Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Katran Ardıcı

  • 04 Nisan 2010
  • 4.469 kez görüntülendi.
Katran Ardıcı

Katran Ardıcı

(Pix Juniperi, Cupressaceae)

Botanik ve Kimyasal Özellikleri: Juniperus xycedrus L. (Katran ardıcı) (Cupressaceae) türünün !, gövde ve kök odununun kuru kuruya yakılmasıyıde edilen bir katrandır. Anadoluda birçok yerde .unur.

Şurup kıvamında, kırmızımsı siyah renkli, keskin kokulu bir sıvıdır. Aktarların verdikleri bilgilere göre, bugün Ardıç katranı pek elde edilmez. Droğun bileşiminde uçucu yağ, rezin, kadinen adlı bir triterpen ve fenol trü evleri (guaiakol ve krezol türevleri) vardır.

Katran Ardıcı
Katran Ardıcı

Kullanılışı: Uyuz ve ekzema gibi bazı deri hastalıklarının tedavisinde dışardan ve içerden kullanılır. Ayrıca içerden de hap halinde yutulur. Ardıç katranının kullanılışı antik çağlara kadar gider.

Geleneksel Halk Reçeteleri:

1)  Uyuz ve ekzemaya karşı bir miktar katran, leblebi unu ile karıştırılır ve hap halinde hastaya yutması için verilir.

2)  Yine aynı hastalık için balla karıştırılmış ardıç katranı yedirilir.

3)  Bir miktar katran uyuza karşı pomat gibi dışardan da deriye sürülür.

4)  Bir miktar ardıç katranı göğüs yumuşatıcı olarak bir testiye konur, üzerine su doldurulur, bir süre maserasyondan sonra bu katranlı sudan içilir.

Modern Tıptaki Yeri: Ardıç katranının antiseptik ve antiparasiter (parazitlere karşı) etkileri, bileşimindeki fenol türevlerinden (gaiakol, etil, kreosol v.b.’la n) ileri gelir. Türk kodeksinde kayıtlı olan bu droğv ekzama ve psoriasisde kullanılabileceği modern tıp rafindan da kabul edilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ