Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Tiroit Bezi İltihapları

  • 20 Nisan 2013
  • 2.554 kez görüntülendi.
Tiroit Bezi İltihapları

Kızım 2 şubatta’ta normal doğum yaptı. İki hafta önce ellerinde titreme, terleme, çarpıntı ve sinirlilik başladı. Bir hekim Graves hastalığından, diğer bir hekim de doğum sonrası tiroit bezi iltihapları hakkında bilgilendirebilirseniz çok sevinirim.
Tiroit bezinin çeşitli nedenlerle iltihaplanmasına “Tiroit” adı verilir. İltihap, tiroit bezinin yapısını bozar, bezdeki hormonlar kan dolaşımına geçer ve kanda tiroit hormon seviyeleri geçici olarak çok yüksek seviyelere ulaşır. Daha sonra bezdeki iltihap durulur ve kandaki hormonlar normale döner. Bir grup hastada ise iltihap bezde kalıcı harabiyete yol açar bu durumda hormon üretecek hücre kalmadığı için tiroit bezi yetersizliği (hiportiroidi) gelişir. Tiroit bezinin iltihapları, ani başlayan, yavaş başlangıçlı olan ve uzun süren tiroiditler olmak üzere başlıca üç gruba ayrılır. Yeni doğum yapan kadınlarda görülen ağrısız tiroit bezi iltihabına Postpartum tiroidit adı verilir. Doğum yapan kadınların yüzde 5-10’unda, doğumu izleyen ilk bir kaç hafta ya da ay içinde ortaya çıkar. Bağışıklık sistemindeki bozukluk sonucunda, kanda tiroit antikorları (anti-TPO) yükselir. Tip 1 diyabetli kadınlarda daha sık görülür.Genetik yatkınlığı olan kadınlarda da rastlanır. Bir önceki gebeliğinde tiroidit geçiren kadınların yüzde 75’inde tekrar oluşur. Kanında anti-TPO antikoru yüksek bir kadın, eğer ilk gebeliğinde tiroidit geçirmemişse bile yüzde 25 oranında tiroidit riski taşır.
Ancak hastalar genelde hipotiroidi evresinde doktora başvurulur. Hafif büyük, düzgün ve sertçe bir guatr olabilir. Hastaların yüzde 25’inde kalıcı hipotiroidi, yaklaşık yarısında da guatr gelişebilir.Bu hastaların ailelerinde otoimmun tiroit hastalığı öyküsü vardır. Hipotiroidi varsa tiroit hormon tedavisi yapılır.

Gebeliğin son 3 aylık evresinde kanda tiroit antikorlarına bakılarak postpartum tiroidit gelişecek olan riskli hastalar önceden tespit edilebilir. Doğum sonrası tiroiditte, diğer ağrısız ve sessiz tiroiditlere benzer klinik ve laboratuvar bulgular vardır. Bu hastalık, bazen Basedow-Graves hastalığı ile karıştırılabilir. İki hastalığın tedavisi farklı olduğu için kesin ayrımın bir endokrinoloji uzmanı tarafından yapılması gerekir

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ