Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

İdrar Yolu Enfeksiyonlarının Hamilelik Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

  • 06 Haziran 2010
  • 2.799 kez görüntülendi.
İdrar Yolu Enfeksiyonlarının Hamilelik Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonlarının hamilelik üzerindeki etkileri nelerdir?
İdrar yolu enfeksiyonlarının gebelik ve bebek üzerindeki etkileri değişkendir. Yapılan bir çalışmada 25000’den fazla gebe kadın incelenmiş ve idrar yolu enfeksiyonlarının erken doğum eylemi, gebeliğe bağlı yüksek tansiyon, anemi (kansızlık) ve amniyon iltihabına (bebeğin anne karnında içinde yattığı kese) neden olduğu saptanmıştır. İdrar yolu enfksiyonları ayrıca düşük doğum ağırlığı ve prematürite riskini de arttırmaktadır
Gebelikte üriner sistem taşları ne sıklıkla görülür?
Taş insidansı ve tekrarlaması normal toplumdaki insanlarla aynıdır.
Sağ böbrekte sola göre fazla geliştiği söylensede genel olarak taşlar her iki böbrekte eşit sıklıkla görülmektedir.
Primipar kadınlara oranla multipar kadınlarda (çok doğum yapmış) üriner taşlara daha sık olarak rastlanmaktadır. Daha çok gebeliğin 2. ve 3. trimestırmda (3 aylık dönemler) görülmektedir.
Her ne kadar hamileliğin kendisi taş oluşumu için predispozan bir rol oynamasa da, üreterlerin fizyolojik genişlemesi ve rahmin basısına bağlı olarak oluşan staz nedeniyle taş daha fazla hareket etme imkanı bulur, buna bağlı olarak ağrı ve kanama meydana gelir.
Tanısında ve tedavisinde neler yapılmalıdır?
Gebelikte üriner sistem taşlarının teşhisi ve tedavisi zordur.
Gebelik böbrek taşı ağrılarını maskeler.
Hasta farklı yakınmalar ile doktora müracat edebilir. Karın ağrısı, sebebi açıklanamayan ateş, düzeltilemeyen bakteriüri ve sebebi açıklanamayan hematüri (idrarda kan hücrelerinin görülmesi) varlığında böbrekte taşından şüphe duyulması gerekir.
Şüpheli renal koliğin (böbrek ağrısı) değerlendirilmesinde düz karın filmleri ve ultrasonografi önemlidir. Hamilelerde ultrasonografi ilk tercih olmalıdır, ultrasonografi yetersiz kaldığı durumlarda yardımcı radyolojik grafiler yapılabilir.
Radyasyona maruz kalma durumunda fetal anomaliler ve kendiliğinden düşük olma riski ilk 3 aylık gebelik döneminde yüksek olduğu gözlenmiştir.
Tek bir düz karın filmi 20 mRad dozundadır ve bu doz kritik dozun %1’inden azdır. 25-70 rad’ lık radyasyon maruziyeti fetüste anomali riskini iki kat artırmaktadır.
ikinci ve üçüncü dönemde minimal risk taşımaktadır, ancak her şekilde floroskopiden kaçınılmalıdır.
Renal transplantasyon (böbrek nakli) sonrası gebelik ve çocuk sahibi olma şansı var mıdır?
Başarılı bir böbrek nakli genellikle kadınlarda gebe kalma ihtimalini olumlu yönde etkiler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ