Bal

Bal (Melis)
Arı Gibi İşlek
Arıların ortalama 55,000 mil dolaşabildiğini ve size sadece bir gram bal getirmek için iki milyonun üzerinde çiçeği emmeye ihtiyaç duyduklarını biliyor muydunuz?
Hikayesi Nedir?
Arılar en az 100 milyon yıldır bal üretirler. Bal ilerideki uzun kış ayları ıçm yiyecek deposu olarak üretildi. Avrupalı bal arıları, Apis Mellifera türü, kovanlarına gerekli olandan daha fazla bal üretir ve bu nedenle insanlar fazla olanı toplarlar. Balın renk ve lezzeti arının nektar kaynağına (çiçekler) göre değişir. Aslında, Amerika’da yonca, okaliptüs, portakal çiçeği ve karabuğdaydan meydana gelen eşsiz üç yüz bal çeşidi var. Açık renkli bal lezzette yumuşaktır biraz, koyu renkli bal ise genellikle lezzette daha iyidir.
Balın Tarihi
Balın tarihi Sümerler, Babiller ve kutsal Hintli bilgileri kadar uzağa dayanır. Bal, binaları ve evleri kutsamak için kullanıldı; kutsal binalarda bal eşiklerin üzerine ve kilit dilme damlatılırdı. Mısır Kleopatra’sı düzenli olarak genç görünümünü korumak için bal ve süt banyosu yapardı. Bal eski zamanlarda o kadar değerliydi ki vergi ya da maaş şekli olarak kullanılırdı. Eski Yunan zamanlarında bal tanrılara ve ölünün ruhuna teklif edilirdi. İlk alkollü içeceklerin bal ile yapıldığı, adının bal likörü olduğu ve ‘tanrının içeceği’ olarak düşünüldüğü bilinir. Avrupalı göçmenler Avrupa bal ansıyla 1638 yıllarında Amerika’da tanıştı.
Bal Nerede Yetişir?
Balın esas üreticileri Avustralya, Kanada, Arjantin, Amerika ve Türkiye’dir.
Neden Bal Yemeliyim?
Bal öncelikle meyve şekeri (fruktoz), glikoz ve su içerir. Ayrıca bal niasin, B2 vitamini, vitamin B5 (pantothenic asidi), kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum ve çinko barındıran enzimler, mineraller, vitaminler, ve amino asitler içerir. Bal flavonoid ile fenol içeren asitler, koyulaştıkça yüksek miktarda antioksidan içerir. Bal yararlı bifıdobakterinin gelişmesinde bir dirimsel ve asit rolü oynar; bu da bağırsak sisteminin gelişmesini sağlar.
Doğal İlaçlar
Yunan ve Roma atletleri balı güç ve dayanma kuvvetlerini artırmak için kullandı. Bal mikroplara karşı bir araç olarak küçük yanıklarda ve kırıklarda kullanılır. Ayrıca boğaz ağrısı ve diğer bakteriyel iltihaplanmalarda da bir çeşit tedavi olarak kullanılır.
Tam Bir Hayat Kurtaran!
Kolestrol:Bal, uzun yıllardan beri antibakteriyel ve yara tedavi etme özelliği ile kullanılmıştır. Medihoney diye adlandırılan bir karışım, yüksek antibakteriyel özelliğiyle Almanya’nın Bonn kentindeki bir hastanede uzun süre kullanılmıştır. Araştırmalar, neredeyse bütün açık yaralarda oluşan ve tedavisi zor olan iltihaplarda bu bal karışımlarının çok etkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca kanser tedavisi sürecinde ağızda oluşan yaralara yine bal içeren karışımları uygulayarak tedavinin rahat geçmesini sağlanmıştır.
Kalın Bağırsak İltihabı: Bir fare çalışması balın kaim bağırsak iltihabına karşı diğer şekerlere nazaran en fazla koruma sağladığını keşfetti. Hücreleri zarar görmekten koruyan enzimlerde bal yiyecekleri grubunun en yüksek seviyede olduğu da eklendi.
Kanser: ‘Yiyecek ve Tarım Bilimleri Dergisi’ bir makalede bir grup Hırvat araştırmacının fareye ağızdan veya iğneyle bal verildiğinde tümör gelişiminde ve kanserin yayılmasında (metastaz; hastalığın bir uzuvdan diğerine yayılması) önemli miktarda azalma bulduklarını yayınladı. Bal mesane (sidik torbası) kanser hücrelerinin gelişmesini engellemek için de etkili bir araçtır
Yara Tedavisi: Bal uzun süre antibakteriyel olarak ve yara tedavi etme özelliğiyle kullanıldı. Medihoney, yüksek miktarda antibakteriyel özelliği ile bilinir, özel bir bal ilacı üç yıl boyunca Almanya Bonn’da Çocuk Hastanelerinde yara tedavisinde kullanıldı. Araştırmalar bal ilacının kullanımı neticesinde en dayanıklı yaralarda bile önemli oranda azalma olduğunu gözlemledi. Kanser tedavisi ağzın içinde yaralar gibi birtakım yan etkilere sebep olur; bir çalışmada bala bu yara rahatsızlıklarım gidermede başvurulduğunu buldu.
Bebeği Örseleme!
Bal bir yaşından küçük bebeklere yedirilmemelidir, çünkü be bekler yiyeceklerin içindeki botulismus toksinlerini öldürme yetene ğine sahip değildirler.
Bal iîe İlgili İpuçları
Seçim Ve Saklama:
• Bal temel olarak beş farklı çeşitten oluşur: Petek balı, kesilmiş
petek (içinde peteğin külçeleri vardır), sıvı bal, kristalîeşmiş bal ve dövülmüş ‘kremîi’ (yağ içeren) bal.
• Antioksidanı yüksek tutmak için balı altı aydan uzun tutmayın. 1 Bal en iyi oda sıcaklığında saklanır. Buzdolabına koymayın.
• Eğer balınız şekerlenmişse, basitçe bal şişesini ılık suyun içine
kovun ve şeker çözülene kadar karıştırın.
Hazırlama Ve Servis Önerileri:
• Balın tanelenmiş şekerin yerini alması için, şekeri bal miktarının yarısıyla yer değiştirin. Eğer tarif bir yemek kaşığı diyorsa, sıvı baldan sadece yarım yemek kaşığı kullanın.
• Bal ile pişirirken unutmayın:
Sıvı miktarını kullanılan her su bardağı bal için XA su bardağı azaltın.
Her su bardağı bal için Vı çay kaşığı karbonat ekleyin.
Aşın kızarmayı engellemek için fırın sıcaklığım 25 derece azaltın.
• Ölçü kabım yapışmaz pişirme spreyli ile kaplayın ve balı eklemeden önce sebze yağı ekleyin. Bal düz bir şekilde kayacaktır.
• Fıstık ezmesi ve üzüm suyu üe deneyin. Fıstık ezmesi ve balla
sandviç yapın ya da badem veya mahuncevizi gibi bir başka fındık ezmesiyle yer değiştirin.
• Çay ve kahve şekerini yonca balı iîe değiştirin. Ya da daha iyisi,
portakal çiçeği veya karabuğdayı gerçek bir test tedavisi için kullanın.
• Bal, soya sosu, dövülmüş sarımsak ve zeytinyağını kızarmış her
şey için sos olarak kullanın.
itfaiyecinin Bal Yemeği
Dave Grotto
Servis: 1 kişilik * Hazırlama süresi: 5 dakika
Bu tarif Chicago itfaiyecileri için kolesterol düşürücü bir program olarak yapılmıştır. Çabuk, basit ve lezzetlidir; nasıl bir yangınla mücadele ediyorsan et söndürmek için harika bir yakıttır! Bu tarif 4 adet enerji deposu yiyecek içerir.
Malzemeler:
1 çay kaşığı bal
1 gr ceviz ve şamfıstığı gibi bademler
V2 su bardağı yulaf ezmesi
1/8 su bardağı kurutulmuş kiraz, kızılcık
V2 su bardağı yağsız süt ya da az yağlı vanilya
Hazırlanışı:
Bütün malzemeleri karıştırın ve hemen yiyin, ya da bir kap içerisinde, gece buzdolabına koyun ve ertesi gün yiyin.
Besin Öğeleri:
Kalori:330; Toplanı yağ8gr;Doymuş yağ oranı: Igr; Kolesterol: Omg; Sodyum:90 mg; Toplam karbonhidrat:56 gr; Lif:6gr; Şeker: 10er: Protein: İler.