Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Gebelikte Deri Hastalıkları ve Kozmetik Kullanımı

  • 24 Haziran 2010
  • 19.820 kez görüntülendi.
Gebelikte Deri Hastalıkları ve Kozmetik Kullanımı

GEBELİKTE DERİ HASTALIKLARININ TEDAVİSİ VE KOZMETİK KULLANIMI

Gebelikte kullanılan ilaçlar anne ve fetüsü (bebeği) etkiler mi? Nasıl?

Gebelikte kullanılan ilaçlar fetüsü direkt veya indirekt olarak et­kileyebilmektedir. Bu etkilenme şiddeti gebelik dönemine ve ilaçların plasentadan geçişine göre değişmektedir. İlk 2 aylık dönem (organ oluşumu) teratojenik riski (fetüse zarar verme riski) en yüksek zaman dilimidir. Diğer dönemlerde fetüsün organ gelişimi ve fonksiyonları veya gebelik seyri olumsuz yönde etkilenebilmektedir.

Toplumda doğumsal anomali (sakat doğum) riski ne kadardır?

Genel toplumda doğumsal anomali riski %4-6’dır.

Bu riski artıran nedenler nelerdir?

Bu oranın %5’i çevrede bulunan kimyasal atıklar ve ilaç kullanımı ile gelişmektedir.

En riskli ilaçlar hangileridir?

En riskli ilaç grupları: oral antidiyabetikler (şeker ilaçları), oral antikoagulanlar (pıhtılaşmayı önleyen ilaçlar) ve antikonvulsiflerdir (sara-epüepsi-ilaçları).

Anne karnındaki bebeğe (fetüs) dokunan ilaçların bir risk sınıflaması var mıdır

Evet. FDA (Amerikan gıda ve ilaç kurumu) tarafından, sistemik  emilimi olan ilaçların fetüse etkilerinin riske dayalı sınıflaması yapılmıştır. Buna göre ilaçlar beş grup içerisinde değerlendirilmektedir:

Gebelik kategorisi A:

Gebeler üzerindeki çalışmalar ilk 3 aylık dönemde fetüse yönelik herhangi bir risk göstermemiş, diğer dönemlerde de riske yönelik bir kanıt saptanmamıştır.

Gebelik kategorisi B:

Laboratuvar hayvanlan üzerindeki deneylerde fetal rsik saptanmamıştır.

Gebelik kategorisi C:

ilacın potansiyel risklerine rağmen, hamile bir kadındaki kullanımı ile belirgin bir yarar sağlanıyor olmalı ve laboratuar ve hayvan deney­leri veya insanlar üzerinde yapılmış uygun çalışmalar bulunmalıdır.

Gebelik kategorisi D:

İnsanlarda potansiyel riskleri yönünden kanıtlar vardır. Buna rağ­men ilacın hamilelerde kullanımının potansiyel faydaları, potansiyel risklerinden daha fazla olmalıdır.

Gebelik kategorisi X:

Gebelerde kullanım riski, sağlayabileceği yarardan çok fazladır. Laboratuar hayvanlarında fetal anomaliler saptanmıştır. Gebelerde kullanımı kesinlikle yasaktır.

Gebelerde cilde sürme yoluyla uygulanan (topikal) ilaçlar için ne dersiniz?

TOPİKAL (DIŞARDAN UYGULANAN) İLAÇLAR: Sistemik tedavi ile karşılaştırıldığında gebelerde topikal tedavi, derinin bariyer etkisi nedeni ile daha güvenilir olmakla beraber yine de yarar zarar oranı değerlendirilmelidir. Gebelikte Özellikle ilk üç aylık dönemde, zararlarına yönelik kesin veriler bulunmayan ilaçların kul­lanımından kaçınılmalıdır.

Kortizonlu kremler uygulanabilir mi?

Kortizonlu kremler kısa süreli ve açık olarak uygulanmalıdır. Güç­lü kortizonlu kremlerin (triamsinolon, halometason, âeksametason, kh’ betazol) ilk 3 aylık dönemde veya diğer dönemlerde de özellikle geniş alanlara uygulanması sakıncalıdır.

Mantar kremleri kullanılabilir mi?

Mantar kremlerinin gebelik boyunca kullanımları sakıncalı gö­rülmemekle beraber, ketokonazol ve üyokonazol hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır.

Vaginal krem kullanılabilir mi?

Vajinal krem kullanımı sakıncalı olabilmektedir.

Antibiyotikü krem kullanılabilir mi?

Antibiyotikli krem kullanımı, îetrasiklin dışında sakıncalı değildir.

Antiseptikler kullanılabilir mi?

Antiseptik preperatlardan fenol ve iyot içerenler kullanılmamalıdır. Klorheksidin ise ilk 3 aylık dönemde kullanılmamalıdır.

Güneşten koruyucu kremler kullanılabilir mi?

Güneşten koruyucu olarak titanyum veya çinko içerikli fiziksel koru­yucu kremler önerilmektedir. Kimyasal koruyucular kullanılmamalıdır.

Cilt temizleyiciler kullanılabilir mi?

Cilt temizleyici olarak asitli solüsyonlar/jeller kullanılmamalıdır. Peeling yapılmamalıdır. Reünoid içerikli antiaging kremler kullanıl­mamalıdır.

Gebelikte ağız yoluyla alman ilaçlar hangi gebelik kategorisine girerler?

SİSTEMİK (AĞİZ YOLU İLE ALİNAN) İLAÇLAR:

Anûhistamimkler:

Klasik antihistaminikler B grubunda, modern antihistaminikler C grubundadır. İlk 3 aylık dönem hariç genellikle kullanımlarında kesin bir sakınca bulunmamaktadır.

Sistemikkortikosteroidler (kortizon):

C grubundadır. Triamsinolon grubu ilaçların diğerlerine göre daha riskli olduğu kabul edilmektedir.

Antibiyotikler:

Ampisilin, sefalosporin, klindamisin, eritromisin, penisilin gebe-likte en güvenilir antibiyotiklerdir. B grubundadırlar.

Rifampisin, sulfonamid, gentamisin C grubunda

Tetrasisklin D grubundadır.

Analjezikler-anHinflaınatuvarlar:

Asetaminofen, ibuprofen, naproksen ve indometazin B grubunda yer almaktadır, ibuprofen, naproksen ve indometazin, prostoglandin sentezi­ni bloke etmelerinden ötürü gebelikte kullanımlan genellikle tavsiye edil­mez, aynca son 3 aylık dönemde kullanıldıklarında D grubuna girerler.

Retinoidler:

Retinoidlerin özellikle yüksek dozlarının teratojenik etkileri hayvan deneylerinde kanıtlanmış ve insanlarda çeşitli anomaliler bildirilmiştir.

Gebelikte laser tedavisi olabilir mi?

Gebelikte lazer tedavisi sakıncalıdır.

Mezoterapi, karboksiterapi, botox, dolgu madde injeksiyonu gebelikte kullanılabilir mi?

Gebelikte uygulanmaları sakıncalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ