Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

‘Her Gün İnsülin Almama Rağmen Günde İki Kez Hipoglisemi Yaşıyorum’

  • 25 Haziran 2011
  • 2.748 kez görüntülendi.
‘Her Gün İnsülin Almama Rağmen Günde İki Kez Hipoglisemi Yaşıyorum’

Her Gün İnsülin Almama Rağmen Günde İki Kez Hipoglisemi Yaşıyorum

■ 50’li yaşlardayım ve 6 yıldır diyabetim var. Günde iki kez insülin kullanıyorum. Hemen her gün 1-2 kez hipoglisemi yaşıyorum. İşim dikkat gerektirmesine rağmen hipoglisemiler nedeniyle verimli çalışamıyorum…
■Cevap:
Durumunuzun daha önce uzun süre gözden kaçmış ve şimdi pankreas rezervi azalmış bir tip 2 diyabetten kaynaklanabileceğini ya da baştan beri yavaş seyirli bir Tip 1 diyabet hastası olabileceğinizi düşünüyorum. Ayrıca tiroid bezi tembelliği, böbreküstü bezi yetersizliği, pankreas iltihabı, karaciğer ve böbreklerin ileri derecede rahatsızlıkları gibi diyabete eşlik eden sorunlar da diyabet kontrolünüzü güçleştirebüir.
■ İnsülin Pompası
Bu sorunlar dışında, diyabet kontrolünün sağlanamamasının ardındaki en

blank

'Her Gün İnsülin Almama Rağmen Günde İki Kez Hipoglisemi Yaşıyorum'

önemli neden, hastanın yaşam tarzı ile hekimin verdiği tedavi rejiminin birbiriyle uyuşmamasıdır. Yaptığı iş ve alışkanlıkları nedeniyle öğünlerinin zaman ve miktarları değişken olan bir hastayı, günde iki doz sabit karışımlı insülin ile tedavi etmek mümkün değildir. Böyle bir hastada bazal ihtiyaçları karşılamak üzere günde bir ya da iki kez uzun etkili insülin ile birlikte, her öğün öncesinde ve öğünde tüketilecek karbonhidrat miktarına göre dozu hesaplanacak şekilde planlanan hızlı etkili insülin verilmesi, hem diyabet kontrolünü kolaylaştıracak, hem de hastanın yaşamını yaşam konforunu bozmadan sürdürmesini sağlayacaktır. Alternatif olarak uygun hastalarda insülin pompası da kullanılmaktadır. Genel olarak, “Sık aralıklı insülin tedavileri” adı verilen modern insülin uygulamaları, gerek tip 1 diyabetli hastalarda gerekse pankreas insülin rezervi tükenmiş tip 2 diyabetli hastalarda hekimler tarafından giderek daha çok tercih edilmektedir. Tedavide başarı sağlanabilmesi için hastalara bu konuda deneyimli bir diyetisyen tarafından gıdalardaki karbonhidrat miktarları, karbonhidrat/insülin oranının belirlenmesi ve buna göre yapılacak insülin dozlarının hesaplanması konusunda özel bir eğitim verilmesi gereklidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ