Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Gebelikte Görülen Rinitin Tedavisi ve Özellikleri

  • 09 Haziran 2010
  • 6.153 kez görüntülendi.
Gebelikte Görülen Rinitin Tedavisi ve Özellikleri

Gebelikte görülen rinitin özellikleri nelerdir?
Hormonal nedenlere bağlı rinit olarak en sık karşımıza çıkan rinit gebelik rinitidir. Gebeliğin ikinci ayında başlayan ve yoğunluğu gide­rek artan şikâyetlerin doğumdan sonra kaybolduğu görülür.

Gebelik süresi boyunca burundan nefes alamama, burun akıntısı ve buna bağlı olarak ağız kuruluğu gibi yakınmalar çoğu kadınlarda görülür. Ancak gebe kadınların %25’inde belirgin rinit belirtileri gö­rülür. Bu nedenle gebelik rinitinin sadece yükselmiş olan östrojen ve progesterona bağlı olmadığı, gebenin ruhsal durumu ve sıvı mansiyo­nunda rolü olduğu bilinmektedir.

Gebelik dönemi dışındaki hormon değişimleri dönemlerinde de rinit oluşabilir mi?
Ergenlik döneminde, Adet döneminde, Doğum kontrol hapı kullanımında, Dışarıdan östrojen hormonu alınması durumlannda,

Burun mukozanın etkilendiği ve rinit belirtilerinin ortaya çıkmasına sebep olduğu düşünülmektedir.

Hormonlar hangi mekanizma ile rinit yaparlar?

Östrojen ve progesteron artışının burun mukozasında yaptığı bir­takım değişimler sonucu burun tıkanıklığı ve burun akıntısı görülür. Bu durum vasküier dilatasyon, mukoza altındaki bezlerde aktivite artışı, epitelde kalınlaşmalara bağlıdır.

Östrojen hormonu dışında diğer hormon bozukluklarında da rinit olur mu?

Östrojen gibi tiroit hormonlarımnda burun mukozası üzerinde etkişi vardır. Hipotiroidi (tiroit bezinin az çalışması) durumunda da ri­nit belirtileri ortaya çıkabilir. Menapoz dönemindeki hormon değişik­likleri atrofiye (hücrelerde gerileme) neden olabilir.

Gebelikte diğer rinitlerde oluşabilir mi?
Gebelik nedeniyle oluşan rinitlerin yanı sıra alerjik rinit, vazomotor rinit ve vazokonstrüktör damla (burun açıcı damla) kullanımına bağlı rebaund rinitler de gebelik süresince daha sık görülür ve klinik tablonun daha da ağırlaşmasına yol açabilir.

Vazomotor rinit nedir?
Sebebi bilinmeyen, sinir sistemine bağlı olarak burun mukozasında oluşan aşırı reaksiyon olarak tanımlanır.

Allerjik rinit tedavisinde neler yapılır?

Allerjik rinit tedavisinde en önemli nokta alerjenden korunmadır. Bunun yanında ilaç tedavisi ve immünoterapi yapılmaktadır. Ancak gebelik döneminde allerji tedavisi son drece dikkatli yapılmalı. Allerji için kullanılan ilaçlar bu dönemde zararlı olabilir.

Gebe İken Rinit Ameliyat Olmak Riskli midir?

Gebe iken ameliyat olmak riskli midir?
Gebelik sırasında solunum sistemi önemli değişimlere uğrar. Bu değişimler hamilede birçok alt ve üst solunum sistemi ile ilgili yakın­malara neden olur.

Bu nedenle gebelik sırasında ameliyat kararı veri­lirken daha dikkatli olmak gerekir. Solunum sisteminde bulunan mu­kozada ve damarlarda gebeliğe bağlı oluşan birtakım değişimler sonu­cu kanlanma artışına yol açar. Solunum yollarında oluşan yaygın ödem nedeniyle entübasyon güçlüğü ve bu bölgedeki minör travma­ların hemen kanama ile sonuçlanmasına yol açar.

Akciğer volumü ve kapasitesi gebeliğin erken annemlerinde değişmeye başlar Bununla birlikte belirgin değişimler gebeliğin ikinci yarısında görül’ meye başlar. Bu değişim gebelik süresince cerrahi gerektiren durumlarda anestezi için önemlidir.

Fonksiyonel rezidüel kapasite %15-20 oranında azalır. Fonksiyonel rezidüel kapasite ile kapanma volumü arasındaki ilişki, normal mekanik ventilasyon sırasında havayolunu kapanmasına yol açar.

Gebelik Esnasında Rinit Tedavisi Nasıl Edilmelidir?

Gebelik esnasında nasıl tedavi edilmelidir?

Özellikle geceleri yatar pozisyonda ortaya çıkan ve uyku bozuklu­ğuna yol açan sıvı toplanmasını azaltmak için yatağın baş kısmının yükseltilmesi alınabilecek ilk önlemlerdir. Gebelik süresince ilaç kul­lanılması her zaman tartışma konusu olmuştur.
Ancak şiddetli gebe­lik riniti veya gebelik riniti sırasında mevcut allerjik rinit ve vazomotor rinit belirtilerinin artması durumunda zaman zaman medikal tedaviye ihtiyaç duyulabilir.
Gebelikte ilaçla tedavisinin özellikleri nelerdir?

Zorunlu hallerde kullanılacak ilaçlar ile ilgili olarak mutlaka jine­kolog ile görüşülmelidir.

Gebeliğin ilk 10 haftasında mümkünse hiçbir ilaç kullanılmamalıdır.

Serum fizyolojik spreyler, sekresyonun atılmasını sağladığı için kullanı­labilirler.

Gebelik süresince güvenli kullanılabilecek antihistaminikler (antiallerjik) mevcuttur

Allerjik rintte kromolin sprey ilk düşünülecek ilaçtır. Yeterli olmaz ise zorunlu hallerde bazı bölgesel kortizonlu spreyler kullanılabilmektedir. Ender olarak burun mukozasında kuruma, kurutlanma ve hafif kanama olabilir.

Hamile kalmadan önce immünoterapiye başlanmış ise rahatça devam edilebilir ve bu dönemde yeni bir immünoterapiye başlanmamalıdır.
Reflü için; proton pompası inhibitörlerinin bazıları kullanılabilir.

Antibiyotik olarak amoksisilin, eritromisin, sefalosporin.. grupları kullanılabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ