Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Doğum Sonrası Tiroit Bezi İltihabı Ortaya Çıkarmı

  • 07 Ocak 2012
  • 2.961 kez görüntülendi.
Doğum Sonrası Tiroit Bezi İltihabı Ortaya Çıkarmı

Doğum Sonrası Tiroit Bezi İltihabı Ortaya Çıkarmı

Eşim 28 yaşında ve 3 ay önce normal doğum yaptı. Her şey iyi giderken 2 haftadır çarpıntı, terleme, aşırı sinirlilik ve çabuk yorulma şikâyetleri başladı. Bebeği emzirdiği için nasılsa ilaç kullanmayacak diye doktora gitmek istemiyor. Acaba bu şikâyetleri neye bağlı olabilir ve kendiliğinden geçer mi?
Eşinizin şikâyetleri tiroit bezinin doğum sonrası iltihabı (postpartum tiroidit) ile ilgili olabilir. Doğum sonrası tiroidit, tiroit bezinin geçici bir iltihabıdır. Kişinin bağışıklık sisteminin kendisine yabancılaşması (otoimmunite) sonucu tiroit bezinde oluşan yangıdan kaynaklanır. Doğum yapan 20-40 yaş grubundaki kadınların yüzde 5-10’unda görülür. Doğumdan sonraki ilk birkaç ay içinde ortaya çıkar. Bu hastaların 2/3’ünün kanında tiroid bezine karşı gelişen antikorlar bulunur. Bu nedenle hamilelerde tiroit antikorlarına bakılarak doğum sonrası tiroidit gelişecek riskli hastaları önceden tespit etmek mümkündür. .

Diyabetlide Çok
Tip 1 diyabetli, sigara kullanan veya loğusalık döneminde depresyonu olan Doğum Sonrası Tiroit Bezi İltihabı Ortaya Çıkarmıkadınlarda daha sık görülür. Hastalığın 3 dönemi vardır.
Birinci dönemde tiroit hormonlarının hızlı bir şekilde kan dolaşımına verilmesi nedeniyle çarpıntı, sinirlilik, sıcağa tahammülsüzlük, terleme, yorgunluk ve halsizlik gibi belirtiler görülür. Bu şikâyetler birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelir. Tiroit bezi hafifçe büyümüş, fakat ağrısızdır. Bu dönemde hastalık, tiroit bezinin aşırı çalışmasından kaynaklanan Basedow-Graves hastahğıyla karıştırılabilir. Tedavileri farklı olduğundan iki hastalığın ayırıcı tanısı yapılmalıdır. Doğum sonrası tiroidit varlığı halinde, belirtilere yönelik rahatlatıcı ilaçlar verilebilir. Basedow-Graves hastalığında ise anti-tiroit ilaçlar kullanılır. Hastaların yüzde 5-10’unda tiroit bezi tembelliği kalıcıdır. Eşinizi bir endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanına götürmenizi öneririm

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ