Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Gebelik ve Hipofiz.

  • 13 Haziran 2010
  • 7.710 kez görüntülendi.
Gebelik ve Hipofiz.

GEBELİK VE HIPOFIZ
Gebelikte hipofiz bezinde değişiklik olur mu?
Evet, gebelikte hipofiz bezinde hormonal salgılarda bazı değişiklikler olur ve hipofiz bezi büyür. Bu büyüme, özellikle prolaktin isimli hormon salgılayan hücrelerin artışına bağlıdır.
Prolaktin yüksekliği gebe kalınmasına engel midir?
Prolaktin yüksekliği gebe kalmayı önleyebilir. Çocuk sahibi olamayan kadınların yaklaşık üçte birinde prolaktin yüksekliği vardır.
Prolaktin yüksekliğinin belirtileri nelerdir?
Adet düzensizliği (genellikle uzun süre adet görememe şeklinde), göğüslerden süt-sıvı gelmesi başlıca belirtilerdir. Nadiren baş ağrısı, görme bozukluğu ve tüylenmede artış da olabilir.
Hipofizdeki prolaktin salgılayan tümör (prolaktinoma) gebelik sırasında değişir mi?
Prolaktinomalar gebelik sırasında büyüme gösterebilirler. Büyüme gösterenler genellikle boyutu 1 cm üzerinde olan makroadenomlardır.

 

 

 

 

 
Prolaktin yüksekliğinin tedavisinde ne yapılır?
Prolaktin yüksekliğinin tedavisinde ilaçlar (bromokriptin ve türevleri) , ameliyat ve bazı durumlarda radyasyon tedavisi uygulanabilir. Ancak, ilaçlar tedavide oldukça etkin olup, öncelikle tercih edilir. Deneyimli merkezlerde ameliyatta iyi netice verebilir.
Prolaktin tedavisi için alınan ilaçlar gebelik sırasında da kullanılır mı?
Bromokriptin (Parlodel) gebelik sırasında kullanıldığında önemli bir yan etki görülmemiştir, diğer ilaçlarla ilgili yeterli deneyim yoktur. Bu nedenle gebelik sırasında gerek görülürse, Parlodel kullanılabilir. Parlodel semptomatik hale gelmiş adenomların tedavisi için kullanılabilir. Eğer tümör boyutu küçükse (< lcm), gebelik sırasında ilaç verilmesi gerekli değildir. Büyük tümörler ise, mümkün olduğunca gebelikten önce tedavi edilmelidir, gebelik sırasında bu tümörlerde Parlodel kullanılabilir veya gebeliğin 3. ayından sonra ameliyat edilir.
Süt verme hipofizdeki tümörde büyüme yapar mı?
Hayır.
Hipofizde prolaktin salgılayan tümörü olan kadınların gebeliği önleyici hap almaları sakıncalı mıdır?
Gebeliği önleyici haplar genellikle östrojen içerirler. Bu yüzden prolaktin salgısını artırabilirler ama tümör büyümesine neden olmazlar. Dolayısıyla, kullanılmalarında bir sakınca yoktur.
Doğum yapan bir kadında süt oluşmuyorsa sebebi ne olabilir?
Süt gelmemesinin değişik nedenleri olabilir. Ancak, süt gelmemeyle birlikte kadında baş dönmesi, yorgunluk, devamlı adet görme-me, vücut kıllarında azalma, deride kuruluk, cinsel isteksizlik, bulan-tı, kusma, soğuğa dayanıksızlık gibi başka şikayetler de varsa, hipofiz bezinin ön kısmındaki hormonlarda azlık olabilir. O yönden tetkik edilmesi gerekir.
Gebelik sırasında kan kortizol düzeyi artar mı?
Gebelik boyunca kortizol üretimi 2-3 kat artabilir. Bu artış esas olarak kanda kortizol bağlayıcı bir proteininin (kortizol bağlayıcı globulin) artmasına bağlıdır. Ancak, kanda ve idrarda serbest kortizol düzeyi de artabilir.
Kortizol üretim fazlalığına bağlı oluşan Cushing hastalığı gebelikte nasıl teşhis edilir?
Gebelikte ortaya çıkan Cushing hastalığının tanısı zorluk yaratabilir. Çünkü her iki durumda da kilo artışı, ödem, yorgunluk, ruhsal değişiklikler, şeker metabolizmasında bozukluk ve tansiyon yüksekliği olabilir. Yine, gebelik sırasında karın cildinde çatlaklar meydana gelir ve bu durum Cushing hastalığıyla kanşıklık yaratabilir, ancak gebelikte oluşan çatlaklar beyaz renkli, Cushing hastalığında olanlar pembe-mor renklidir ve çoğunlukla fazla geniştir.
Gebelikte Cushing hastalığının bebek ve anne üzerine ne gibi olumsuz etkileri vardır?
Bebekle ilgili düşük, ölü doğum, erken doğum, annede tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, kas rahatsızlığı, doğuma ait dikişlerin ve yaraların kapanmasında zorluk olabilir.
Gebelikte Cushing hastalığının tedavisi nasıl yapılır?
Tedavide metirapon isimli ilaç kullanılabilir ve kısmi yarar sağlar. Başka ilaçlarla ilgili tecrübe yoktur. En uygun tedavi, gebeliğin ilk 3 ayından sonra yapılacak ameliyattır.
Böbreküstü bezinin az çalışmasında (Addison hastalığı) hangi belirtiler olur?
Halsizlik, bulantı, kusma, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü, ciltte renk değişikliği ve kas’eklem ağrıları gibi belirtiler olur.
Gebelikte Addison hastalığının tedavisinde ilaç alınması sakıncalı mıdır?
Bu hastalığın tedavisinde kortizon grubu ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların kullanımının bazı yan etkileri olmakla birlikte, dikkatli bir takiple, mümkün olan en düşük dozda kullanılmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ