Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

‘By-pass’tan Sonra İştahımı Bir Türlü Kontrol Edemiyorum’

  • 28 Mayıs 2011
  • 2.638 kez görüntülendi.
‘By-pass’tan Sonra İştahımı Bir Türlü Kontrol Edemiyorum’

By-pass’tan Sonra İştahımı Bir Türlü Kontrol Edemiyorum’

■ 66 yaşındayım ve aktif çalışmaya devam ediyorum. Geçen yıl sağlık kontrollerimde 3 damarım tıkalı bulundu ve by-pass oldum. O sırada kan şekerim 220 çıktı ve günde iki tane iki çeşit hap kullanmaya başladım. Kan şekerim normale indi, fakat 8 ayda 16 kg aldım. Kontrole gittiğimde HbA1c testi yüzde 4.8 bulundu ve diyet uzmanına yönlendirildim. Diyet uzmanı TSH 5.5 bulunduğu için önce tiroit tembelliği için tedavi olmamı, sonra diyet için başvurmamı önerdi. Doktorum ise tedaviye gerek görmedi. Sonuç olarak iştahımı kontrol edemiyor ve sürekli kilo alıyorum…

By-pass'tan Sonra İştahımı Bir Türlü Kontrol Edemiyorum'

By-pass'tan Sonra İştahımı Bir Türlü Kontrol Edemiyorum'

– Günümüzde yeni ortaya çıkan tip 2 diyabette genel yaklaşım tarzı, bireye uygun sağlıklı-dengeli beslenme ve fiziksel aktivite programı düzenlenmesi ve çoğunlukla günde tek çeşit hap verilmesidir. Hasta, bu programa uyduğu takdirde diyabet en azından ilk yıllarda kolaylıkla kontrol altına alınabilir. Fakat zamanla kısmen hastanın uyumunun yeterli olmamasından, kısmen de hastalığın doğal sürecinden kaynaklanan nedenlerle kan şekerinin kontrolü güçleşir ve ilave haplar ya da ensülin kullanılması gündeme gelebilir. Bazen de diyabet ilk ortaya çıktığında kan şekeri çok yüksektir ya da eşim eden hastalıkları sebebiyle hastanın  kısa sürede düzeltmek gerekebilir. Bu durumda günde birkaç çeşit ensülin ile tedaviye başlanır.

Sık Kontrol Yapılmalı
Ancak hastanın sık aralıklarla kontrole çağınlması ve durumu düzeldiğinde ilaç dozlarının azaltılması, hatta bir kısım ilaçlannın kesilmesi söz konusu olabilir. Aksi takdirde kan şekeri gün içinde birkaç kez düşmeye başlayan hasta aşırı yemek zorunda kalır ve aşırı kilo alabilir. Sizin kilo almanızın muhtemelen kontrole girmediğiniz için ilaç programınızın düzenlenememesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Tiroit bezi tembelliği tanısı koyabilmek için kanda sadece TSH düzeyinin normalin üst sınınnı biraz aşması yeterli değildir. Beraberinde tiroit bezini ilgilendiren diğer hormon seviyelerinin düşük bulunması ve en önemlisi tiroit bezi tembelliğini düşündürecek çabuk yorulma, üşüme, kabızlık, uyuklama, cilt kuruluğu, konsantre olamama gibi şikâyetlerin de olması gerekir. Bu konuda doktorunuz haklı olabilir. Sonuç olarak diyabet ile ilgili ilaç dozlarınızın süratle ayarlanmasını ve size uygun bir beslenme ve aktivite programının düzenlenmesini, sizin de buna uyarak kilo vermenizi öneririm.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ