Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Karnabahar

  • 05 Haziran 2010
  • 5.879 kez görüntülendi.
Karnabahar

Karnabahar (Brasska oleracea)
Karnabahar dediğin aslında yalnızca üniversite eğitimi mış bir lahanadır.
Karnabahar bürüksel lahanası, lahana ve brokolinin de içinde bulunduğu Brassicaceae ailesinden gelmektedir.
Bir tür krüsiferdir: yanı “kaymak” adı verilen sülfür içerikli bir gövde veren sebzelerdendir. Karnabahar mor ve beyazdan açık yeşile kadar farklı renk ve şekillerde olabilir. Uç ana gruba ayrılır: beyaz karnabahar, brokobahar (brokoli ve karnabaharın karışımından oluşan bir tür) ve san yeşil renkteki romaneske Amerika’da en çok görülen türü beyaz olanıdır, mor ve yeşil renkteki türleri en çok İtalya’da rağbet görür.

blank

Karnabaharın Tarihi

Karnabahar Anadolu kökenli bir bitkidir ve bu topraklarda M.O. 600 yılından beri yetiştirilmektedir. Anadolu’dan önce italya’ya daha sonra on altıncı yüzyılda Fransa ve Avrupa’ya ve oradan da İngiltereye yayılmıştır. 1600’lü yılların başında ingilizler tarafından Kuzey Amerika’ya taşınmıştır ve o zamandan beri burada yetiştirilmeye devam etmiştir

Karnabahar Nerede Yetişir?

Karnabahar, Amerika, Türkiye, Fransa, italya, Hindistan, Çin, Kanada ve Meksika’da yetiştirilmektedir. Amerika’da Kaliforniva, karnabahar üretiminde baş sırada yer almaktadır
Karnabahar lif ve C vitaminleri açısından zengin olduğu gibi ayrıca B vitamini kaynağı olan biotin ve folat içerir. İçindeki sülforofan maddesi kansere neden olan kimyasalları bloke eden karaciğer enzimleri üretmeye yarayan bir fitokimyasaldır.
Karnabaharın içinde bulunan bıotin suda çözülebilen bir vitamindir ve saçlarda kepek oluşumunu engeller. Biotin ayrıca tırnakları güçlendirir ve kırılmalarını önler. Geceleri dişlerini gıcırdatanlarm yatmadan önce karnabahar gibi kıtırlı yiyecekler çiğnemeleri önerilir.
Tam Bir Hayat Kurtaran!
Kanser: İngiliz Kanser Araştırmaları Dergisi ‘nde yayınlanan bir makalede kanser riskini azaltan maddelerin arasında indol 3 karinol (I3C) de sayılmıştır. Bu araştırmaya göre yediğimiz yiyeceklerin kanser olma riskinde önemli bir etkisi var. Göğüs kanseri üzerine yapılan araştırmalar da bunun altını çiziyor. Yapılan araştırmalara göre hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde karnabahar gibi krusifer sebzelerde bulunan kimyasal sülforafanm akciğer kanserinde kanserli hücrelerin yayılmasına engel olduğu gözleniyor ve insan hücreleri üzerinde deney tüplerinde yapılan deneylere göre prostat kanserinde, kanserli hücrelerin büyümesinin bu madde sayesinde önlendiğini gösteriyor.
Eklem Yapısı: Yaşlı kadınlar üzerinde on yıldır devam eden bir araştırmaya göre krusifer sebzelerle beslenen kadınlarda romatoid artrit riskinin daha az olduğu gözlenmiştir.
Seçim Ve Saklama:
Karnabahar alırken göbeklerin beyaz ya da krem rengi olmalarına dikkat edin,
1 Karnabaharı buzdolabında başı yukarı bakacak şekilde muhafaza edin.Böylelikle nem oluşumunu ve çürümeyi engelleyebilirsiniz.Sebze bölümünde beş güne kadar muhafaza edilebilir.
Hazırlama Ve Servis Önerileri:
Karnabaharın dış yapraklarını aldıktan sonra sapım kesin ve çiçekleri soğuk suyla iyice yıkayın.
Buharda buğularken kokuyu önlemek ve besin değerinin azal masını engellemek için çiçekleri beş dakikadan fazla pişirmeliyim.
• Karnabaharı alüminyum tencerede pişirirseniz rengi sararacaktır; demir tencerede pişirecek olursanız rengi mavi yeşilimsi bir hal alır. 9 Karnabaharı sebze sosu ya da salata sosuyla çığ yiyebilirsiniz.
• Çiğ karnabaharı yeşil salatalara karıştırabilir, pişmiş halini iseçorbalarda, çüvec ve böreklerde kullanabilirsiniz.
• Karnabaharı pişirdikten sonra patates püresiyle karıştırabilirsiniz.
Kremalı  Karnabahar Çorbası
Lean Mum ‘dan Daha Zayıf ve Daha Sağlıklı Bir Aile için Altı Hafta:Aile Bovıı Sağlık kitabından Michael Sara ve Kristen
Senis: 6 kişilik • Hazırlama ve pişirme: 60 dakika
Bu tarif 6 adet enerji deposu yiyecek içerir.

blank

Malzemeler:
500 gram taze karnabahar
4 adet orta boy patates, rendelenmiş ya da küp küp kesilmiş
1 büyük boy soğan, doğranmış
1 yemek kaşığı zeytinyağı 3 su bardağı tavuk suyu
2 su bardağı yağsız süt ya da az yağlı soya sütü V2 çay kaşığı toz karabiber
2 çay kaşığı kırmızı acı biber sosu
2 çay kaşığı kekik
Tuz
Hazırlanışı:
Saydamlaşan kadar soğanı tavada soteleyin. Karnabaharı başka bir tencerede kısık ateşte haşlayın. Haşlandıktan sonra suyunu boşaltın ve patatesleri, soğanı, tavuk suyunu, süt, biber ve acı biber sosunu ekleyip pişirmeye devam edin. 40 dakika kadar pişirdikten sonra ateşten alın ve karışımdan birer ikişer bardak alarak tamamen sıvı hale .selene dek blenderden geçirin. İsteğe göre tuz ekleyin.
Besin Ogeleri:
Kalori: 190; Toplam yağ:7gr. ;Doymuş yağ oranı: 1.5gr. ; Kolesterol: 5mg. ; Sodyum: 115 mg.; Toplam karbonhidrat: 27gr. ; Lif: 4gr. ; Seker: 8sr. ; Protein: 7sx

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ