Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Zeytin

  • 18 Haziran 2010
  • 6.756 kez görüntülendi.
Zeytin

Zeytinler (Olea Europaea)
Tazelik En İyisi Olmadığında

Ağaçtan koparılan taze zeytinlerin tadının çok kötü olduğunu biliyor muydunuz? Ticari olarak bulunan zeytinler salamuratuz ya da zeytinyağı daha insanların dudakları ile tanışmadan önce ıslah edilmektedir.
Zeytinin Hikayesi Nedir?
Zeytinler ağaçta yetişen, tek bir çekirdeğe ve yağlı dolgun ete sahip bir meyvedir. Olgunlaşmış meyveler hem yağ elde edebilmek için sıkıştırılmakta hem de bütün halinde satılmaktadır. Düzinelerce zeytin türü vardır ama en bilinenleri Ascolano, Barouni, Gordal (İspanya da ki en bilmen sofra zeytinleri), Manzonillo, Mission (yaygın olarak Kaliforniya da sıkıştırılmış zeytinyağı için kullanılır), Picholine, Rubra ve Sevillano’dır.( Kaliforniya’nın en büyük ticari türü).

Yeşil ve siyah zeytinlerin gerçekte aynı zeytin olduğunu ve sadece olgunluk dereceleri bakımından farklı olduklarım siyah daha çok olgunlaşandır. biliyor muydunuz?
Bütün dünyada barış sembolü olarak bilinen zeytin dalı Nuh Peygambere Tanrının gazabının son bulduğunu gösteren bir kumruyla getirilmiştir Aslında yaş hesaplama tekniği ile ispanya da bulunan bir zeytin tohumunun sekiz bin yaşında olduğu ortaya çıkmıştır. Akdeniz bölgesinin yanı sıra zeytinlerin ayrıca tropikal Asya da ve Asya’nın merkezinde, Afrika’nın çeşitli bölgelerinde de ortaya çıktığı düşünülmektedir. Zeytinler M.O. 2500 yılında Girit Adasında yetişmiştir. Zeytin Yunanistan ve Akdeniz’in diğer bölgelerine sıçramıştır. Zeytin ağacı ilk defa Kaliforniya da 1700′ lerin sonunda ortaya çıkmıştır.

zeytin

Zeytinler Nerede Yetişir?

Uluslararası Zeytinyağı Komisyonu’na göre en çok zeytinyağı üretimi ispanya’dadır, onu italya ve sonra Yunanistan takip etmektedir. Tunus, Türkiye, Suriye, Fas ve Portekiz üretimi ikinci büyük grup olarak tamamlamaktadır. Bu sekiz ülkenin toplamı dünya zeytinyağı üretiminin yüzdfedoksanından fazlasına sahiptir.

Neden Zeytin Yemeliyim?

Zeytinyağı tekli doymamış yağın yüzde yetmiş beşine ve doymuş yağın sadece yüzde on üçüne sahiptir. Zeytinyağının sağlığa yararlarının çoğu oleocanthal gibi, kalp hastalıkları ve kanserle mücadelede güçlü anti inflamatuar eylemleri olan, aktif bileşimlerden gelmektedir. Zeytinyağında ki flavonoid polifenoller güneş yanığını tedavi etmek, kolesterol, kan basıncı ve kalp damar hastalığı risklerini azaltmak gibi ev sahibine yararlı etkileri olan doğal antioksidanlardır. Diğer birçok fındık ve tohum yağlarında her nedense polifenol bulunmamaktadır,
Birkaç damla sıcak zeytinyağının, aynı zamanda şeker yağı ola rak ta bilinir, kulak kanalına yerleştirildiğinde kulak ağrılarını azalt maya yardımcı olduğu bilinmektedir.

Kanser Önleme: Epidemiyolojik kanıtlar göstermiştir ki Akdeniz diyetinin bir parçası olarak zeytin ve zeytinyağı tüketimi kanserden koruyucu özelliklere sahiptir.

Kolon Kanseri:
İspanyol araştırmacıların bulduğuna göre zeytinyağında ki aktif maddeler olan masîinik ve oleanolik asitler insanlardaki kolon kanser hücrelerinin çoğalmasını engellemekte ve hücre ölümünü onarmaktadır.
Kalp Hastalığı: Birleşik Devletler Besin ve İlaç Yönetimi (FDA),her ne kadar dikkat etse de, apaçık bir ifadeyle “Kısıtlı ve kesin olmayan bilimsel kanıtların günde iki yemek kaşığı (23 gr) zeytinyağı tüketiminde, zeytinyağının içindeki tekli doymamış yağ sayesinde koroner kalp hastalığı tehlikesini yok edilebileceğini göstermiştir. Bu olası yararlılığı başarmak içinse zeytinyağının benzer miktarda doymuş yağ ile yer değiştirmesi ve günde yediğiniz toplam kalorinin artmaması gerekmektedir.” açıklamasını beyan etmiştir.
Yüksek  Kan  Basıncı: 2Q07’de Besin Gündemi Barselona
Üniversitesi araştırmacılarından Isabel BondiaPons’un bulduklarını bildirmiştir. O ve meslektaşları genelde çok az zeytinyağı tüketen Akdenizli olmayan erkekler tarafından zeytinyağının orta derecede tüketiminin (günde iki yemek kaşığı kadar) etkilerini değerlendirmişlerdir. Diyetlerinde kullanılan oleik yağlı asitler sistolik kan basınçlarında ılımlı bir azalmaya yol açmıştır.

Seçim Ve Saklama:
8 En yüksek antioksıdan içeriği için en az işleme tabi tutulan
“sızma’5 ya da “saf yağı seçin.
• Sızma zeytinyağı: Zeytinlerin ilk sıkıştırılmasından ortaya çıkar ve yüksek tadı için tercih edilir.
9 Saf zeytinyağı: Yeşilimsi renktedir, kaim çuvalların içindeki ezilmiş zeytinlerin sıkıştırılması ve yağının çıkarılması ile elde edilir. Sızma zeytinyağından daha süçlü bir tadı vardır.
Zorda kalmadığınız sürece “rafine yağ”, “prinayağı”ya. da “hafif yağ” etiketli şişe ve kutulardan uzak durun. s Zeytinyağını sızdırmaz bir kutuya koyun ve dolapta muhafaza edin. Katı hale gelecektir ama birkaç dakika oda sıcaklığında tutarsanız tekrar sıvı hale gelir. 8 Yağı ışıktan ve ısıdan, fotokimyasal bileşimim koruması için,uzakta tutun.
Hazırlama Ve Servis Önerileri:
Kısık ateşte pişireceğiniz yemekler için zeytinyağını kullanın.
Sızma zeytinyağında bulunun maddeler yüksek ateşte yağın yanmasına ve tütmesine neden olur. Yağ bir kere yanınca sağlığa olan birçok yaran dumanla birlikte uçup gider.
Soslara ve et sularına tat katmak ya da salata ve sebzeleri süslemek için kullanabilirsiniz, içine eklenen taze otlar sıcak, kabuklu italyan ekmeğini zeytinyağına bandığınızda oldukça lezzetli olur.
Her bir parmak ucunuza orta büyüklükte bir siyah zeytin yerleştirin ve şimdi tam bir semiz porsiyonunuz oldu. Bu şekilde de yenmesi oldukça eğlenceli olur.

Servis:12kişilik • Hazırlama süresi:lOdk
Bu tarif 3 adet enerji depou yiyecek içerir.
Malzemeler:
54 kâse sızma zeytinyağı 1 çay kaşığı limon suyu
1.kâse sirke
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı bal V2 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Sirke, bal, limon suyu, tuz ve biberi iyice karışana kadar beraberce çırpın. Yavaşça, bir yandan karıştırırken, zeytinyağını ekleyin. Salataların ve sıcak sebzelerin üzerine servis yaparken dökün ya da ekmeği içine banıp yemek için kullanın.
Besin Öğeleri:
Kalori: lOOgr; Toplam yağ: 9gr; Doymuş yağ: l,5gr; Kolesterol: )mg; Sodyum: 100 mg; Toplam karbonhidrat: 5gr; Lif: Ogr; Şeker: 4gr; 3rotein: Oer.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ