Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Kronik Lenfositik Lösemi

  • 18 Eylül 2011
  • 2.675 kez görüntülendi.
Kronik Lenfositik Lösemi

 

Kronik Lenfositik Lösemi

Babamın test sonuçlarına bakan doktor, kanda lökositlerinin arttığını, bu artışın lenfositlerden kaynaklandığını, bu nedenle kronik lösemiden şüphe ettiğini söyledi. Henüz kesin teşhis konulmadı. Bu hastalıktan tamamen kurtulmak mümkün müdür?
Anlattıklarınızdan babanızda, “kronik lenfositik lösemi” dediğimiz hastalığın olabileceği akla geliyor. Kanda lenfosit yüksekliğiyle giden başka hastalıklar da bulunuyor. Ancak bu hastalıklarda lenfosit yüksekliği aşırı olmayıp kısa süreli oluyor. Hastalık düzelince lenfosit sayısı da normale dönüyor. Çeşitli enfeksiyonlar ya da romatizmal hastalıklar buna örnek olarak verilebilir. Aslında kronik lenfositik lösemiyi, lenfosit artışıyla giden diğer durumlardan Kronik Lenfositik Lösemiayırmak o kadar da zor değil. Bunun için, “akım sitometri” testine başvurmak gerekiyor. Az miktar kan alınarak hücrelerin kötü ya da iyi huylu olduğu hemen anlaşılıyor. Gerekli durumlarda kemik iliği incelemesi de yapılabiliyor.
Kronik lenfositik lösemi tanısı konulursa bunun sizi korkutmaması gerekiyor.
Çünkü bu uzun seyirli ve genellikle yaşlılarda görülen bir hastalık olarak biliniyor. Hastalıktan tamamen kurtulmak genellikle mümkün olmasa da başlangıç aşamasında uzun süre herhangi bir tedavi vermeden izlemek mümkün oluyor. Lenfosit yüksekliği, tek başına tedavi kararı için yeterli olmuyor, bunun yanında kansızlık ve trombosit düşüklüğü gibi başka bulgulara da ihtiyaç duyuluyor.
Tedavide kemoterapi ilaçlarının yanı sıra, “Rituksimab” etken maddeli antikorlar veriliyor. Hatta bazen kemoterapiyi ağızdan hap olarak almak da mümkün olabiliyor. Hastalığın gidişini saptamak ve ileri aşamada verilecek tedavi konusunda karar vermek için genetik testlere ihtiyaç duyuluyor. Gençlerde ortaya çıkan hastalık durumunda bazen kemik iliği nakline de başvurulabiliyor. Kemik iliği nakli riskli olmakla birlikte hastalıktan tamamen kurtulmada tek tedavi yöntemi olarak biliniyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ