Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Hamilelikte İhtiyacınız Olanlar

  • 16 Eylül 2010
  • 3.073 kez görüntülendi.
Hamilelikte İhtiyacınız Olanlar

Bir kadının vücudu, hamilelik sırasında önemli ölçüde değişmektedir. Her şey daha büyük ve’daha aktif olmaya başlar: rahim ve onu destekleyen kaslar genişler, doğumu beklerken eklemler daha esnek olur ve kan hacmi yüzde 60’tan 80’e yükselir.
Sağlıklı beslenseniz bile, bebeğinizinkilere ek olarak kendi gereksinimlerinizi karşılamanıza yetecek kadar vitamin ve mineral almanız her zaman mümkün olmamaktadır. Bu nedenle, doktorlar genellikle hamilelik sırasında kadınlara doğum öncesi takviyeler almalarını tavsiye ediyorlar.
Her kadın, beslenmesine bağlı olarak farklı türde takviyeye ihtiyaç duyar. Örneğin, vejetaryen olan bir kadın, normal miktarda demir veya B12 vitamininden fazlasına ihtiyaç duyabilir. Diğer yönden, çok fazla et ve deniz ürünleri tüketen bir kadın yüksek demir içeren takviyelerden kaçınmak isteyecektir çünkü büyük ihtimalle bu minerali besinlerle normalden fazla almaktadır.
Eğer şu anda hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız, dikkate almanız gereken bazı besin maddeleri şunlardır:
B Vitaminleri: Hamilelik sırasında çok fazla B vitamini almak konusunda endişe duymanıza gerek yoktur çünkü bu vitaminler vücutta birikmezler. Alınması gereken iki B vitamini, folik asit veya folat ile B12 vitaminidir. Folik asit, nöral tüp defekti denen ciddi doğum kusurlarını önlemektedir; B12 ise fötal metabolizmaya yardımcı olur ve alyuvarların seviyesinin sağlıklı
düzeylerde tutulmasını sağlar. Folik asit yönünden zengin besinler, güçlendirilmiş kahvaltılıklar, ekmek ve kuru bakliyatlardır. B12 açısından yüksek gıdalar et ve balıktır. Eğer daha önce nöral tüp defekti olan bir bebek sahibi olmuşsanız ve tekrar hamile kalmayı düşünüyorsanız, doktorunuz size 400 mikrogram folik asit yazabilir.

blank

hamilelikte alınması gereken vitaminler

A Ve D Vitaminleri: B vitaminlerinden farklı olarak, vücudunuz A ve D vitaminlerini zamanla biriktirir. Doğum öncesi takviyesi olarak almanız gereken bu besin maddelerinin miktarı, beslenmenizden aldığınız miktarlara bağlıdır. A vitamini yönünden yüksek gıdalar, kabak ve havuç; D vitamini yönünden zengin olanlar ise
yağlı balık ve güçlendirilmiş süttür.Kalsiyum. Hamile kadınlar, fötal kemikleri güçlendirmek için önemli olan kalsiyumu genellikle yetersiz miktarda almaktadır.
Demir: Hamile kadınlar kanlarını gelişen fetus ile paylaşırlar ve artan alyuvar taleplerini karşılamak için büyük miktarlarda demire ihtiyaç duyarlar. Sağlıklı besleniyor olsanız bile, hamilelik sırasında yüksek anemi olma riski taşırsınız.
Doktorunuz size doğum öncesi takviyeler yazmadan önce, kırmızı et, karaciğer veya yeşil yapraklı sebzeler gibi demir yönünden zengin gıdalar tüketip tüketmediğinizi doktorunuza mutlaka söyleyin. Bu, ne kadar ilave demire ihtiyacınız olduğu konusunda doktorunuzun karar vermesini kolaylaştıracaktır.
Diyabetten kaçının: Diyabete karşı hemen şimdi önlem almak için iyi bir sebebiniz var. Ergenlik çağındaki ve yirmilerindeki kadınlara, çoğunlukla kilo alımı ile tetiklenen 2. tip diyabet teşhisi konma sıklığı git gide artmaktadır. Eskiden, bu durum kadınları genellikle 45 yaşından sonra etkilerdi.
Vitamin ve mineral takviyeleri diyabeti önleyemez ama düzenli alırsanız şiddetini ve potansiyel yan etkilerini azaltabilir.
20 yıl boyunca yaklaşık 10,000 kadın ve erkekten toplanan bilgileri gözden geçirdikten sonra, araştırmacılar en yüksek E vitamini alan kişilerin en az diyabet geliştiren kesimler olduğunu buldular. E vitamini aynı zamanda bizi kalp hastalıklarına karşı da korur. Bu önemlidir çünkü diyabeti olan kişilerin kalp hastalıklarına yakalanma oranı da yüksektir. Aslında, kalp krizi ve felç diyabetli hastalar arasında en sık görülen ölüm nedenleridir.
E vitaminine ek olarak, multitakviyenizin kromiyum ve magnezyum içerdiğinden emin olmak da isteyebilirsiniz. Her iki mineralin de vücuttaki hücreleri insülinin etkilerine karşı daha hassas yaptığı ve bu nedenle de tam diyabet geliştirme riskini azalttığı görülmüştü

Diş etlerinizi sağlıklı tutun: Besinlerle yeterli C vitamini ve kalsiyum almayan genç kadınların, periodontal hastalıklar, dişeti ve dişleri destekleyen diğer enfeksiyonları geliştirme ihtimali daha yüksektir. En az 60 miligram C vitamini içeren bir multitakviye alınız. Kalsiyum içinse, yirmilerindeki kadınlar günde 500 miligram kalsiyum sağlayan bir takviye almalıdırlar.
Güçlü kemiklere sahip olun. Kadınlar
menopoza girdiğinde yaşlıları kırıkların başlıca nedeni, kemik inceltici bir durum olan osteoporoz geliştirme riski yükselir. Fakat yine de, bunu düşünmeyi erteleyebileceğiniz anlamına gelmez. Gençken kemiklerinizi güçlü tutmanız, ileriki yaşlara doğru oluşacak problemleri önlemeye yardımcı olur. Yapabileceğiniz en basit şeylerden biri yeterli kalsiyum ve D vitamini aldığınızdan emin olmaktır.
Bir çalışmada, 3 ay boyunca günde 500 miligram kalsiyum ve 700 IU D vitamini alan kadınlar, vücutlarının her bölgesindeki destekleyici kemik kaybını azaltabilmişlerdir. Bu, yeterince etkileyici bir durumdur ancak en önemli ders, çalışma bittikten sonra ortaya çıkandı. Katılımcıların yaklaşık üçte biri takviyeleri almayı bıraktı ve 1 yıl içerisinde kazandıkları tüm kemik yoğunluğunu kaybettiler.
Yirmili yaşlarınızdaysanız, günde 500 miligram kalsiyum almayı hedefleyin. Vücut bir kerede ancak bu kadar kalsiyumu absorbe edebilir, bu nedenle bu takviyeleri almak için en iyi zaman öğün aralarıdır, veya çok fazla kalsiyum içermeyen öğünlerle beraber de alabilirsiniz.
C vitamini güçlü kemikler için de önemlidir. Vücudun, kemik ve bağlayıcı doku olan kolajeni üretmesini uyarmaya yardımcı olur. Araştırmacılar, 994 menopoz sonrası kadında kemik mineral yoğunluğunu test ettiklerinde, günde ortalama 745 miligram C vitamini alanların almayanlara oranla yaklaşık yüzde 3 daha fazla kemik yoğunluğuna sahip olduklarını buldular.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ