Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Kanser Tedavisi Sonrası Sodyum Azaldı

  • 18 Haziran 2011
  • 2.992 kez görüntülendi.
Kanser Tedavisi Sonrası Sodyum Azaldı

Kanser Tedavisi Sonrası Sodyum Azaldı

■ Babamın akciğerinde geçen yıl tümör saptandı. Bu nedenle 2 kez ışın tadavisi, arkasından kemoterapi aldı. Tedavilerden sonra tümör büyümesi durdu. Ancak babam halsiz, bitkin ve isteksiz olmaya başladı. Yapılan tetkiklerinde kanda sodyum miktarı çok azalmış bulundu. Bu durum tümörü ile ilgili olabilir mi?
Cevap:
– Kanda sodyum düzeyinin litrede 130 mmol’ün altına inmesine, “hiponatremi” adı verilir. Kanda sodyum düşünce vücutta su miktarı artabilir ve beyine su girişi olur. Bu nedenle algılamada güçlük, baş ağrısı, iştahsızlık, halsizlik, güçsüzlük, bulantı-kusma, huzursuzluk, adale krampları, vücut ısısında azalma, denge güçlüğü; bazen sara nöbetlerine benzer kasılmalar, felçler, solunum sıkıntısı ve hatta koma görülebilir. Böbrek yolu ile kayıplar; idrar söktürücülerin fazla miktarda kullanılması; ishal, kusma, aşın terleme ve büyük yanıklar; pankreas ve karın zarı iltihapları, su zehirlenmesi, tiroit, böbreküstübezi, böbrek veya kalp yetersizliği, siroz ve uygunsuz anti-diüretik hormon (ADH) sendromu gibi durumlar, sodyum seviyesinin düşmesine neden olabilirler.
ADH SENDROMU TABLOSU

Kanser Tedavisi Sonrası Sodyum Azaldı

Kanser Tedavisi Sonrası Sodyum Azaldı

çeşitli hastalıklarda ADH. uygunsuz biçimde artarak uygunsuz ADH sendromu tablosu yaratabilir. Bronş, akciğer, ince bağırsak, pankreas, üreter ve prostat kanserleri, timus bezi tümörleri, Hodgkin hastalığı, akut lenfoblastik lösemi gibi durumlar; tüberküloz mikrobu, bakteriler, mikoplazma ve virüslerle oluşan enfeksiyonlar; pnömotoraks, atelektazi, astım, kistik fibroz, pozitif basınçlı solunum desteği, kalbte sol kulakçık basıncının azalması, santral sinir sistemi hastalıkları (tüberküloz menenjit, ensefalit, bakteriyel menenjit, travma, hipoksi ve beyin tümörleri; multipl skleroz, porfirya, vaskülit, stres, Guillian Barre sendromu; tümör tedavisinde kullanılan ilaçlar (klorpropamid, vinkristin, vinblastin, diüretikler, morfin, karbamezapin, nikotin, barbitüratlar, kolşisin,flufenazin, amitriptilin) başlıca nedenlerdir. Bu hastalar, fazla su alımı söz konusu ise suyun kısıtlanması ve tuz alımının artırılması, ayrıca gerektiğinde bazı idrar söktürücü ya da hormon ilaçlan verilerek bir endokrinoloji ünitesinde tedavi edüebiiü. Hızlı gelişen ve ciddî yakınmalara yol açan, kanda sodyumun litrede 120 mmol’ün altında olduğu durumlar ise değişik tuzlu solüsyonlar verilerek tedavi edilir. Eksik olan sodyum miktarının bu konuda deneyimli bir uzman tarafından titizlikle hesaplanarak yavaş bir hızda verilmesi çok önemlidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ