Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Kadınlarda Kısırlık Ve Sebepleri

  • 20 Mart 2011
  • 2.699 kez görüntülendi.
Kadınlarda Kısırlık Ve Sebepleri

Kadınlarda Kısırlık Ve Sebepleri

Kadınlarda genellikle 30 yaş civarında doğurganlıkta bir azalma görülmeye başlar; çünkü bu yaştan itibaren yumurtaların sayı ve kalitesinde düşüş olur. Araştırmalar, 30 ile 34 yaş arasındaki yedi kadından birinin hamile kalmada sorunlar yaşadığını göstermektedir. 35 ile 39 yaşlan arasında, bu oran beşte bire iner ve bir kadın 40 -45 yaşma ulaşana kadar ise dörtte bir olur.
Her ne kadar “kısır” kelimesi, hamile kalmada gecikme ya da zorluk anlamına gelse de, seyrek olarak bir kadının gebe kalamaması anlamına gelmektedir, diyor üreme alanında endokrinolog21 Dr. Ken Gelman.
Yaşam tarzı faktörleri, bir kadının gebe kalma kabiliyetinde şaşırtıcı derecede önemli bir rol oynamaktadır. Mesela kilo almak ya da vermek, sigarayı veya alkolü bırakmak, gebe kalma şansını arttırır. Kişisel bakım yeterli olmadığında, ilaç ya da cerrahi müdahale çoğunlukla fark yaratabilir.
Daha zor durumlar için, in vitro dölleme22 ve suni dölleme gibi üreme konusunda yapılan devrimler, bir zamanlar kısır olarak tabir edilen kişileri anne baba yapabilmektedir.
Bir kadının kısırlığı ne derece tedavi etmeyi tercih etmesi, bu kişinin – zaman, para, risk ve duygu açısından -bu işe ne kadar yatırım yapacağına bağlıdır.
Tıbbi seçeneklere bakmaksızın hamile kal¬maya çalışan her kadın, her türlü olumsuzluğu kendi lehine çevirecek bir beslenme ve yaşam tarzını benimsemelidir.
Yaşam Stratejileri
Kadınlarda Kısırlık Ve SebepleriHormon güvenli kiloyu hedefleyin, vücuttaki yağ hücreleri, yumurtlamaya engel olan aşırı östrojen uyarımı yapar. Diğer bir açıdan, yetersiz yağ da östrojeni engeller. “Doğurganlık, kilo skalasının her iki ucunda görülen aşırılıklarla uyuşmaz.” diyor Dr. Gelman. “20 ile 27 arasındaki bir vücut kitle indeksi (BMI), doğurganlık için en iyi aralık olarak görülmektedir.

Orta hızda egzersiz yapın.
Özellikle yorucu egzersizler yapan örneğin, maraton koşusu gibi kadınlar, yumurtlamada gecikme ya da kesilmeler yaşayabilirler. “Güç eğitimi, yürüyüş, bisiklet sürme ya da aerobik gibi günlük çalışmalarınızı 45 dakika ile sınırlayın.
Çevreniz emniyetli olsun.
Boya-baskı kimyasalları, böcek ilaçları, solventler, işleme tabi tutulmuş ahşaplardan ve cıva ya da kurşun gibi ağır metallerden gelen tozlara mümkün olduğunca maruz kalmamaya çalışın. Çevresel toksinler kadınlarda kısırlık, erkeklerde ise sperm anormallikleri ile ilişkilidir. Siz ya da eşiniz bu ya da diğer toksinlerle çalışmak zorundaysa, respiratör ya da maske takın, koruyucu eldiven ve giysiler giyin ve ortamda her zaman yeterli havalandırma olduğundan emin olun.
Sigara içmeyin ve dumanlı ortamlardan uzak durun.
Bu, spermlerin olduğu kadar yumurtaların da korunmasını azaltır.
Alkolü Sınırlandırın.
Bir çalışma, hamile kalmak isterken alkol tüketen kadınlar arasında, gebe kalma olasılığının alkolden uzak duran kadınlarla karşılaştırıldığında yüzde 50 oranında azaldığını göstermiştir.
Alkolü bırakmak, doğurganlığı arttırmada iyi bir yoldur. Eğer içmeye devam edecekseniz, kendinizi haftada üç içecekle sınırlandırın. Hamile kalmaya çalıştığınız belirli günlerde, alkolden tamamen uzak durun.
Kafeinsiz kahve veya çay tüketin
Çalışmalar,kafeinli içeceklerin hamilelikte gecikmelere neden olabildiğini ve erken düşük yapma riskini arttırdığını göstermiştir.
Beslenme Tedavileri
Doğum öncesi takviyeler alın.
Bu takviyeler, magnezyum, B vitaminleri, C ve E vitaminleri gibi gebeliği destekleyen birçok besin maddesi içermektedirler. Aslında, E vitamininin kimyadaki adı olan tokoferol dölü meydana getirir. Takviye üreticileri erkeklere özel doğum öncesi formülasyonlar üretmezler ama bir erkeğin üretkenliğini arttırmaya yardımcı olacak bazı önemli besinler mevcuttur. Bu besin maddeleri, çinko (günde 25 miligram), bakır (günde 3 miligram), L-karnitin (günde- 2 gram) ve C vitaminidir (günde 1,000 miligram ama bu doza bir seferde birkaç haftadan uzun bir süre devam etmeyiniz ve iskorbüt hastalığının tekrarlanmasını önlemek için seviyeyi yavaş yavaş azaltın).
Baba olmak isteyen erkekler, günlük tavsiye edilen miktardan daha fazla E vitamini almamalıdırlar, diyor Dr. Gelman. C vitaminiyle kombine edildiğinde sperm sayısını düşürebilir. Herhangi bir yeni takviyeye başlamadan önce doktorunuzla beraber kontrol etmek en iyisidir.
Doğal besinler tüketin.
Genel sağlığı ve üretkenliği desteklemek için, sadece gerekli günlük besin maddelerinin hepsine gerek duymakla kalmayacak, aynı zamanda onları absorbe etmek için iyi bir sindirim sistemine de gerek duyacaksınız.
Uzmanlar, hamile kalmak isteyen kadınlara günde üç ila altı porsiyon esmer pirinç, yulaf ve arpa gibi tam tahıllardan, günde dokuz porsiyon da taze sebze ve meyve yemelerini tavsiye ediyor. Günde 70 gram protein aldığınızdan emin olun. Bu protein, fasulyelerden, fındıktan, yumurtadan, yağsız etlerden ve peynirden gelebilir. Mümkün olduğunca organik gıdalar satın alın; bu gıdalar, organik olmayan çiftlikler tarafından kullanılabilen hormon bozan kimyasallara maruz kalışınızı azaltabilirler.

Her Kadın Hastaya Önerilen Üç Şey

1 -Destek Toplayın.
Kısır çiftler çoğunlukla kendilerini dışlanmış ve yalnız hissederler. Doktorunuzdan size bir yerel destek grubunu tavsiye etmesini isteyin.
2 -Tedaviye Başlamadan Önce Parametreleri Ayarlayın.
Kısırlık tedavileri pahalıdır ve zaman alır;bazen de kadının ve bebeğin sağlığına zararlıdır. Çiftler, hamilelikte başarılı olmak için nereye kadar gideceklerine bağlı olarak belirli zaman (ve maliyet) sınırlamaları yapmalıdırlar. Bu sınırlamaları önceden bilmek, uzun dönem stresi azaltmaya yardımcı olacaktır.
3-Günde En Az 20 Dakika İyice Dinlemeye Çalışın.
En fazla huzur veren tekniklerden bazıları dua etmek, rehberli meditasyon videoları ve karından alınan derin nefestir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ