Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Kuş Üzümü

  • 12 Haziran 2010
  • 30.392 kez görüntülendi.
Kuş Üzümü

Kuş Üzümü (Ribes)
Kuş üzümü aslında bektaşi üzümünden gelirler. İngilizce’de “kuş üzümü” adını 1550’lerde almıştır ancak bunun sebebi şekillerinin Yunanistan’daki kuş üzümlerine benziyor olmalarıdır. Aslında kurumuş üzümlerdir ve siyah, kımızı, yeşil, mor ve pembe renklerde olurlar. En yaygın olanları siyah ve kırmızı olanlarıdır ve genellikle yemeklerde kullanılırlar. Beyaz kuş üzümü kırmızı kuş üzümünden türemiştir ve pembe kuş üzümleri kırmızı ve beyazın karışımından oluşan melez bir türdür.
Kuş Üzümünün Tarihi
Kuş üzümü Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’da yetişir. Avrupa’da üretimi 1500’lü yıllarda başlamıştır. Amerikalı sömürgeciler kuş üzümü ekimine 1700’lerde başlamıştır. Siyah kuş üzümü Amerika’da “yasak meyve” olarak bilinir, çünkü çam ağacına zarar verdiği gerekçesiyle ekimine 1911 yılma kadar yasak konulmuştu. Bu yasak 1966 yılında kaldınldıysa da bazı eyaletlerde kara üzüm ekimine halen izin verilmiyor.
Rusya kuş üzümü üretiminde baş sıradadır ve hemen arkasından Polonya, Almanya, Türkiye, Ukrayna ve Avusturya gelir. Amerika’da üretimi çok azdır yine de Oregon, Washington ve New York’ta kayda değer bir üretimi olduğu söylenebilir.Kuş üzümü C vitamini açısından son derece zengindir. Ayrıca lif, kalsiyum, potasyum A ve B vitaminleri de içerir. Kuş üzümünde bulunan fitokimyasal elajik asitler ve fenolik bileşenler kansere ve kolesterole iyi gelir. Ayrıca içeriğindeki antosiyaninler antioksidan niteliğindedir.

Kuş Üzümü

Kuş Üzümü

Siyah Kuş Üzümü: Siyah kuş üzümleri kaynatıldığında öksürüğe iyi gelir.,

Yapraklan ateş düşürücü etkiye sahiptir ve idrarı art’ tmr. Siyah kuş üzümü ağacının kabuklarının hemoroitlere iyi geldiğine inanılır. Siyah kuş üzümü jölesinin sıcak suyla karıştırılarak içildiğinde soğuk algınlığına iyi geldiği de söylenmektedir.
Kırmızı Kuş Üzümü: Kırmızı kuş üzümü ağacı yapraklarının ağrılara iyi geldiği, artrit semptomları giderdiği ve kırık ve burkulmalarda ağrıları giderdiği düşünülmektedir. Bağırsaklar için müshil etkisi vardır. C vitamini eksikliğinden kaynaklanan rahatsızlıkları önler ve cilt bakımında maske olarak kullanılır.

Kanser: Yapılan araştırmalarda siyah kuş üzümü suyunun farelerdekı kanserli tümörlerin büyümesini durdurduğu gömlmüştür.

Kan Basıncı: Kuş üzümü tohumundan elde edilen yağın kan basıncı yüksek hastalarda faydalı olduğu gözlemlenmiştir. Bilim adamları bunun içenğimdeki gammalinoleik asitlerden kaynaklandığını düşünüyorlar.

Seçim Ve Saklama:
• Kuş üzümü, taze, kuru, meyve suyu ya da reçel olarak satılırlar.
• Kuş üzümlerinin koyu renkli olmalarına dikkat edin. Ayrıca kuş üzümlerini donmuş halde de alabilirsiniz.
• Kuş üzümlerini buzdolabında saklayın ve iki gün içerisinde tüketin. Kullanmadan önce yıkamayı unutmayın.Taze kuş üzümlerini dondurabilirsiniz.

blank

Hazırlama Ve Servis Önerileri:
• Kuş üzümünü soğuk suda iyice yıkayın. Sap ve yapraklan ayırın ve durulayıp kurutun.
• Kuş üzümünü tüm yemeklerde garnitür olarak kullanabilirsiniz
• Kuş üzümü bulgur pilavının vazgeçilmezidir.
• Kuş üzümünü dondurmaya katabilir ya da dondurmayı kuş üzümü sosuyla servis edebilirsiniz.
Kırmızı Kuş Üzümü Sosu
Servis: 38 kişilik * Hazırlama ve pişirme süresi: 40 dakika
Bu tarif 5 adet enerji deposu yiyecek içerir.
Malzemeler:

Birinci Kısım:
1 su bardağı taze kırmızı kuş üzümü
200 gram kırmızı kuş üzümü reçeli
4 su bardağı taze limon suyu
30 gr taze limon kabuğu rendesi
2 çay kaşığı toz tarçın
1/8 çay kaşığı toz karanfil
1/8 çay kaşığı karabiber
1/8 çay kaşığı acı biber
2 su bardağı yağsız et suyu tablet

İkinci Kısım:
4 su bardağı Worcestershire sosu
120 gr pekmez
4 su bardağı organik domates ketçapı
Hazırlanışı:
Baştaki ilk dokuz malzemeyi geniş bir kapta iyice karıştırın ve kaynamaya bırakın. Kısık ateşte suyunu çekmesini bekleyin. Başka bir kapta diğer 3 malzemeyi karıştırın ve daha sonra suyunu çekmekte olan sosa ekleyin. Renkleri iyice karışana dek karıştırın. Tekrar kaynatın. Bu sosu kuzu etinde, kırmızı et ve somon gibi balık ürünlerinde kullanabilirsiniz…

Besin Ögeleri:
Kalori: 30; Toplam yağ: Ogr. ; Doymuş yağ oram: 0 gr.; Kolesterol: Omg. ; Sodyum: 54 mg.; Toplam karbonhidrat: 8gr. ; Lif: 0 gr.; Şeker: 6gr. ; Protein: 0 gr.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ