay giydirilip çıkartılabilir cinsten olmaları gerekir. Bilhassa zıbınlarda kordela, uçkur gibi türlü bağlar bulunmamalıdır. Sebebi şudur: Çocuk her ağzına dokunan cismi emmeye çalışır. Bu bağcıklarla boğulan çocuk sayısı az değildir. Salya önlüklerinin arkadan düğmeli olanı tercih edilmelidir.

bebek odası
Çocuk eşyalarının doğumdan önce yapılması ve temin edilmesi gereklidir. En çok lâzım olan çocuk bezidir. Artık halkımızın çoğu hazır bez kullanmaya başlamıştır. Bunun faydası ancak, bez temizleme zahmetinden kurtulmaktır. Diğer eşyaların da aile bütçesine göre orta kalitede, az veya çok mutlaka temin edilmesi lâzımdır. Bunların listesi şöyle olmalıdır:

1 Çok yumuşak gömlek (ince pamukludan) 6 adet
3 Zıbın (ince gömleklik kumaştan) 6 adet
3 Yün zıbın 3 adet
3 Pazen zıbın 3 adet
O Muşamba 4 adet
3 Salya önlüğü 6 adet
ö 7 cm. eninde kuşak 3 adet
3 Patik 2 adet
3 Külot 6 adet
3 Naylon kilot 3 adet
3 Bebek eldiveni 2 çift
3 Keten başlık ladet
T Çocuk bezi 60 adet
3 Havlu bez 60 adet
3 Yün kundak 80×80 cm. 2 adet
3 Pamuklu kundak 80×80 2 adet
1 Kundak bezi 40×50 12 adet

Çocuk Odası: Çocuk odası havadar, sakin bir yerde olmalıdır. Çocuğun bir yaşma kadar anne babasıyla aynı odada kalması icap eder. Şayet bakıcı ayrıysa en sakin ve en güneşli oda tercih edilmelidir.

Bir yaşından sonra çocuk odası ayrılmalıdır. Oda, çocuğun tehlikesiz bir şekilde dolaşabileceği, oynayabileceği bir yer olmalı, köşeleri keskin masa, sandalye, ev eşyası bulunmamalı, odada yün halı, duvar halısı, düşürebileceği biblo, vazo, cam eşyalar ve porselen eşyalar olmamalıdır. Odanın zemini, kolayca temizlenebilir cinsten olmalıdır. Çocuk odasında çocuğun bütün eşyalarını alabilecek bir dolap veya komidin bulundurulmalıdır.

Çocuk karyolasında eşyalarını da alabilecek şekilde çekmeceli, kullanılabilir cinsten dolaplar bulunmalıdır.

Oda ısısı, 18-20 derece olmalıdır. Bunu türlü ısıtıcılarla ayarlamak mümkündür. Ancak elektrik sobası, odun-kömür sobası gibi çocuğun elleyebileceği, devirebileceği cinsten yanıcı ve yakıcı ısıtıcılar tehlikelidir. Ev kaloriferli değilse yağlı radyatörler tercih edilmelidir. Çocuk odasında normal nem bulunmalı meselâ kaloriferli evlerde radyatörün üstüne su kapları, ıslatılmış sıkılmış havlu, sobalı evlerde ise devamlı buharlaşmakta olan su bulunmalıdır. Çocuğu yıkadıktan sonra kurulayabilmek ve korumak için havlu, küvet ve gerekli eşya önceden hazır bulundurulmalıdır.

Çocuk Arabası: Çocuk 3 hafta kadar sonra dışarı çıkabileceğinden portbebe, bebek poşeti veya çocuk arabası alınabilir ama mutlaka zaruri değildir. Kullanılabilecek pratikte olmalıdır. Pahalı, gösterişli ve konforlu çocuk arabalarına hiç lüzum yoktur.

Çocuğa hediyelik eşya getirebilecek akraba,

arkadaş ve komşu muhitinden samimi olanlara, gerekli eksik eşyalarda söylenebilir.

Doğuma Giderken Bulundurulması Gereken Malzemeler: Önce, malzemeyi içine alabilecek büyüklükte bir valiz gereklidir. Bebek doğar doğmaz ilk bakım yapılıp yıkandıktan sonra hastahanede yattığı müddetçe oranın malzemeleri kullanılır. Hastahaneden çıkarken valizimizdeki malzemelere ihtiyaç vardır.

Gebe annenin kendine ait kullanması pratik ne malzemelerine sarılır ve kundak yapılır. Has- bazı eşyaları yanında olmalıdır. İki sutyen, steril gazlı bez veya göğüs peti (meme başlarına konmak üzere), emzirirken kullanılacak önden açılabilen- iki gecelik alınmalıdır. Bazı tuvalet eşyalarıyla doğumdan sonra kullanılabilecek korse, çocuk bezi, zıbın, havlu, pazenden kundak bezi, salya bezi ve kirli çamaşır torbası hazır bulundurulmalıdır. Ayrıca diş macunu, diş fırçası, nemlendirici losyon, terlik, kağıt peçete gibi eşyaları bulundurmak lazımdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ