Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Keten

  • 06 Haziran 2010
  • 5.097 kez görüntülendi.
Keten

Keten (Linum usitatissimum)
Ketenden çıkartılan ve “keten tohumu” yağı olarak bilinen yağın boya, vernik, cila ve mürekkep yapmak için kullanıldığını biliyor muydunuz?
Hikâyesi Nedir?

Keten Güneybatı Asya ve Güneydoğu Avrupa’ya özgü bir bitkidir. Latincede “en faydalı” anlamına gelmesi keten bitkisinin bütün kısımlarının tarih boyunca çeşitli amaçlarla kullanılmasıyla çok iyi pekişmektedir. Keten tohumu küçük ve yağlıdır. Fındıksı bir tadı vardır ve birçok farklı yemeklik yiyecekte kullanılabilir. Keten çoğunlukla besinsel değeri için yetiştirilir, fakat yiyecek dışında boya, mürekkep ve muşamba gibi çeşitli ticaret ürünlerinin üretiminde ketenden faydalanılır.
Ketenin Tarihi

Keten

Keten

Keten ekimi Babil’de milattan önce 3000 yılma kadar dayanır. Aslında Mısırlıların mumyalarını sarmak için kullandıkları keten kumaşı ketenden yapılırmış. Yaklaşık 600 yıl önce, Hildegard von Bingen sıcak kompresteki keten yemeğini hem iç hem de dış hastalıkları tedavisinde kullanmıştır. Amerika’da ilk koloni kurucuları keteni ev ihtiyaçları için çok az miktarda yetiştirmişlerdir, fakat 1753’e kadar ketenin ticari üretimi başlamamıştır.
Pamuk çırçır aletinin icadından 40 yıl sonra keten üretimi en alt seviyeye kadar gerilemiştir.
Keten Nerede Yetişir?
Kanada dünyada keten üretiminde ve ihracatında liderdir. Kanada’yı Çin, Amerika, Hindistan, Avrupa Birliği, Türkiye ve Arjantin izlemektedir. Amerika’daki en büyük keten üreticileri eyaletler Kuzey Dakota, Güney Dakota, Minnesota ve Wisconsin’dir.

Neden Keten Yemeliyiz?
Keten tohumu omega-3 yağı bakımından zengin bir kaynaktır. Kolesterolü, kan şekerini ve sindirimi düzenleyen çözünür ve çözünmez lifleri içerir. Keten, östrojenin zayıf türüymüş gibi görünen lignan bitki bileşenlerinin kaynağıdır. Bazı bilim adamlarına göre bu bileşenler özellikle göğüs ve bağırsak kanserleri olmak üzere birçok kanser türüne karşı insanı koruyabilir.

Keten büyüden koruyan, sağlığı güçlendiren ve şans getiren “kutsal bir bitki” olarak bilinir. Gerçekte keten karın ağrılarını, öksürüğü, çıbanı, cilt apselerini ve kabızlığı gidermek için kullanılır.
Kalp Hastalığı: Günlük diyetlerine 4 hafta boyunca her gün 50gr keten tohumu takviyesi yapan kadınlar toplam kolesterollerini %90 oranında ve LDL (kötü) kolesterollerini ise %18 oranında düşürmüşlerdir. Keten tohumu kalp hastalığı riskini arttıran iltihap belirtilerini azaltır.
Prostat  Kanseri: Ketende bulunan bir lif bileşeni olan lignan maddesi prostat ve göğüs kanser hastalarındaki tümör büyümesini yavaşlatır.
GOGUS KANSERİ: Bir fare üzerinde yapılan çalışma keten tohumunun göğüs kanserinin ilerlemesini durdurmakta kanser

Bağırsak  Kanseri: Hayvan üzerinde yapılan bir çalışmada keten tohumu yağı kullanımının bağırsak tümörünün büyümesini önlemekte etkili olduğu bulunmuştur Tam aksine ise, mısır yağının, çoğunlukla omega-6 yağlı, tümörün büyümesine sebep olduğu göıii rnüstür.
Şeker  Hastalığı: Hayvan üzerinde yapılan bir çalışmada keten veva bileşenlerinin alınması seker hastalısının ilerlemesini yavaşlatmış ve böbrekleri seker hastalısının zararından korumuştur.
Dikkat  Eksikliği  Hiperaktivite  Hastalığı
bilirsiniz. Tereyağı gibi doymuş yağ oram yüksek yiyecekler yerine ketem kullanabilirsiniz. 3 yemek kaşığı öğütülmüş keten i yemek kaşığı tereyağına, margarine ya da bitkisel yağlara eşittir.
Yumurtanın yermede kullanabilirsiniz. Her yumurta için küçük bir kasede 3 yemek kaşığı öğütülmüş keten ile suyu karıştırıp biriki dakika bekletin.
• Hazırlama ve pişirme süresi 40dk. Bu tarif 5 adet enerji deposu yiyecek içerir.
Malzemeler:
7 V2 su bardağı eski yulaf ezmesi
V2 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı doğranmış ceviz
V2 su bardağı bal
V2
1 su bardağı dilimlenmiş Hindistan cevizi
yemek kaşığı tarçın V2 su bardağı kurumuş kurumuş keten tohumu 1 yemek kaşığı vanilya tozu V2 su bardağı esmer şeker
Hazırlanışı:
Fırını önceden 275 derecede ısıtın. Bir karıştırma kabında yulaf ezmesini, hindistan cevizini, cevizi ve keten tohumunu karıştırın. Bir fırın kabında esmer şekeri, yağı, balı, tarçını ve vanilyayı karıştırın. Fokurdamaya başlayıncaya kadar yüksek derecede mikrodalgada pişirin. Karışımı yulaf ezmesi karışımına dökün ve iyice karıştırın. Bir pişirme tepsisine yapışmaz sprey sürün. Karışımı tepsiye ince bir şekilde yayın. 15 dakika pişirin. Karıştırın ve bir 15 dakika daha ya da yulaflar kızarana kadar pişirin. Soğutun ve hava geçirmez bir kaba koyun.
Besin  Öğeleri:
Kalori:233; Toplam yağ:lig; Doymuş yağ2.5g; KolesterokOmg; Sodyum: 14mg; Toplam Karbonhidrat:29g; Lif:4g; Şeker: lOg; Proteince.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ