Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Tiroit Hormonu Halsizlik Yaparmı

  • 03 Mart 2012
  • 3.338 kez görüntülendi.
Tiroit Hormonu Halsizlik Yaparmı

Tiroit Hormonu Halsizlik Yaparmı

■ 70 yaşındayım ve İstanbul’a uzak bir kasabada yaşıyorum. Yakın zamana kadar on yıl önce gittiğim doktorun “hipertiroidi” hastalığım için verdiği ilacı kullanıyordum. Yeni yaptırdığım kan tahlileri sonrasında doktor ilacımı keserek tiroit hormonu kullanmamı ve değerlerim düzeldiğinde ameliyat olmamı önerdi. Fakat bu ilaç beni çok halsiz bıraktı ve dengemi bozdu. Sizce tekrar eski ilacıma dönmemin bir sakıncası olur mu?
■ Tiroit bezinin fazla çalışması sonucu aşırı hormon üretmesine “hipertiroidi” adı verilir. Bu durumdaki hasta çok yemek yemesine rağmen kilo verip, sinirlilik, tez canlılık, terleme, sıcağa tahammülsüzlük, halsizlik, yorgunluk, çarpıntı, uykusuzluk ve ellerde titreme gibi şikâyetlerden yakınır. Bazı hastalarda ise gözlerde dışa fırlama, yanma, ağrı, batma ve göz kapaklarında Tiroit Hormonu Halsizlik Yaparmışişlik görülebilir. Hipertiroidi, antitiroit ilaçlar ve uzun vadede ameliyat ya da radyoaktif iyot ile tedavi edilir. Antitiroit ilaçlar, en çok 12-18 ay süreyle kullanılır. Hipertiroidi nedeniyle uzun yıllardır kullandığınız antitiroit ilaç, son tetkiklerinize göre tiroit bezinizde tembelliğe yani “hipotiroidi”ye neden olmuş görünüyor. Hipotiroidi olan hastada hareketlerde yavaşlama, halsizlik, yorgunluk, soğuğa dayanıksızlık, ses kalınlaşması, cilt kuruluğu, saç dökülmesi, kabızlık, yüzde ve göz kapaklarında şişük ve nabızda yavaşlama gibi yakınmalar ortaya çıkar. Bu durumda tiroid bezi yeterli miktarda tiroit hormonu üretemediği için hastaya aktif tiroit hormonu verilir.
Doktorunuz  Haklı
Yaşadığınız kasabadaki doktorunuz üacınızı değiştirmekte haklıdır. Bu durumda eski ilacınıza dönmeniz özellikle kalp sağlığınız açısından problemlere neden olabilir. Tiroit hormonlarına özellikle ileri yaşta ve kalp hastalığı olan kişilerde çok küçük dozda başlanmalı ve doz ayarlamaları birkaç haftalık aralarla ölçülecek hormon seviyelerine göre yapılmalıdır. Tiroit hastalığının uzun dönemde kalıcı tedavisi için genellikle “radyoaktif iyot” önerilir. Ancak çok sayıda ve büyük nodülleri bulunan veya ciddi bulguları olan hastalarda ameliyata engel teşkil edecek bir başka hastalık yoksa cerrahi tedavi de düşünülebilir. Sizin için en uygun olan tedavinin belirlenmesi amacıyla bir üniversite ya da eğitim-araştırma hastanesinin endokrinoloji kliniğine başvurmanızı öneririm.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ