Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Lupus ve Diğer Otoimmun Hastalıklar

  • 18 Ağustos 2009
  • 3.791 kez görüntülendi.
Lupus ve Diğer Otoimmun Hastalıklar

Otoimmun hastalıklar, bağışıklık sistemi normalde koruduğu hücrelere, dokulara ya da organlara savaş açtığında meydana gelir. Bu gibi bozukluklar kadınları erkeklere göre en az üç kat daha fazla etkiler. Bunun nedeni muhtemelen bağışıklık sistemindeki dişilik hormonlarıdır. Kadınlar en çok doğurgan yıllarında tehlikeye açıktır. Bu nedenle pek çok klinisyen, östrojenin otoimmun bozuklukları aktive etmekte kritik bir rol oynadığını düşünüyor ve bu tip rahatsızlığı olan kadınlara hormon tedavisi vermekten kaçınıyor.

Menopozun ardından hormon tedavisi sistemik lupus eritematosus ve romatoid artrit dahil olmak üzere belli başlı otoimmun bozuldukların ortaya çıkma riskini artırabilir. Veriler sınırlı olsa da, iki gözlemsel araştırma Hemşire Sağlığı Araştırması ve İngiltere’de ulusal çapta yapılan bir vaka kontrol araştırması menopoz hormon tedavisinin lupus riskinin iki ya da üç kat artmasıyla ilişkili olduğunu düşündürüyor. (Öte yandan lupus, menopozun ardından nadiren meydana geldiğinden mutlak risk çok düşüktür.) Diğer taraftan hormon tedavisi ve romatoid artrit üzerinde yapılan gözlemsel araştırmaların bulguları birbirinden çok farklı. Bu araştırmaların bazıları riskin arttığını, bazıları da azaldığını gösteriyor. Hemşire Sağlığı Araştırması’nda hormon tedavisi ile romatoid artrit arasında bir ilişki görülmedi.
Lupus semptomları örn ciltte kızarıklık, şişmiş ve ağrıyan eklemler, burun ya da ağız ülserleri, baş ağrısı, yorgunluk, düşük ateş, kalbi ve akciğerleri çevreleyen keseciklerde enflamasyon (sırasıyla perikarditis ve plöritis) genelde bir azalır bir artar; haftalarca süren şiddetli bir alevlenişi genelde aylar ya da yıllar süren hafif semptomlar izler ya da bu süre boyunca hiç semptom görülmez. Bu nedenle lupusu olan bir kadının otoimmun semptomları alevlenmeden menopoz semptomlarını geçirmek için hormon tedavisi görüp göremeyeceği sorusu mantıklı bir sorudur. Bu soruyla ilgili az sayıda veri var, ama yafan bir zaman önce yapılan bir araştırma ihtiyatlı bir iyimserlik sağlıyor. Lupusu olan 351 kadına alternatif olarak ya siklik östrojen artıprogestin (günde 0,625 miligram konjuge equine östrojen ve her ay on iki gün boyunca 5 miligram medroksiprogesteron asetat) ya da plasebo verildiği bir yıl süren klinik bir deneyde, hormon tedavisi lupus semptomlarında şiddetli alevlenmeleri önemli derecede arürmadı, ancak hafif alevlenmeleri artırdı. Bu bulgulara dayalı olarak bir kadın sıcak basmaları ve gece terlemelerini kendi otoimmun bozukluğunun semptomlarından daha dayanılmaz buluyorsa, mantıklı olarak menopoz hormonu kullanmayı düşünebilir. Açıkça, hormonlar semptomlarda şiddetlenmeye neden olursa kullanmayı kesmelidir. Öte yandan başka bir uyarı daha yapılmalı. Lupusu olan kadınlar lupusu olmayan kadınlara göre kan pıhtılarına ve diğer kardiyovasküler hastalıklara daha yatkındır. Ayrıca daha önce gördüğümüz gibi hormon tedavisi kan pıhtısı riskini artırır. Bu nedenle lupusu olan kadınlar kendilerinde pıhtılaşma ve kardiyovasküler hastalığa ilişkin fazladan risk faktörü olup olmadığım belirlemeli; ve varsa hormon tedavisi görmemelidirler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ