Kadın, Gebelik, Yemek Tarifleri, Güzellik ve Bakım

Yaban Mersini

  • 17 Haziran 2010
  • 4.343 kez görüntülendi.
Yaban Mersini

Yaban Mersini (Vaccinium macrocarpon)
Yaban mersini adının Amerika’ya ilk yerleşenler tarafından verildiğini biliyor muydunuz? Yaban mersini olgunlaşmadan önce ilkbaharda yuvadan başım uzatmış kuşlara benzetiliyormuş ve bu nedenle yaban mersinine ilk olarak ingilizce’de başını uzatmak anlamına gelen “crane” kelimesinden türeyen “craneberry” adı verilmiş. Daha sonra bu isim “cranberry” olarak kısaltılmıştır.
Yaban Mersini yalnızca Amerika ve Kanada’ya özgü olan yerli üç meyveden biridir. Yaban mersinini toplamanın en yaygın yolu çalıları önce tazyikli suyla suladıktan sonra özel bir aletle dövüp daha sonra yerde, suda yüzen meyvelerin toplanmasıdır. Daha sonra meyveler kamyonlara yüklenir ve alıcılara doğru yola çıkarlar.

Yaban Mersini Amerikan yerlileri tarafından hem besin olarak hem de ilaç olarak kullanılıyormuş. Amerikan Kültürü’nde yaban mersini Bağımsızlık Savaşı sırasında rağbet görmeye başlamıştır. Ticaret amaçlı yaban mersini yetiştirilmesi ilk olarak eski bir savaş gazisi olan Henry Hail tarafından 1816 yılında Dennis, Massachusetts’te başlatılmıştır. Bu gün Amerika’da ve Kanada’da yılda toplam 40.000 hektar alanda yetiştirilmektedir. 2004 yılında taze, dondurulmuş, suyu sıkılmış, kurutulmuş, jel, soslu ve hatta hap haline getirilmek üzere tam 600 milyon kilogram yaban mersini satışı gerçekleşmiştir.
Yaban mersini yoğun olarak Wisconsin, Massachusetts, New Jersey, Oregon ve Washington’da; ayrıca Kanada’daki İngiliz Kolombiya eyaleti ve Quebec’te yetişir.
Yaban mersini lif ve C vitamini açısından oldukça zengindir. Ayrıca tlavanoıtler ve proantosianidinler gibi fıtonutrientler (PAT) de içerir. Tarım ve Besin Kimyası Dergisi’nde yayınlanan bir makaleye göre yaban mersinindeki fenolik antioksidan oram en çok tüketilen meyveler listesindeki besinlerden en az on dokuz tanesinden çok daha fazla oranda.
Daha önce yaban mersini üzerine yapılan araştırmalar özellikle de yaban mersinin idrara yollan enfeksiyonu üzerindeki etkileri üzerine söylenenler bilimsel nitelik taşımıyordu. Daha çok anne tavsiyesi ya da şehir efsanesi gibiydi. Bugün bilim adamları annelerimizin haklı olduğunu kanıtladılar! Ulusal Sağlık Araştırma Merkezi ‘nde yaban mersinlerinin idrar yollan enfeksiyonu üzerindeki etkilerini araştırmak üzere on iki ayrı çalışma yürütüyor. Yaban Mersini Enstitüsü bilimsel danışmanı Doktor Martin Star yaban mersinlerinin yalnızca besleyici değil ayrıca antibakteriyel özellikler de taşıdığım düşünmektedir:

Yaban mersini suyu üzerinde yapılan araştırmalara göre yaban mersininin hücre çeperlerine yapışan bakteriler üzerinde çözücü bir etkisi bulunuyor. Bu özelliğin yalnızca idrar yolları enfeksiyonlarında değil ayrıca mide ülseri ve diş eti çekilmesine neden olan bakteriler üzerinde de işe yaradığı düşünülüyor.

yaban mersini

Kanser: Yapılan araştırmalarda Antosiyaninler, flavanoîlar ve proantosiyanidinler gibi yaban mersininde doğal olarak bulunan bileşenlerin lösemi, göğüs kanseri, akciğer, kolon ve diğer tür kanserlere karsı mücadelede etkili, olduğu gözlenmiştir.

Kalp Hastalıkları: Yaban mersini içerisinde bulunan flavonotıierin anteroskleroz riskini azalttığı sorulmuştur. Yaban mersinlerinde bulunan flavanoit ve fenolik bileşikler kötü huvlu kolesterol oranını (LDL) düşürüyor ve iyi kolesterol oranını (HDL) arttırıyor Bir diğer ilginç yönü de yaban mersini suyunun kalp hastalıkları üzerine etkisinin yaban mersinlerinin bütün halinde olduğu kadar etkili olmasıdır.

Kalp Sağlığı: Yaban mersini suyunun peptik ülsere sebep olan H. pylori bakterisine iyi geldiği gözlenmiştir. Ülser hastalığı çoğunlukla ölümcül hale gelmez ancak H. pylori bakterisi mide kanserine ya da gastrite sebep olabiliyor. Yaban mersininin ayrıca ishale de ivi seidi&i biliniyor.

Diş Hastalıkları: Amerikan Diş Sağlığı Dergisinde yayınlanan bir makaleye göre yaban mersini suyunda bulunan bir takım bileşenlerin bakterilerin dişe yapışmasına engel oluyor ve böylelikle dıs çürükleri, diş eti çekilmesi ve diğer di s hastalıklarının önlenmesine vardınıcı oluyor.
Seçim Ve Saklama:
1 Yaban mersinini paketlenmiş olarak almanızı tavsiye ederiz.
İri, sağlam ve parlak renkte olmalarına dikkat edin. 1 Yaban mersinini çiğ olarak alabildiğiniz gibi ayrıca kurutulmuş
ve tatlandırılmış olarak ya da yaban mersini suyu, jölesi ve sosu olarak da satın alabilirsiniz. * Yaban mersinini kendi poşetinde buzdolabında dört haftaya kadar saklayabilirsiniz. Buzlukta altı ay kadar dayanacaktır.
Hazırlama Ve Servis Önerileri:
1 Şekersiz yaban mersini suyunun tadı oldukça acıdır bu yüzden elma suyu ya da diğer meyve sularıyla karıştırarak içebilirsiniz.
1 Yaban mersinini kahvaltılık gevreğe, salatalara ya da her türlü yemek ve turtaya katabilirsiniz.
Kamut ve Yaban Mersini Salatası
Servis: 6 adet • Hazırlama ve pişirme süresi: 60 dakika
Bu tarif şahane bir kahvaltılıktır. Akçaağaç şurubu ya da tarçın da ekleyebilirsiniz. Bu tarifte 6 adet enerji deposu yiyecek içerir.
Malzemeler:
350 gr kamut yemişi
120 gram kıyılmış soğan
2 çay kaşığı tuzsuz margarin
2 çay kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı dövülmüş sarımsak
30 gr kurutulmuş ve tatlandırılmış yaban mersini
60 gr pekan cevizi
Damak zevkine göre tuz ve karabiber
Hazırlanışı:
Geniş bir tencerede kamut yemişlerini bol tuzlu suyla 45-50 dakika haşlayın. Haşlanmış tahılları sudan alıp bir kenarda bekletin.Önce soğanları ve sonra sarımsağı margarini de ekleyerek zeytinyağında soteleyin. Karışıma haşlanmış tahılı, cevizleri ve yaban mersinini de ekleyerek bir kez çevirin. Tuz ve karabiber ekleyerek servis edebilirsiniz.
Besin Öğeleri:
Kalori: 261; Toplam yağ: lOgr. ; Doymuş yağ oranı: 2gr. ; Kolesterol: 3mg. ; Sodyum: 60mg. ; Toplam karbonhidrat: 42gr. ; Lif: 7gr. ; Şeker: 15 er. ; Protein: 8er.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ