Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Böbrek Naklinden Sonra Kan Şekeri Yükselmesi Normalmi

  • 04 Şubat 2012
  • 3.772 kez görüntülendi.
Böbrek Naklinden Sonra Kan Şekeri Yükselmesi Normalmi

Böbrek Naklinden Sonra Kan Şekeri Yükselmesi Normalmi ?

■ 35 yaşındayım. Gençken geçirdiğim nefrit nedeniyle 3 yıldır diyalize giriyordum. Geçen temmuzda ablamdan alınan böbrek nakledilince önce her şey yoluna girdi diye sevinmiştim. 2 aydır açlık kan şekerim 150-160 civarında çıkmaya başladı. Ailemizde hiç şeker hastası yok. Acaba bu kullandığım ilaçlara bağlı geçici bir durum mu, yoksa şeker hastası mıyım?

■ Günümüzde gerek cerrahi tekniklerdeki basan, gerekse organ reddini önleyen tedavilerin geliştirilmesi sayesinde, başta böbrek olmak üzere pek çok hayati organın nakli güvenle yapılabilmektedir. Nakil sonrası takılan organın normal işlevlerini uzun süre sürdürebilmesi, hastaların ömrünün uzaması ve hızlı kilo almaları, özellikle böbrek nakli yapılmış hastalarda diyabet gibi önemli hastalıkların gündeme gelmesine sebep olmuştur. Yapılan çalışmalar böbrek Böbrek Naklinden Sonra Kan Şekeri Yükselmesi Normalminakli yapılan hastaların yüzde 25’inde nakilden sonraki 3 yıl içinde diyabet hastalığı geliştiğini göstermektedir. Şişmanlık, hareketsizlik, yaşlanma. yakın akrabalarda diyabet olması, enfeksiyonlar ve organ reddini önlemek üzere bağışıklık sistemini baskılamak amacıyla kullanılan kortizon türevleriyle diğer bazı ilaçlar diyabet riskini artırmaktadır.
Bu riskleri taşıyan hastaların nakilden sonra sık aralıklarla ve yakından takip edilmeleri, gelişebilecek diyabet hastalığının erken tanı ve tedavisine hemen başlanmasına olanak sağlayacaktır. Burada nakilden sonraki ilk 6 ay çok önemlidir. Böbrek nakli sonrası diyabet tanısı alan hastaların öncelikle yaşam tarzını düzenleyici tedbirleri uygulamaları; sağlıkli beslenmeye, daha fazla hareket etmeye ve kilo vermeye yönelmeleri; sigara, alkol, aşırı tuz tüketimi gibi zararlı ahşkanhklarmdan kurtulmaları gerekmektedir. Hedef, son 3 aylık ortalama şeker düzeyini yansıtan HbAlc testinin yüzde 7 ‘nin altına indirilmesidir. Bu tedbirler yeterli olmadığında hastaya günde 1 ya da 2 çeşit şeker düşürücü hap verilebilir. Bu aşamada doktorun, böbrek işlevlerini zora sokmayacak ve böbrek reddini önleyen ilaçlarla etkileşime: girmeyecek türden şeker düşürücü hapları tercih etmesi çok önemlidir. Yaşam tarzı düzenlemeleri ile birlikte haplar da yetersiz kalırsa zaman geçirmeden ensülin tedavisine başlanmalıdır. Sizin gibi hastaların tedavilerinin, bu konularda deneyimli endokrinoloji veya nefroloji uzananlarının bulunduğu üniversite veya eğitim-araştırma hastanelerinde düzenlenmesi ve takip edilmesi gereklidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ