Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Yumurtalık Kanseri

  • 26 Eylül 2011
  • 2.861 kez görüntülendi.
Yumurtalık Kanseri

Yumurtalık Kanseri

Yumurtalık kanseri ile ilgili en önemli faktör, hayatınız boyunca sahip olduğunuz yumurtaların sayısıdır. “Doğum kontrol hapları, çocuk sahibi olmak, süt emzirmek, geç veya erken adet görme gibi yumurtlamayı durduran şeylerin hepsi riskinizi azaltır.”
Yumurtalık kanserlerinin yaklaşık yüzde 10’u genetiktir. Eğer annenizde, kız kardeşinizde veya kızınızda özellikle genç yaşta yumurtalık kanseri ya da meme kanseri varsa veya siz daha önceden meme kanserine yakalanmışsamz, yumurtalık kanserine yakalanma olasılığınız daha yüksektir.
Buna ek olarak, işte uygulamak isteyeceğiniz diğer bazı stratejiler:
Yumurtalık KanseriTıbbi Alternatifler
Yoğun bir aile geçmişiniz varsa test olun.
Ailenizde birden fazla yumurtalık kanseri vakası varsa, doktorunuzdan sizi BRCA1 ve BRCA2 geni taşıyıp taşımadığınızı saptaması için bir genetik danışmanına ya da jinekologa yönlendirmesini rica edin. Bu genler hem yumurtalık hem de meme kanseri riskini arttırırlar.
“Bu gene sahipseniz, ne yapacağınızı tartışmak isteyeceksiniz.”
“Doktorlar, bir kadın çocuk yapmayı bitirdikten sonra yumurtalıklarının çıkarılmasını tavsiye ederler. Eğer biri henüz bu noktaya gelmemişse, her 6 ayda bir vajinadan ultrason yöntemi (vajinaya sokulan küçük bir cihaz) ve bir CA-125 taraması ile test yapabiliriz.” CA-125, bazen yumurtalık kanseri olan kadınlarda yükselme gösterebilen bir tür proteindir. Bu testler sadece ortalama yumurtalık kanseri riskinden fazla risk altında olan kadınlar için önerilir.

Semptomları hemen bildirin.
Birçok kadın, hafif mide bulantısı, iyileşmeyen hafif ishal veya pelvik bölgesinde görülen hafif ağrı gibi ağır olmayan semptomları yumurtalık kanseri teşhisi konmadan yaklaşık 6 ay ile 1 yıl arası yaşamaktadır. Diğer yumurtalık kanseri semptomları, karında uzun süreli şişkinlik, normal olmayan vajinal kanama, pelvik ağrısı veya basıncı, sırt ağrısı, bacak ağrısı veya gaz, hazımsızlık veya mide ağrısı gibi sindirim bozukluklarıdır.
Muhtemelen semptomlar, endişelenecek bir şey olmadığını gösterecektir ama vakit kaybetmeden yapılan kontroller aklınızı rahatlatabilir ve yumurtalık kanseri durumunda iyileşme ihtimalinizi arttırabilir.

Doktorunuzla birlikte üremeye yönelik alternatifleri gözden geçirin.
Bir ya da daha fazla hamilelik geçirmiş olmak, özellikle ilk bebeğinizi 30 yaşından önce dünyaya getirmişseniz yumurtalık kanseri riskini azaltmanın bir yoludur. Bir ya da daha uzun sene bebeğinizi emzirirseniz, avantajlarınız daha fazla artacaktır.
Bu, kadınların kendilerini hazır hissetmeden bebek sahibi olmaları için acele etmeleri gerektiği anlamına gelmez. Burada amaç, vücudunuzun uzun süreli yumurtlamaya maruz kalmasını azaltmaktır ve bu, doğum kontrol hapı kullanımıyla gerçekleştirilebilir. 5 yıldan uzun süre doğum kontrol hapı kullanan kadınların, hiç kullanmayanlara oranla yumurtalık kanserine yakalanma ihtimalleri yüzde 60 daha düşüktür.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ