Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Amber Paris Kökü

  • 04 Nisan 2010
  • 3.646 kez görüntülendi.
Amber Paris Kökü

Amber Paris Kökü

(Radix Berberidis, Berberidaceae)

Diğer Adları:
Halk arasında Kadıntuzluğu, Diken Üzümü, Paris Amberig Hatuntuzluğu, Karamuk, Ekşimen, Sarıçalı, Berberis gibi adlarla da bilinir.

Botanik ve Kimyasal Özellikleri: Amberparis, Berberis vulgaris L. (Berberidaceae) bitkisinin kurutulmuş kökleridir. Bu bitki 2 m. kadar bir yüksekliktedir. Çalı görünüşünde, dikenli ve sarı çiçeklidir. Meyvası kırmızı renklidir. Kuzey Anadolu bölgesinde yetişir. Drog, alkaloitler (berberin, columbamin, jatrorrhizin, palmatin ve diğerleri) taşır.

Kullanılışı: Amberparis kökü veya kök kabuğu (Cortex Berberidis radicis) iştah açıcı, ateş düşürücü re kuvvet verici etkilere sahiptir.

Kökleri taşıdığı san boyar meddeden dolayı kumaş ^yamakta kullanılır. Elde edilen sarı

Amber Paris Kökü

Amber Paris Kökü

renk zamanla es-:rleştiği için istenilen bir boyar madde değildir. Ancak ir, çuval gibi materyalin boyanmasında kullanılır.

Amberparis XIX. yüzyılda da kullanılmış olup Düştürül Edviye (1874) ve Kamusu Tıbbi’de(1910) kayıtlıdır.

Geleneksel Halk Reçeteleri:

1) İdrar arttırıcı, safra söktürücü ve ateş düşürücü olarak sarılıklı hastaya içirilir. Bunun için 1 İt. suya 20-30 gram amberparisin kök, yaprak ve çiçekleri konarak kaynatılır ve bu sudan içilir.

2) Amberparis meyvasınm kurusu yakılır ve tütsü yapılır, böylece büyü bozacağına inanılır. Bu durum halk arasındaki mistik inanışlara giren bir uygulamadır. Yalnızca manevi bir yönü vardır.

Modern Tıptaki Yeri: Bitkinin bileşiminde bulunan berberin sülfatın safra söktürücü, idrar arttırıcı etkileri vardır ve modern tıpta da aynı farmakolojik etkiler için yer alır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ