Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Tekrarlayan Düşüklerin Nedenleri Neler?

  • 13 Mart 2011
  • 2.920 kez görüntülendi.
Tekrarlayan Düşüklerin Nedenleri Neler?

Tekrarlayan Düşüklerin Nedenleri Neler?

• Genetik veya kromozoma! nedenler:
Tekrarlayan düşüklerde yaklaşık yüzde 5 oranında anne ya da babada kalıtımsal bir hastalık ya da kromozom kusurları bulunur, Translokasyon denen bir kromozom parçasının başka bir kromozoma bağlanması durumu en sık görülen kromozom bozukluk şeklidir. Anne ya da baba bu durumda sağlıklıdır ama taşıyıcı niteliğindedir. Bu özellik bebeklerinde kromozom kusurları ortaya çıkarır, sonuçta gebelik düşükle sonlanır. Bu tür durumlarda tüp bebek tedavisi ile birlikte genetik ayıklama (preimplantasyon genetik tanı) yöntemiyle sağlıklı gebelikler elde edilebilir.
• Yaş:
Kadının yaşı arttıkça gebelik kayıp şansı da yükselir. 40 yaşından sonra hemen hemen üç gebelikten biri kaybedilir. Bu gebeliklerin birçoğu kromozom kusurları nedeniyle kaybedilir.
• Hormonal bozukluklar:

Tekrarlayan düşüklerin nedenleri neler?

Sağlıklı bir gebelik için yumurtlamadan sonra ortaya çıkan progesteron hormonuna ihtiyaç vardır. Yetersiz düzeylerde salgılandığı durumlarda tekrarlayan düşüklere rastlanabilir. Bu durumda her ne kadar etkili tedavi seçenekleri oldukları kanıtlanmasa da yumurtlama tedavisi veya hormon destekleme tedavileri uygulanır. Yine tiroid hastalıkları ve prolaktin hormon bozuklukları da tekrarlayan düşüklere neden olabilir.
• Metabolik hastalıklar:
Kontrol altına alınmamış şeker (diyabet) hastalığı düşük riskini artırır.
Gebelik öncesi kontrol altına alınmayan diyabetik annelerde gebelik sorunları artar. Insulin direnci yüksek olan polikistik över sendromlu hastalarda da yine gebelik kayıp oranları yükselir.
• Rahim şekil bozuklukları (rahim anomalileri):
Tekrarlayan gebelik kayıplarının yüzde 10-15’inden rahimdeki anatomik bozukluklar sorumludur. Rahim filmi, ultrason veya histereskopi ile tanı konar. Çift rahim, rahimi ikiye bölen zar gibi bozukluklar sıkça görülür. Ayrıca rahim içinde yapışıklıklar, miyoınlar gibi rahim içini bozup gebeliğin gelişmesini engelleyen durumlarda da tekrarlayan düşüklere rastlanır. Bu tür durumların birçoğu cerrahi müdahaleyle giderilir.
• Antifosfolipid Sendromu, trombofili gibi hastalıklar da tekrarlayan düşüklere neden olabilmekle birlikte, bu hastalığın nedenlerinin çoğu hâlâ bilinmiyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ