Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Hangi Tür Doğum Daha İyi

  • 30 Ekim 2010
  • 3.375 kez görüntülendi.
Hangi Tür Doğum Daha İyi

Hangi Tür Doğum Daha İyi

İki doğum birbirine benzemez. Her kadın kendi kafasında, doğum için ideal durumu ve şartları yaratır. Elbette bazı şeyler her zaman değişebilir, bazense son dakika değişir. Doğumu planlamak önemlidir ama esneklik duygusunu korumak da aynı derece önemlidir.
Bir Doğum Planı Tasarlamak

Kadınlar, doğum deneyimlerini tanımlamak için “huzurlu”, “güçlü” veya “çok güzel” gibi kelimeler kullanırlar; ancak, önemsenmesi gereken bazı pratik noktalar da vardır: alacağınız destek türü, ne tür bir prosedürü istediğiniz ve istemediğiniz ve kendinizi rahat hissedeceğiniz yer.
Bir doğum planı oluşturmanız, bir gün en iyi senaryoyu yaratmak için bir araya gelecek kararları almanıza yardımcı olacaktır. Bu, beklentilerinizi netleştirmenin ve herkesin sizin gereksinimlerinizi yerine getirmek için birlik olacağından emin olmanın bir yoludur.
Doğum düşlerinizin gerçekleşmesine yardım edecek bir doğum planı yaratmak için, işte akılda bulundurulması gereken bazı noktalar:
Birçok kaynaktan bilgi toplayın.

Hastanelerde, doğum merkezlerinde ya da evde teklif edilen doğum türleri hakkında okuyun. “Normal” vajinal doğumdan sezaryen doğuma kadar farklı tıbbi müdahalelerin avantaj ve dezavantajlarını öğrenin. Çevrenizde anne olmuş kişilere kendi doğum hikayelerini sorun. Her zaman ebe ve doktorunuzla hamilelik süresince doğum planınız hakkında tartışın ve onların yanıtları konusunda gerçekçi olun. Eğer ikisinden biri sizin planınızı uygulamada isteksiz görünürse, nedenlerini öğrenmeniz gerekir ve ya planı gözden geçirin ya da sizin isteklerinize uyan birini araştırın.
Sezaryen doğum oranlarını araştırın.

Hangi Tür Doğum Daha İyi

Hangi Tür Doğum Daha İyi

Sezaryen doğum diye bilinen cerrahi doğumun gerekli olduğu birçok durum vardır. Ancak, eğer bir hastanenin veya kliniğin dörtte bir oranında sezaryen doğum oranı bulunuyorsa, bu tıbbi müdahaleleri aşırı kullandıklarının bir göstergesi olabilir, diyor aile uygulamalarında profesör Dr. Mindy Smith.
ilaç kullanımının artılarını ve eksilerini iyice anlayın.
Epidural anestezi17, pelvik bölgesindeki rahatsızlığı yatıştırmada çok etkili bir yöntemdir; ancak, bir kadının doğum sırasındaki kontrolünü azaltır ve bu. sezaryen ya da forseps doğuma18 gereksinim duyma olasılıklarını arttırır. Doğum sancılarına neden olan ilaçlar beklemenin verdiği anksiyeteyi azaltabilir ama doğmamış çocuk için bazı riskler taşıyan ağrının kesilmesi için gereksmiminizi artırabilir.
Birçok kadın doğum sırasında ilaç kullanmaktan çekinir ve bu normaldir. Bunu önceden planladığınızdan emin olun. Ağrıyı kontrol altına almak için akupresür19 kullanmak ya da rahim kasılmalarını arttımıak için meme ucu uyarılmasından faydalanmak istiyorsanız, bunu doğum planınızın bir parçası yapın.

Episiyotomi20 hakkında karar verin,
Vajina ile anüs arasındaki bölgede yapılan bir cerrahi kesik olan episiyotomi, bebeğin geçmesi için daha fazla boşluk oluşturmak adına gerçekleştirilebilir.bazı doktorlar, episiyotominin iyileşmesi aylar alsa bile, doğum sırasında bazen gerçekleşebilen doku yırtılmaları riskinden daha güvenli bir seçenek olduğunu düşünüyorlar.
Buna karşın, diğer doktorlar doğal kesiklerin cerrahi kesikler kadar çabuk iyileştiklerini ve rektuma doğru genişleme ihtimallerinin daha az olduğunu savunuyorlar. Bu doktorlar ayrıca, ilk kez anne olan kadınların yaklaşık yüzde 20’sinin kesik olmadan doğum yapabildiğine dair istatistikleri öne sürüyorlar. Bu, sonraki doğumların yüzde 80’inin farklı olduğunu gösteriyor.
Eğer episiyotomi olmamak konusunda kararlıysanız, doğumdan önce dokuyu yumuşatmak için ılık kompres uygulamak ya da hamileliğin son 6 haftasında her gün perineal (vajina ile anüs arasındaki bölge) masaj yapmak gibi cerrahi olmayan bir dizi alternatif bulunmaktadır. Perineal masaj, yırtılma ihtimalleri daha yüksek olan ilk kez anne olacaklar için daha çok işe yaramaktadır.
Kadınlar bazen doğum planlarında ilk önce cerrahi olmayan önlemleri denemek istediklerini ifade ediyorlar ama kendilerinde ya da bebeklerinde çok fazla sıkıntı olursa, kesikleri tercih edeceklerdir.

Doğum planınızı doktorunuzla ya da ebenizle tartışın.

Bunu, hamileliğin altıncı ya da yedinci ayında yapmaya başlayın.

Okunması kolay bir taslak oluşturun.

Kadmlann bir günlüğü dolduracak kadar kapsamlı doğum planlan hazırlamaları çok az görülen bir durum değildir. Ancak, doğum zamanı geldiğinde, doktor veya ebeniz sizin düşüncelerinizin tamamını okuyacak kadar çok zamana sahip olmayacaklardır. İşleri kolaylaştırmak için, doğum planınızı tek bakışta okunabilecek şekilde bir ya da iki sayfalık bir taslakta özetleyin. Doğuma katılacak herkesin edinmesi için bu planı çoğaltın.

Doğum Sancısı Sırasında Yardım

Sancınızın ilk bölümü normalde 6-18 saat arası sürer. Ağrılı, düzensiz kasılmalar ya da düzenli ağrısız kasılmalar yaşarsınız. İlk evrede servikal genişleme görülmez ama canınızı acıtabilir, sizi uykusuz bırakabilir ve sanki sonsuza dek sürecekmiş gibi görünebilir. Bu durumda, doğum partnerinizin yanınızda olmasını isteyebilirsiniz; böylece ev içinde bir şeylerle meşgul olursanız kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz, diyor Stanford Üniversitesi’nde kadın doğum ve jinekoloji bölümü profesörü ve sözcüsü Dr. Mary Lake Polan. ilk evreyi takiben, yaklaşık 4 ila 8 saat aktif sancı yaşarsınız. Bu, kasılmaların şiddeti arttığında ve bebek doğum kanalına yaklaştığında olur. Rahim iyice genişlediği zaman, doğumu 6 saatten daha kısa bir süre içinde -ya da 30 dakika kadar kısa bir zamanda bekleyebilirsiniz.

Aklınızı olumlu görüntülerle doldurun.

Aklınızı endişeden ve normalde içinde bulunduğunuz kargaşadan uzaklaştırmaya
çalışın. Bebeğin geldiğini aklınızda görmeye çalışın onun ne kadar sağlıklı bir bebek olduğunu hayal edin.
Doğum topları hakkında bilgi edinin.
Bu hava ile doldurulmuş fizyoterapi topları, çoğunlukla kadınların kendilerini daha rahat hissetmeleri ve sancıları süresince kontrolü ele geçirmeleri için kullanılmaktadır. El ve dizlerinizin üzerine çöküp, topların üzerine eğilmek sırttaki baskıyı azaltmaya Yardımcı olur; topun üzerine oturmak geçmekte zorluk çeken bebekler için pelvisi açmaya yardımcı olur.

Rahatsızlığı suyla azaltmak.

Suyla dolu bir havuzda egzersiz yapmak ağrıyı önemli ölçüde azaltabilir. Su, annenin ağırlığını destekler; yerçekimine direnmeyi ve karın bölgesindeki basıncı azaltır. Ayrıca, pelvik taban kaslarını da rahatlatır. Buna ek olarak, suda egzersiz yapmak rahmin genişleme oranını arttırtabilir. Eğer bir doğum havuzu yoksa, bir doğum topunun üzerine oturarak duşu kullanabilirsiniz.
Rahatlatıcı bir çevre yaratın.
Rahatlatıcı bulduğunuz bir kokudaki aromaterapi esansları, favori müzikleriniz, mikrodalgada hafifçe ısıtılmış içi pirinçle doldurulmuş çoraplardan yapılmış rahatlatıcı “sıcak keseler” ya da en basitinden en rahat geceliğiniz gibi rahatlatıcı çözümlerin avantajlarından tam olarak faydalanın.

Doktora ne zaman gitmeli?
• Kasılmalar belli bir düzene girdiğinde:
Hastaneyi, doktorunuzu veya ebenizi aramanın zamanı gelmiş demektir.
Doğum sancılan başlamak üzeredir. Kasılmaların şiddeti fark edilebilir ölçüde arttığında ve zaman zaman her 4 ila 6 dakikada bir 60 saniyelik aralarla gerçekleştiğinde ve bu durum 30 ila 60 dakika kadar devam ettiğinde: Doğum sancılarının son evresine giriyor olabilirsiniz ve bu durumda profesyonel yardıma ihtiyacınız olacaktır.
Suyunuz geldiğinde:
Hastaneye ya da doğum merkezine gitmenin zamanı gelmiştir veya evde doğum yapıyorsanız, ebenizin yardımına başvurma zamanıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ