Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Kakule

  • 29 Mayıs 2010
  • 6.156 kez görüntülendi.
Kakule

Kakule (Eîettaria, Amomum, Aframomum)
Her  Yemekten  Sonra Çiğneyin
Diş fırçaları icat edilmeden önce eski Mısırlıların yemeklerden sonra dişlerini temizlemek için kakule çiğnediklerini biliyor muydunuz?

Kakule adı zencefil ailesinin üç türüne de girer: genellikle yeşil kakule ya da hakiki kakule olarak bilinen Eîettaria, kara kakule olarak bilinen Amomum ve en çok Afrika ve Madagaskar’da bulunan Aframomum. Tüm kakule çeşitleri yemeklerde kullanıldığı gibi şifalı ilaçlar olarak da kullanılmaktadır. Kakulenin, kendine özgü güçlü bir tadı ve yoğun bir aroması vardır. Genellikle pişmiş yiyeceklerde kullanılır ama masala, köfte sosis ve köri gibi soslarda ya da kahve ve çay gibi içeceklerde de kullanılır. Kakule özellikle Arap dünyasında oldukça popülerdir.Kakulenin Hindistan ya da güney Asya kökenli olduğu biliniyor. Avrupa’ya bundan sekiz yüz yıl önce geldiği ve dünyaya ticaret yoluyla yayıldığı sanılıyor.
Kakule en çok Hindistan’da yetiştirilir ancak yerli ihtiyacın fazlalığından dolayı üretimin yalnızca küçük bir kısmı ihraç edilir. Kakule ihracatının başında gelen ülkeler Guatemala, Nepal, Sri Lanka, Meksika, Tayland ve Orta Amerika’dır.
Kakule önemli düzeyde antioksidan yağlar içerir.
Hindistan’da yeşil kakule, perodontal enfeksiyonlar, tüberküloz, sindirim güçlüğü, boğaz acıları, akciğerlerin dolması ve iltihap gibi bir çok kronik hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.

Kakule

Kakule

Ayrıca yılan ve akrep sokmasında panzehir olarak kullanıldığı bildirilmiştir.
Amomum türleri geleneksel Hint tıbbının vazgeçilmezidir. Geleneksel Çin tıp bilimi de kakuleyi mide bulantısı, kabızlık, ishal ve diğer sindirim problemlerinin tedavisinde önermektedir.
Sindirim: Kakule ülsere yol açan zararlı H. Pylori bakterisini öldürmeye yarar. Ayrıca diğer sindirim organlarını rahatlatmaya ve astrit ve şişkinliğe iyi gelir.
İltihap: Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde sekiz hafta boyunca düzenli olarak kakule alan İsveç Albino farelerinde iltihaplanmanın önemli düzeyde azaldığı gözlemlenmiştir. Ayrıca aynı grupta kolon kanseri hücrelerinin öldüğü de ortaya konmuştur.
Seçim  Ve  Saklama:
• Kakule iki şekilde satılır: iyi kalite, işlenmiş olarak veya tohum halinde taze olarak. Genellikle yeşil ve siyah olanları yaygındır.
1 Kakuleyi saklamanın en iyi yolu tohum halinde almaktır çünkü kökünden koparıldığı anda tadını ve kokusunu kaybetmeye başlar.
• İşlenmiş kakuleyi serin kuru bir yerde, hava almayacak bir kapta saklayınız.
Hazırlama  Ve  Servis  Önerileri:
• Kakule köklerinin bütün olarak kullanmak gereken tarifler için 10 kökün bir buçuk çay kaşığı kakuleye eşit olduğu söylenebilir.
• Araplara özgü gahva elde edebilmek için genellikle kavrulmuş kahve çekirdeklerine yeşil kakule karıştırılır.
• Börek, muhallebi ya da kahvaltılık reçellere eklenebilir. Sütlü çay ve kahvede de kullanabilirsiniz.
• Hint restoranlarında yemekten sonra sindirime yardımcı olmak amacıyla ikram edilir.
Körü Sosîu Kızarmış Şova Peyniri
Senis: S adet9 Hazırlama süresi: 25 dakika
Şova pevniri verine tavuk va da balık da kullanabilirsiniz. Bu tarif 10 adet enerji deposu yiyecek içerir.
Malzemeler:
500 gram kadar soya peyniri, ikiye bölünmüş dilimler halinde
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet rendelenmiş soğan
çay kaşığı dövülmüş sarımsak
İnce dilimlere ayrılmış 1 adetyeşilbiber
1 çay kaşığı sofralık zencefil
3 çay kaşığı köri tozu 1 kutu domates sosu
1 kutu Hindistan cevizi sütü 1 yemek kaşığı diş karanfil geniş kıtır olup, kızarana kadar tavada orta ateşte ısıtın ve soteleyin. Peynirleri tavada bekletin. Soğan ve yeşilbıberi tavada öldürün; zencefil ve sarımsağı da ekledikten sonra iki üç dakika daha tavada çevirin ve köri tozunu ekleyin. Soya peynirlerim tekrar tavaya alın ve domates sosunu, Hindistan cevizi sütünü, karanfili, kakule ve tarçını da ekleyin. Damak zevkinize göre tuz ve karabiberi de ekledikten bir kez daha karıştırın. Kısık ateşte on beş dakika kadar pişirin.
Besin Öğeleri:
Kalori: 210; Toplam yağ; Î2gr ; Doymuş yağ oranı: 7r. ; Kolesterol: Omg. ; Sodyum: 430mg; Toplam karbonhidrat: 17gr; Lif: 3gr. ; Şeker: llgr ; Protein: llgr

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ