Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Gebelikte Jimnastik

  • 21 Ağustos 2010
  • 3.525 kez görüntülendi.
Gebelikte Jimnastik

GEBELİK JİMNASTİĞI

Doğum, doğum yapanın bazı yardımlarıyla gerçekleşir. Önce moral çok önemlidir. Gebe kadının ve çevresinin fizikî ve ruhsal olarak doğuma hazırlanması gerekir. Annelik gururunu ve annelik duygusunu benliğine iyice yerleştirmesi ve sindirmesi lâzımdır.

Üç aylıkken gebelik jimnastiğine başlanır. Ama altı aylığa kadar geciktirilebilir.

Gebelik jimnastiği:

1. Doğum müddetini kısaltması,

2. Ağrı hissinin azaltması,

3. Doğum sonunda vücut şeklinin eski hâline gelmesine yardım etmesi, bakımından önem kazanır.

İlk üç ay ve son iki ay, spor ve jimnastik hareketleri yapılmamalıdır. İlk üç ayda aşırı hareketler, düşük olmasına sebep olabilir. Son iki ay içinde de, erken doğum ihtimalini artırır.

İlk spor, yürüyüş şeklinde olmalıdır. Başlangıçta yarım saat normaldir. Bunun en önemli faydası bacaklardaki kan dolaşımını hızlandırması, bağırsakların muntazam çalışmasına yardım etmesidir. Doğumda büyük iş görecek karın adalelerini kuvvetlendirir ve çocuk başının basene inmesine ve doğum yoluna girmesine yardım eder. Doğum sonunda, vücudun eski formuna gelmesini sağlar.

Gebelik Jimnastiğinin Şartları:

İyice havalandırılmış bir yerde düz bir yere halı serilerek yapılır. Günde bir iki defa tekrarlanır. Rahat hareket edecek şekilde giyinmelidir. Jimnastik müddeti 10 dakika kadar sürdürülmelidir ve hareketler yavaş yavaş yapılmalıdır.

GEBELİK JİMNASTİĞİ 3 ŞEKİLDE OLUR

1 Solunum hareketleri,

“i Vücut adalelerinin çalıştırılması,

-i Vücudun gevşetilmesi,

1- Solunum Hareketleri:

Solunum hareketlerine rahat bir şekilde soluk alıp vermekle başlanır. Yavaş yavaş ciğerler temiz havayla doldurulur. Nefes 10’a kadar sayılarak tutulmalıdır. Daha sonra solunum 20 ve 30 saniyeye çıkarılmalıdır. Birinci fazda karın şişmeyecek şekilde, hafif hafif, fakat çabuk çabuk, soluk alıp verme hareketlerine başlanmalıdır. Bu ritmik soluk alıp verme işi 2 saniye sürmelidir. Sonra 1 saniyeye indirilerek 30-40 kez yapılmalıdır.

2- Vücut Adalelerinin Çalıştırılması:

Sırt ve karın adalelerini çalıştırmak çok önemlidir. Çünkü bu adaleler doğumda görev yaparlar. Gebe kadınların bel ağrısı şikayetlerini nispeten azaltırlar.

blank

BEL HAREKETLERİ

blank

1) Önce şekilde görüldüğü gibi dizler ve eller üstünde durulur. Dizler biraz aralıklıdır. Baş iki omuz arasına alınır, karın ikinci şekildeki gibi yukarı doğru çekilir ve bu hareket 8-10 defa tekrarlanır.

2) On adım kadar da aynı durumda eller ve dizler üstünde yürünür.

blank

3) Başa yastık konarak sırtüstü yatılır, ayak kalçalardan itibaren karınla dar açı yapacak şekilde 8-10 defa kaldırılır indirilir. Bu hareketler karın ve hafsala(1) adalelerini geliştirir.

blank

Hafsala:

Karnın, her iki kalça kemiği arasındaki boşluk, (içinde; rahim, yumurtalık, idrar kesesi vardır.)

4)  Sırtüstü yatılır ve dizler bükülür. Karın yukarı kaldırılır indirilir.

5) Namaz hareketleri gibi kalkılır inilir ve 8-10 defa tekrarlanır.

6) Geliştirici hafsala hareketleri: Bacaklar birleştirilir sırtüstü yatılır. Bir bacak tamamen yerde kalmak şartıyla öteki diz mafsalını bükmeden geniş açı yapacak şekilde yay çizdirilir. İkinci harekette ise, omuz ve topuklar yere temas ettirilir, kalça ve karın yerden kaldırılır, indirilir. Üçüncü harekette dizler bükük ve yerden 5 cm. kadar kaldırılır ve sırtüstü yatar vaziyette döner biçimde yapılır. Dördüncü harekette dizler tam bükük sırtüstü yatılır ve iki dizi aksi istikamette hareket ettirip ortada birleştirilir.ve bırakılır. Aynı hareketler öteki kolda da tekrarlanır. Sonra bacaklara geçilir; ayak parmakları, baldır ve kalça kasları, kasıp bırakılır. Kasılma, bir iki saniye sürdürülür. Kasılma ve gevşeme ha-reketlerinde nefes alıp verilir. Sırayla kaba etler, karın, apış araları, kasılır ve bırakılır. Tek tek yapılan kasılma ve gevşeme hareketleri grup halinde, sonra da toplu olarak yapılır. Yüz ve çene adalelerini de, ağzı açıp bir kaç saniye kasmak ve gevşetmek suretiyle 3-4 defa tekrar ederek çalışma tamamlanır.

Bu hareketler daha ciddi bir şekilde, hergün başka başka kas gruplarıyla yapılır. Sonra genel-leştirilirse tam bir gevşemeye varılır. 6-7 aya doğru zirveye varmak lâzımdır.

Ensenin, diz mafsallarının ve ayakların altına ufak yastıklar yerleştirilir. Böylece vücudun her yeri kuvvet harcamadan zemine oturtulur.

3- Vücudun Gevşetilmesi: Öğrenilmesi gereken en önemli jimnastik hareketi, vücudun gevşetilmesi ile ilgili olanıdır. Çünkü doğumda kadın kendini sıkarsa, rahim ağzının açılması zorlaşır. Gevşeme, kesinlikle bir telkin değildir. İradeli bir alışkanlıktır. Üçüncü aydan doğuma kadar yapılır. Önce sakin, havadar, sade bir oda lâzımdır. Zemin biraz sert olmalıdır. Önce bağırsaklar ve idrar torbası boşaltılmalıdır.

Ensenin, diz mafsallarının ve ayakların altına ufak yastıklar yerleştirilir. Böylece vücudun her yeri kuvvet harcamadan zemine oturtulur. Vücudun bütün adaleleri tek tek veya grup grup kasılır ve sonra gevşetilip kendi hâline bırakılır. Önce sağ veya sol koldan başlatılır. Yumruk sıkılır birkaç saniye tutulur ve bırakılır. Sonra kol kasılır ,

Vücut gevşetme için yapılacak egzersizler doğum anında yapılacak hareketlerdendir. Doğum başladıktan sonra rahim ağzı tam açılana kadarki zamanda yapılır. Rahim ağzı açıldıktan doğuma kadar geçen zaman içinde birinci ve ikinci sukü-net arasındaki süre içinde sırtüstü yatılır. Baş altına ince bir yastık konulur. Kollar iki yandadır. Dizler bükük iki bacak arasında 30 cm. aralık vardır ve derin soluk alıp verilir. Ağrılı hâlde ise, önce derin bir nefes alınır, hava içerde tutulur. Her iki diz elle yandan kavranır. Baş, boyun öne büküktür. Bu vaziyette ıkınılır. Büyük abdest yapıyormuş hissi alınır. Bütün bu hareketler doğum yapıyormuş gibi günde bir iki defa tekrarlanır.

blank

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ