Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Sürekli Gaz Sancısı Hastalık Habercisi mi?

  • 03 Haziran 2013
  • 4.084 kez görüntülendi.
Sürekli Gaz Sancısı Hastalık Habercisi mi?

Sürekli Gaz Sancısı Hastalık Habercisi mi?
■ 1 aylık bebeğimin hemen her akşam gaz sancısı oluyor. Tüm gaz ilaçlarını denedik. Hiçbiri etkili olmuyor. Kilo alması normal ve başka bir sağlık sorunu yok. Gaz sancısı bir hastalığın belirtisi olabilir mi?
Karın ağrısı küçük bebeklerde sık görülen bir sorundur. Yaşamın ilk haftalarında ortaya çıkan ağrı genellikle kolik olarak isimlendirilen sindirim sisteminden kaynaklanan rahatsızlıktır. Her karın ağrısı patolojik değildir. Bebeklerin sindirim sistemi yaşama uyum sağlamada zorlanır. Anne karnında pasif olan sindirim kanalı, doğumdan sonar yavaş yavaş işlev kazanır ve anne sütünü başarı ile sindirecek kapasiteye ulaşır. 1-2 aylık bebek, unlu besinleri, yağları ve inek sütünü sindirmek için gerekli salgı ve enzimlere sahip değildir. Bu nedenle anne sütü dışındaki her besin, kendisi için sindirilmesi zor bir Sürekli Gaz Sancısı Hastalık Habercisi mibesindir. Mide-bağırsak içine ulaşan gıda maddesi, asit, enzim ve salgılar sayesinde mukoza tarafından emilir ve besin maddeleri kana karışır.
Emilemeyen besinler ise bağırsakların içindeki bakterilerin parçalaması sonucu gaz birikimine neden olur. Bebeklerde gaz sancısı (kolik), genellikle fizyolojik (hastalığa bağlı olmayan) bir durumdur. Yenidoğan bebeklerde ikinci haftadan sonra ortaya çıkmaya başlar. Altıncı aya kadar genellikle hafifler. Şiddetli ve uzayan ağrı atakları, gaz sancı dönemleri, araştırma ve tedavi gerektiren durumlardır. Büyüme ve gelişmesi normal, iştah sorunu olmayan bebeklerde kolik önemli bir sağlık sorununu düşündürmez.

BÜYÜYÜNCE GEÇECEK
Anne sütüyle beslenen ve kilo alımı gerçekleşen süt çocuklarında gaz sancısı, olağan karşılanmalıdır. Besin alerjisi, inek sütü ve çeşitli gıdalara bağlı reaksiyonlar gaz sancısına yol açabilir. Sindirim sisteminin çeşitli hastalıklarında da karın ağrısı sıklıkla oluşur. Reflü hastalığı bebeklik döneminde başlayarak sancıya neden olur. Kolikle başa çıkmanın en kolay yolu, annenin bebeğinin sağlıklı olduğunu ve bu sorunun bebek büyüdükçe geçeceğini bilmesidir.
Anne sütünden geçen maddeler bebeğin sindirim kanalını rahatsız edeceği için, annenin beslenmesinden, fazla inek sütü, çikolata, baharatlar, taze soğan, sarımsak gibi gıdaların çıkartılması uygun olur. Papatya ve rezene çayı gibi ılık sıvılar genellikle zararsızdır, bebeğe verildiğinde mide hareketlerini düzenleyerek gazın çıkartılmasını sağlarlar. Gaz ilaçlarının yararı oldukça sınırlıdır, fizyolojik olmayan gaz sancılarını dindirmediği gibi zararlı etkileri de olabilir.
Hekim önerisiyle kullanılmaları uygun olur. Uzayan, şiddetli ve bebeğin kilo almasını etkileyen gaz sancılarının araştırılarak nedeninin tedavisi gereklidir. Fizyolojik karın ağrısı ve gaz sancısının patolojik karın ağrısından ayrılması bebeğin sağlığı ve ailenin yaşam konforu açısından önemlidir. İshal veya kabızlığın eşlik etmediği kolik atakları çoğu zaman kendiliğinden geçer, ilaçların etkisi sınırlıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ